Duminică,
08.12.2024
Ceata
Acum
1°C

De ce ar trebui să-i intereseze pe sibieni alegerile din Republica Moldova

De ce ar trebui să-i intereseze pe sibieni alegerile din Republica Moldova

Răspunsul scurt este „De-atâta”. Dar noi îl vom lungi un pic.

„Hai sa fim seriosi...ce Moldova in UE...ce unire...ca aia sint cu Rusia...80%” – este unul dintre comentariile la știrea despre alegerile și referendumul din Republica Moldova. Nu, nu sunt 80% „din ăia” cu Rusia. Deduc o lipsă evidentă de cunoaștere a realității de peste Prut.

Sibiul pare, într-adevăr, la prima vedere, desprins de realitate. Dacă vizitezi orașul în scop turistic, nu întâlnești decât toate stereotipurile legate de ei: totul se mișcă încet, molcom (sau mai nou - slowdown), oamenii discută „la o cafeluță”, după ce se informează din „Hermannstädter Zeitung”, „Die Zeit” sau „Der Speigel”, iar ochii de pe case, sașii și investițiile germane fac deliciul oricărui vlogger care ajunge pe aici. Dar realitatea reală nu e chiar așa...

Sibienii au grijile lor de zi cu zi: caută cele mai proaspete legume în Piața Cibin; merg regulat la Filarmonică și la grătar pe Valea Ștezii; dezbat ultimele declarații ale lui Ciucă, Ciolacu sau Lasconi în stații și în autobuze - și tot acolo analizează declarațiile lui Zelenski și ale Ursulei von der Leyen; se întreabă câtă siguranță le va aduce centrul NATO din centrul orașului; își mai amintesc de Iohannis; se scaldă în lacurile de la Ocna Sibiului; așteaptă după avizele de la Primărie etc. etc.

Sibianul e ca tot românul. De aceea, ar trebui să-l intereseze alegerile din Republica Moldova, iar pentru aceasta sunt mai multe argumente. În primul rând, pentru că nu poți fi indiferent, ca român, de ce se întâmplă peste Prut. E important să cunoști ce se întâmplă în jur, nu numai în cartierul tău și nu numai în orașul tău. Chiar dacă rezultatele alegerilor prezidențiale, apoi cele parlamentare, din Republica Moldova nu pot avea efecte directe și mai ales imediate asupra sibienilor, totuși minime cunoștințe despre ce se întâmplă peste Prut înseamnă să știi care e starea de spirit a moldovenilor, încotro se îndreaptă țara, iar odată cu acestea ce fel de vecin va avea România în următorii patru ani... Deciziile de la Chișinău și de la București, în contextul relației dintre cele două state românești, pot afecta direct Sibiul...

În al doilea rând, importanța alegerilor reiese din contextul geopolitic și securitatea regională. Nu cred că sibienilor le e indiferent dacă la 500 de km de ei se află un stat cu o conducere prorusă sau proeuropeană. Stabilitatea întregii regiuni este importantă atât la Chișinău, Suceava, Tulcea și Iași, cât și la Sibiu, Baia Mare sau Arad. Iar a fi informat și a ști ce se întâmplă în Republica Moldova, în Ucraina, în Ungaria (chiar și mai departe, în Georgia sau Turcia) trebuie să fie un lucru important chiar și pentru sibieni. Desigur, suntem obișnuiți să credem că „ora exactă” în politica globală se dă la Washington, Paris, Berlin sau Beijing, dar a te interesa mai mult cine e șef la Casa Albă sau în Bundestag decât la Chișinău e ca și cum ai refuza să vezi că șura vecinului tău cade în curtea ta în timp ce tu stai în drum și te uiți la bicicletele electrice cu care se plimbă turiștii prin satul tău...

În al treilea rând, știți vorba despre „unde-s doi, puterea crește”? România și Republica Moldova colaborează (sau ar trebui să colaboreze mai intens) pe multe planuri, inclusiv economic și investițional. În anii în care comuniștii erau la putere la Chișinău, relația dintre cele două state era rece: tot efortul era aproape unilateral, dinspre București, așa că de rezultate notabile e greu să-ți amintești; după ce au plecat comuniștii, lucrurile s-au dezghețat și astăzi România a devenit principalul partener economic al Republicii Moldova.

