Răspunsul scurt este „De-atâta”. Dar noi îl vom lungi un pic.
„Hai sa fim seriosi...ce Moldova in UE...ce unire...ca aia sint cu Rusia...80%” – este unul dintre comentariile la știrea despre alegerile și referendumul din Republica Moldova. Nu, nu sunt 80% „din ăia” cu Rusia. Deduc o lipsă evidentă de cunoaștere a realității de peste Prut.
Sibiul pare, într-adevăr, la prima vedere, desprins de realitate. Dacă vizitezi orașul în scop turistic, nu întâlnești decât toate stereotipurile legate de ei: totul se mișcă încet, molcom (sau mai nou - slowdown), oamenii discută „la o cafeluță”, după ce se informează din „Hermannstädter Zeitung”, „Die Zeit” sau „Der Speigel”, iar ochii de pe case, sașii și investițiile germane fac deliciul oricărui vlogger care ajunge pe aici. Dar realitatea reală nu e chiar așa...
Sibienii au grijile lor de zi cu zi: caută cele mai proaspete legume în Piața Cibin; merg regulat la Filarmonică și la grătar pe Valea Ștezii; dezbat ultimele declarații ale lui Ciucă, Ciolacu sau Lasconi în stații și în autobuze - și tot acolo analizează declarațiile lui Zelenski și ale Ursulei von der Leyen; se întreabă câtă siguranță le va aduce centrul NATO din centrul orașului; își mai amintesc de Iohannis; se scaldă în lacurile de la Ocna Sibiului; așteaptă după avizele de la Primărie etc. etc.
Sibianul e ca tot românul. De aceea, ar trebui să-l intereseze alegerile din Republica Moldova, iar pentru aceasta sunt mai multe argumente. În primul rând, pentru că nu poți fi indiferent, ca român, de ce se întâmplă peste Prut. E important să cunoști ce se întâmplă în jur, nu numai în cartierul tău și nu numai în orașul tău. Chiar dacă rezultatele alegerilor prezidențiale, apoi cele parlamentare, din Republica Moldova nu pot avea efecte directe și mai ales imediate asupra sibienilor, totuși minime cunoștințe despre ce se întâmplă peste Prut înseamnă să știi care e starea de spirit a moldovenilor, încotro se îndreaptă țara, iar odată cu acestea ce fel de vecin va avea România în următorii patru ani... Deciziile de la Chișinău și de la București, în contextul relației dintre cele două state românești, pot afecta direct Sibiul...
În al doilea rând, importanța alegerilor reiese din contextul geopolitic și securitatea regională. Nu cred că sibienilor le e indiferent dacă la 500 de km de ei se află un stat cu o conducere prorusă sau proeuropeană. Stabilitatea întregii regiuni este importantă atât la Chișinău, Suceava, Tulcea și Iași, cât și la Sibiu, Baia Mare sau Arad. Iar a fi informat și a ști ce se întâmplă în Republica Moldova, în Ucraina, în Ungaria (chiar și mai departe, în Georgia sau Turcia) trebuie să fie un lucru important chiar și pentru sibieni. Desigur, suntem obișnuiți să credem că „ora exactă” în politica globală se dă la Washington, Paris, Berlin sau Beijing, dar a te interesa mai mult cine e șef la Casa Albă sau în Bundestag decât la Chișinău e ca și cum ai refuza să vezi că șura vecinului tău cade în curtea ta în timp ce tu stai în drum și te uiți la bicicletele electrice cu care se plimbă turiștii prin satul tău...
În al treilea rând, știți vorba despre „unde-s doi, puterea crește”? România și Republica Moldova colaborează (sau ar trebui să colaboreze mai intens) pe multe planuri, inclusiv economic și investițional. În anii în care comuniștii erau la putere la Chișinău, relația dintre cele două state era rece: tot efortul era aproape unilateral, dinspre București, așa că de rezultate notabile e greu să-ți amintești; după ce au plecat comuniștii, lucrurile s-au dezghețat și astăzi România a devenit principalul partener economic al Republicii Moldova.
O guvernare proeuropeană ar putea facilita accesul moldovenilor la fonduri europene, la proiecte comune cu România etc., ceea ce poate să aibă un impact (chiar dacă mic) pozitiv și asupra economiei românești: inclusiv la Sibiu - prin mici investitori care importă sau dezvoltă produse bune sau deschid mici afaceri sau, de ce nu, prin oamenii de treabă și muncitori, așa cum sunt moldovenii...
În al patrulea rând, să nu uităm că aproape un milion de moldoveni (conform datelor neoficiale) sunt cetățeni români. Mulți dintre ei studiază, locuiesc și lucrează în România, inclusiv în Sibiu. La alegerile și referendumul din 20 octombrie la secția de votare deschisă în Sibiu au fost aproape 900 de alegători moldoveni.
Stabilitatea politică, bunăstarea economică și o ofertă culturală bogată în Republica Moldova pot influența nu numai condițiile de viață ale moldovenilor, ci și deciziile acestora de întoarcere acasă sau de stabilire permanentă în România. Cred că sibienii trebuie să știe dacă moldovenii stabiliți la Sibiu, adică oamenii pe lângă care trec poate zilnic, vin aici cu frustrări „geopolitice”, cu dezamăgiri sau cu viziuni și idei de dezvoltare, cu dorința de a-și dedica viața unei noi comunități sau pur și simplu pentru o nouă experiență în viață. Oricând și oriunde, fiecare avem ce învăța unii de la alții.
În al cincilea rând, integrarea europeană. Referendumul de acum două săptămâni a arătat că majoritatea moldovenilor își doresc apropierea de valorile Europei. Da, e o majoritate firavă, dar altfel nu avea cum să fie. Dintotdeauna, populația de peste Prut a fost împărțită în două din punct de vedere geopolitic (cum altfel? la Chișinău geopolitica se mănâncă pe pâine): una proeuropeană, proromânească și una nostalgică după trecutul sovietic. Altfel nici nu avea cum să fie într-o țară în care propaganda rusă a stat mult timp în capul mesei, iar când politicienii declarați proeuropeni au primit o șansă pentru a-i ocupa locul, ei au preferat să fure un miliard din bugetul statului, provocând nu doar dezamăgire, dar și dezgust pentru discursul proeuropean. Dar asta e o altă temă. Un guvern și un parlament proeuropean la Chișinău pot facilita parcursul țării spre Uniunea Europeană. Această apropiere de UE ar avea impact și asupra României, având în vedere că un vecin mai prosper și stabil aduce beneficii economice și sociale.
În altă ordine de idei, alegerile din Republica Moldova merită urmărite, mai ales cele din acest an, chiar și pentru a urmări modul în care are loc campania electorală, pentru a vedea cum are loc cumpărarea de voturi – cine cumpără, cine plătește și de ce (oamenii acceptă să) se întâmple acest lucru (aici și aici). Sunt lucruri care pot fi învățate, de la care se pot trage concluzii. Or, să nu credem că Sibiul e lipsit de „vulnerabilități electorale”.
La urma urmei, sibienii ar trebui să se intereseze de alegerile din Republica Moldova măcar și pentru faptul că Sibiul a vrut să se înfrățească, anul trecut, cu Chișinăul. Poate că inclusiv indiferența față de realitatea de peste Prut a dus la eșecul acestei înfrățiri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: alegeri prezidentiale in repub , ion surdu , opinie , editorial , alegeri Republica Moldova
Vizualizari: 5269
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 3 ore
Hermannstädter