O guvernare proeuropeană ar putea facilita accesul moldovenilor la fonduri europene, la proiecte comune cu România etc., ceea ce poate să aibă un impact (chiar dacă mic) pozitiv și asupra economiei românești: inclusiv la Sibiu - prin mici investitori care importă sau dezvoltă produse bune sau deschid mici afaceri sau, de ce nu, prin oamenii de treabă și muncitori, așa cum sunt moldovenii...

În al patrulea rând, să nu uităm că aproape un milion de moldoveni (conform datelor neoficiale) sunt cetățeni români. Mulți dintre ei studiază, locuiesc și lucrează în România, inclusiv în Sibiu. La alegerile și referendumul din 20 octombrie la secția de votare deschisă în Sibiu au fost aproape 900 de alegători moldoveni.

Stabilitatea politică, bunăstarea economică și o ofertă culturală bogată în Republica Moldova pot influența nu numai condițiile de viață ale moldovenilor, ci și deciziile acestora de întoarcere acasă sau de stabilire permanentă în România. Cred că sibienii trebuie să știe dacă moldovenii stabiliți la Sibiu, adică oamenii pe lângă care trec poate zilnic, vin aici cu frustrări „geopolitice”, cu dezamăgiri sau cu viziuni și idei de dezvoltare, cu dorința de a-și dedica viața unei noi comunități sau pur și simplu pentru o nouă experiență în viață. Oricând și oriunde, fiecare avem ce învăța unii de la alții.

În al cincilea rând, integrarea europeană. Referendumul de acum două săptămâni a arătat că majoritatea moldovenilor își doresc apropierea de valorile Europei. Da, e o majoritate firavă, dar altfel nu avea cum să fie. Dintotdeauna, populația de peste Prut a fost împărțită în două din punct de vedere geopolitic (cum altfel? la Chișinău geopolitica se mănâncă pe pâine): una proeuropeană, proromânească și una nostalgică după trecutul sovietic. Altfel nici nu avea cum să fie într-o țară în care propaganda rusă a stat mult timp în capul mesei, iar când politicienii declarați proeuropeni au primit o șansă pentru a-i ocupa locul, ei au preferat să fure un miliard din bugetul statului, provocând nu doar dezamăgire, dar și dezgust pentru discursul proeuropean. Dar asta e o altă temă. Un guvern și un parlament proeuropean la Chișinău pot facilita parcursul țării spre Uniunea Europeană. Această apropiere de UE ar avea impact și asupra României, având în vedere că un vecin mai prosper și stabil aduce beneficii economice și sociale.

În altă ordine de idei, alegerile din Republica Moldova merită urmărite, mai ales cele din acest an, chiar și pentru a urmări modul în care are loc campania electorală, pentru a vedea cum are loc cumpărarea de voturi – cine cumpără, cine plătește și de ce (oamenii acceptă să) se întâmple acest lucru (aici și aici). Sunt lucruri care pot fi învățate, de la care se pot trage concluzii. Or, să nu credem că Sibiul e lipsit de „vulnerabilități electorale”.

La urma urmei, sibienii ar trebui să se intereseze de alegerile din Republica Moldova măcar și pentru faptul că Sibiul a vrut să se înfrățească, anul trecut, cu Chișinăul. Poate că inclusiv indiferența față de realitatea de peste Prut a dus la eșecul acestei înfrățiri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Orice ar vota, moldovenii au viitor sumbru alaturi de satra romanesca ciorditoare, distructiva si dezinformatoare. (Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Problema e ca sunt adevarate, nu eronate...Stan Gheorghe, Timmerman, Berechet, etc, pot confirma musamalizarea MCV-ului cu tut cu jafurile... (Acest mesaj a fost moderat din cauza informațiilor eronate pe care le conține)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Doamna Alice Draghici a confirmat in direct la Antena3 CNN ca justitia e functionala dar nu ca o masina automata. https://romania.europalibera.org/a/romania-a-scapat-de-mcv/32594134.html
Raspunde

Putinsucks

Acum 1 lună

In UE si SUA sunt doar politicieni si oameni hoti. In Rusia sunt doar politicieni cinistiti iar cine nu este de acord cu asta este sinucis de la etaj sau cu novichok. Hai sictir postacule.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Aveti dreptate, rimele, distrugerile, jafurile si atrocitatile ,,eronate" comise asupra romanilor si camuflate de TS au fost comise de noviciok.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ron

Acum 1 lună

N ar trebui sa ne intereseze deloc! Aia sint in fff majoritate pro rusi. Nu i vina lor dar asta estr! Asa ca...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Temerea Maiei Sandu este ca Alexander Stoianoglo este pro turci.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Lasa-ne frate, cu toti săracii:))
Raspunde

Q

Acum 1 lună

Poate că ar trebui să ne intereseze și ce e prin Ungaria, Austria, Serbia, Bulgaria și Slovacia. Sunt unii care spun că ăștia sunt cu rușii. Dacă rămânem noi și basarabenii să ne batem cu rușii, cum au rămas georgienii sau acum ucrainenii... cu tot articolul 5 din tratatul NATO (care nu obligă la trimiterea trupelor, ci doar o permite!) - și care nu a fost activat niciodată pentru un război major, cu armate moderne, ci numai pentru cucerit țări apărate de armate tribale dotate cu puști și AG-uri - se poate să ne dăm seama de ce a fost scoasă justiția din centrul orașului și au fost puși militarii. Ca să aibă NATO un oraș de 200000+ locuitori ca scut uman, evident! În plus, inter arma silent leges!
Raspunde

Da de ce ?

Acum 1 lună

Da de ce sa ne batem cu rusii ? asta e întrebarea ? sau cine vinde arme in războiul din Ucraina ? cine face bani in Ucraina ? războiul este foarte profitabil pentru ... , fără gazul ieftin rusesc Germania cu industria auto se duce in cap la fel si economia UE, Moldova exporta masiv in Rusia, Moldova fără exporturi in Rusia se duce in cap, da ce zici de războiul economic din UE, rusii sunt independenți financiar si economic, dar UE se împrumută masiv de la o banca privata, cine vrea sa dețină economic si financiar UE ? Ucraina este îndatorată, cine a vrut sa cumpere Ucraina ? urmărește banii si vezi si cine a vrut război in Ucraina ... Războiul este foarte profitabil pentru unii, nu pentru rusi, rusii cheltuiesc in războiul asta ... dar sunt unii pe margine care fac miliarde si propaganda de război sa isi vândă marfa si sa acapareze teritorii ... inventezi un dușman, il personifici in animal sa iti justifici crimele si ... ii dai cu o ideologie, parca au mai făcut unii in istoria recenta asa ceva. Razboiul din Ucraina la un moment dat se va încheia, rusii nu au cum sa piardă ca au cele mai multe arme (nucleare) si atunci o sa aflam mai multe. Aquila non capit muscas !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ei de ce!?

Acum 1 lună

Pentru democrație, cum de ce? :-)))
Raspunde

Democratia lu peste prajit

Acum 1 lună

Am văzut cum arata democrația si guvernarea liberala din pandemie, domnul Iohanis a avut ghinion chiar in timpul lui sa vina si pandemia si războiul, exact un conflict cu rusii ne mai lipsește, poate următorul președinte recuperează teritoriile romanești din Ucraina si tezaurul de la rusi si sabia lui Ștefan cel Mare de la turci. Republica semi-prezidenţială nu e chiar asa de democratica precum pare, atunci când ai guvernul tău. Da, democrația o aștept si eu din 1989 încoace, sa ma anunți când bagă ăștia din vest democrație la LIDL la ofertă.

Raspunde

Altul

Acum 1 lună

Da, Bruxelles, unde e sediul NATO, e bombardat din 2 în 2 zile, de nu mai știu ăia de unde să aducă locuitori pe post de scut uman :))

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

Deocamdată rușii și-au luat-o big time de la moldoveni. Aferim!

Raspunde

Ce-au sărit!

Acum 1 lună

Ce-au sărit Altul și Bambi la combaterea la ce o zis Q, de zici că e ordin pe unitate! :-))) Pacă nu a fost niciodată până acum că americanii și/sau vestul i-au băgat pe alții în războaie să lupte luptele lor! Nici trădări la Yalta nu au fost pentru partea asta de lume! Asta în timp ce ei, democrațiile, parașutau partizani prin munți, știind bine că tinerii ăia nu au nici o șansă și probabil o să moară degeaba...asta apropo de cum respectă și ei oamenii care au idealuri... Că restul oamenilor, care mâncă, beau și consumă au fost ok, până acum la AI și roboți, când tot de acolo se aude grozăvia cu scăzut nr. de oameni pe Pământ. Dar am impresia că vor să-l scadă numai de la alții, nu și de la ei, că ei cresc.
Raspunde

Razboiul de tesut si itele incurcate

Acum 1 lună

UE nu are politicieni, are birocrați si e o clica economica, unde toți cotizează si se îndatorează, UE nu are limba oficiala sau armata, vorbesc engleza si armata e NATO, care nu e gratis, de aia nu sunt capabili sa înțeleagă mesajele diplomatice ale rușilor, ca UE e organizat pe un model corporatist, renunțarea la gazul rusesc si ruperea legăturilor economice cu Rusia au un impact economic si social major in UE pentru ca rusii activau in domenii cheie ale economiei europene si blocarea lor duce si la un blocaj in lanț a unor firme si firmulițe care sunt interdependente si când o sa bubuie criza in Europa atunci sa vezi, mai ales sunt curios ce o sa zică toți fanii escrocului erou Zelenski când or vedea ce fraude masive a făcut cu banii de împrumut, ca el ia miliarde da nu il controlează nimeni ce face cu ei si daca ii dau deștepții din vest rachete cu raza lunga atunci încep rusii sa lovească chirurgical cu rachete hipersonice mari de la distanta controlate prin satelit, situația reala de pe front e ca Ucraina pierde teritorii si nu avansează, iar costurile sunt enorme, sunt curios cat mai poate fi susținut financiar de o Europa slăbită economic si de America cu multe probleme sociale interne, americanii isi cumpără bunkere si armata americana costa enorm si nu mai au o economie solida locala sa o susțină. E doar o chestiune de rațiune economica si logica, rusii au rachete hipersonice si americanii stiu asta, rusul daca lovește primul i-a terminat pe americani, dar nu se vrea asta. Zelenski tocmai a declanșat un nou război rece, sa ii mulțumim ca tare bine ne-a făcut, altfel muream de plictiseala ... Fain scenariu, nu ? dar totusi cand baga astia democratie la oferta la LIDL sa imi cumpar si eu doua sacose sa am peste iarna. Hai noroc !

Raspunde

La Lidl Romania

Acum 1 lună

Nu știu când afuc democrație, dar sigur rușii vor gurile Dunării...
Raspunde

Rusii lipoveni si caviarul emigrant

Acum 1 lună

Da am auzit și eu ca Putin e mare pescar, vrea sa meargă la pescuit de sturioni cu rusii lipoveni din Delta Dunării, asta după ce vesticii au acaparat toată piața de desfacerea din România cu hypermarketurile lor, sistemul bancar, farmacii, gaz, industria auto si toată forța calificata de munca romanească din UE, sunt sigur ca și rusii vor gurile Dunării că valurile Dunării le-a luat Iosif Ivanovici, mai trebuie să facă vesticii un LIDL in piața mare si în cimitir să poți cumpăra un caviar rusesc și o șampanie franțuzească la ofertă in caz de nevoie cu plata în rate de la o bancă tot vestică, de ce nu ? Acum că au venit și americanii în România cu întârziere ce ii drept, ii așteptăm cu drag de la al doilea război mondial încoace, suntem totuși bine poziționați geo politic si strategic, să cumpărăm si niște arme americane sa fim niște cowboy autentici. Stam bine cu ouăle de găină și de pește, dar ne lipsesc alte feluri de ouă ... nouă.
Raspunde

Articolul 5

Acum 1 lună

Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-aprare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricrei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securităii internaționale.
Raspunde

Articolul 5

Acum 1 lună

Părțile convin ca un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-aprare individual sau colectiv recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediat, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricrei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securităii internaționale.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus