Joi,
29.09.2022
Ploi Scurte
Acum
17°C

De ce (nu) au fost arestați Maricuța & co?&;

De ce (nu) au fost arestați Maricuța & co?&;

 

Din cei opt urmăriți penal în Dosarul Maricuța pentru care procurorii anticorupție au solicitat arestarea preventivă pe 30 de zile, unul singur – Bogdan Marius Lupu – a sfârșit prin a petrece după gratii perioada rămasă până la Crăciun. Judecătorii de drepturi și libertăți de la Alba au considerat că aceeași măsură nu se impune deoarece faptele de care sunt acuzați cei din dosarul Maricuța s-au întâmplat demult. În plus, avocații apărării au invocat și prescrierea răspunderii penale. Deocamdată, prefectul Sibiului i-a suspendat din funcție pe primarul Daniel Maricuța și secretarul Șelimbărului, Elena Scumpu.

Cu toate că în referatele de continuare a urmăririi penale, procurorii anticorupție redau inclusiv interceptări telefonice, din care reiese că ”grupul infracțional” coordonat de Maricuța și Scumpu funcționa și în toamna anului trecut, în fața judecătorului de drepturi și libertăți al Tribunalului Alba s-a discutat despre evenimente mai vechi. Avocații apărării au discutat despre perioada 2000 – 2007, iar judecătorul de drepturi și libertăți a apreciat că, din actele depuse la dosar, activitatea infracțională se rezumă la perioada 2000 – 2012, după cum reiese din extrasul încheierii Tribunalului Alba, comunicat la cererea Turnul Sfatului.

Pe 26 noiembrie, Tribunalul respectiv a respins cererea de arestare preventivă pe 30 de zile formulată de DNA alba Iulia pentru opt dintre urmăriții penal în Dosarul Maricuța. A dispus arestul la domiciliu pentru primarul Daniel Maricuța și secretara Elena Scumpu. Sub control judiciar au fost puși Marius Grecu, viceprimarul comunei Șelimbăr, Maria Melniciuc, șefa Cadastrului din Primăria Șelimbăr, Ioan Tatu, fostul primar al comunei Șelimbăr, respectiv Lucian Radu Cândea, Sorin Haiduc și Marius Bogdan Lupu, membrii ai grupării Maricuța, potrivit procurorilor DNA. Trebuie precizat că, săptămâna trecută, Curtea de Apel a menținut încheierea Tribunalului Alba, mai puțin în ceea ce-l privește pe Marius Bogdan Lupu.

Se vorbește deja de prescrierea faptelor

În fața judecătorului Tribunalului Alba, avocații celor opt urmăriți penal au adus în discuție prescrierea faptelor, care – potrivit procurorilor anticorupție – își au originea în asocierea într-un grup infracțional începând cu anul 2000. ”În acest sens, cu privire la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat, apărarea a invocat prevederile codului penal anterior, respectiv art. 323 – infracțiunea de asociere pentru săvârșirea de infracțiunii și împrejurarea că raporttat la maximul special pentru această infracțiune, s-ar fi împlinit termenul de prescipție al răspunderii penale”.

În plus, avocații apărării au mai invocat faptul că vechiile coduri de procedură penală tratau diferit luarea de mită pentru sine ori pentru altul și au marșat pe dosarele de urmărire penală închise până acum în repetate rânduri de procurori.

S-a întâmplat demult

Pentru o parte din acuzații, judecătorul Tribunalului Alba s-a lăsat convins că ”s-au întâmplat demult”. ”În ceea ce privește măsura arestării preventive, cea mai severă dintre măsurile preventive, se apreciază de către judecătorul de drepturi și libertăți (…) că nu se impune luarea acestei măsuri. Chiar dacă argumentele invocate de apărare, referitoare la prescripția răspunderii penale și la elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită vizează aspecte care vor fi analizate de instanță la judecata pe fond, totuși, acestea nu pot fi ignorate de către judecătorul de drepturi și libertăți chemat să se pronunțe asupra necesității luării măsurii arestării preventive. Totodată se apreciază că măsura arestării preventive nu este justificată prin prisma cerințelor de oportunitate și actualizate care caracterizează această măsură preventivă. Fiind vorba de o activitate infracțională la nivelul anilor 2000 – 2012, nu se poate reține, în opinia judecătorului de drepturi și libertăți, necesitatea arestării preventive în 2015. O distanță în timp atât de mare nu mai justifică nici urgența, nici pericolul concret pentru ordinea publică prin lăsarea inculpaților în libertate, astfel încât să se aprecieze ca oportună luarea acestei măsuri”, a apreciat judecătorul Tribunalului Alba. Acesta arată că s-a lăsat convins de necesitatea luării unor măsuri preventive având în vedere și faptul că, pe 5 noiembrie, Tribunalul Sibiu a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosarele penale închise cu NUP de către procurorii anticorupție și invocate de avocații apărării. ”În consecință, apreciindu-se că este necesară luarea unor măsuri preventive în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, se va dispune luarea față de inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena a măsurii preventive a arestului la domiciliu”.

Părțile ignorate de judecători

După cum arăta recent Turnul Sfatului, în dosarul de urmărire penală deschis de DNA ST Alba Iulia pe 18 martie 2014 există inclusiv interceptări telefonice care demonstrează că la Șelimbăr încă se mai fură terenuri.

Pe 29 octombrie 2014 mai precis, consilierul local Nicolae Mustață discută la telefon cu fostul primar, Ioan Tatu. Din această convorbire interceptată, procurorii DNA concluzionează că practica de a fura pământurile valoroase din Șelimbăr este încă aplicată, ”cu implicarea și girul numitei Scumpu Elena și Maricuța Ioan Daniel”. De altfel, interesant este și modul în care se raportează fostul primar la actualul secretar al Primăriei Șelimbăr, Elena Scumpu, pe care Ioan Tatu o denumește ”șefa”.

Mai mult, în același dosar sunt redate fapte tot din octombrie 2014, prin care Daniel Maricuța și Elena Scumpu iau măsuri de ”pedepsire” a unor dezvoltatori imobiliari care nu le respectă dorințele, dar și cer unora precum viceprimarul Marius Grecu să intervină inclusiv la alte instituții pentru sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari care cumpără teren de la gruparea coordonată de ei. De precizat că ansamblurile imobiliare care beneficiază de protecția grupării lui Maricuța sunt și acum în etapa de construire.

Singurul arestat

Referitor la Marius Bogdan Lupu, procurorii DNA au cerut arestarea acestuia deoarece acesta s-a întâlnit pe 21 octombrie 2015 cu unul din martorii din dosar, la un restaurant din București. ”Au discutat despre cercetările penale efectuate în dosarul DNA, inculpatul întrebându-l pe martor dacă are nevoie de un avocat și comunicându-i că poate fi asistat de un avocat din Neamț. În aceeași declarație (dată de martor celor de la DNA și depusă în referatul prin care a fost solicitată arestarea preventivă – n.r.) se menționează că inculpatul Lupu a încercart să-i sugereze martorului să nu spună de el. Raportat la declarația analizată se apreciază că încercarea de a sugera nu echivalează cu influențarea persoanei, cerută de art. 223 al. 2, lit. b Cod procedură penală”, a decis, în primă fază, judecătorul Tribunalului Alba. Ulterior, la contestații, judecătorul de drepturi și libertăți al Curții de Apel Alba Iulia a decis că, totuși, Marius Bogdan Lupu trebuie arestat, aceasta fiind singura modificare a deciziei de la Tribunalul Alba.

Prefectul l-a suspendat pe Maricuța. Viceprimarul Grecu e șef

”Prin Ordinul Prefectului Judeţului Sibiu nr. 333/27.11.2015, a fost constatată suspendarea de drept a mandatului de primar al comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, al domnului Maricuţa Ioan Daniel, începând cu data de 27.11.2015. În conformitate cu prevederile  art. 72 alin. (1) din Legea nr. 215/2001, în cazul suspendării din funcţie a primarului, atribuţiile acestuia vor fi exercitate de drept de către viceprimar”, se arată într-un răspuns al Instituției Prefectului Sibiu. Care instituție a mai cerut viceprimarului Marius Grecu să o înlocuiască și pe secretarul Primăriei, Elena Scumpu, prin delegarea atribuțiilor acesteia către o altă persoană ”care îndeplineşte condiţiile legale pentru a ocupa acest post”.

Interesant de subliniat este și faptul că, săptămâna trecută, la discuțiile cu reprezentanții CNADNR pe tema traseului viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești a participat – din partea comunei Șelimbăr – viceprimarul Marius Grecu. Care, după cum spun procurorii anticorupție, face parte din grupul infracțional al lui Daniel Maricuța, grup care a debutat în afaceri ilicite după ce a aflat traseul centurii ocolitoare a Sibiului. Pe al cărei traseu au cumpărat pământ și au eliberat ”din pix” acte care să dovedească intenția unor proiecte mari, doar pentru a primi despăgubiri mai mari la expropriere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

werner iohannis-palton

Acum 6 ani

Ce prescriere fraierilor,sunteti cu totii boi??puscarie ani grei si confiscate toate averile acestor escroci ordinari+arestati si procurorii si judecatorii sibieni carea-au protejat clica mafiota a lui maricuta asta!!!!!
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Si asta se cheama legi si justitie? Alo procurorilor! Clica asta de mafioti a platit impozit in toti acesti ani? Pai sa nu platesti impozit pe venit sau cistig dintr-o afacere in occident se pedepseste mai grav ca o crima. Ce asteptati? Ar trebui verificati judecatorii care dau asemenea verdicte. Averea confiscata, fiindca nu pot dovedi provenienta bunurilor din venit legal (salariu), restul este furt, si bagati la beci pe viata.
Raspunde

Hubris

Acum 6 ani

Pai de aceea isi permit sa fure ca in codru, mai frate! Daca legile ar fi mai dure, nu si,ar mai permite aproape toti primarii sa faca afaceri pe banii poporului, vezi primarul/viceprimarul din Cisnadie cu sleahta Rusu, Radoiu, Heutschy....
Raspunde

Solomon

Acum 6 ani

Nu-ti trebuie studii juridice pentru a vedea faradelegile si hotiile uriase comise de gasca din Selimbar!Nu insa si intr-o tara sufocata de coruptie unde politicienii,bancherii si cei din justitie se comporta precum corbii!Iar corb la corb nu-si scoate ochii!Au fost pradate si jefuite: Bancorex, Bancoop, Banca Internationala a Religiilor;afost gasit cineva vinovat?Daca va prinde insa furand un covrig,veti ajunge rapid la mititica! PS-Parerea mea este ca Maricuta nu va pati nimic!Pentru ca nemernicii fac front comun si se ajuta intre ei!
Raspunde

ANA

Acum 6 ani

sa le fie rusine judecatorilor si procurorilor sibieni.chiar nu au pic de rusine Sa le fie rusine judecatorilor si procurorilor sibieni!
Raspunde

mATYAS aNDREI

Acum 6 ani

Daca fura o gaina era arestat dar a furat un boua si este liber...asa ROMANIA-coruptia inainte.BRAVO JUDECATORIILOR(cati bani ati luat)
Raspunde

hitler

Acum 6 ani

Lăsati-i în libertate d-lor judecători!!Sper ca în curând să rămâneți doar voi si ei in tara asta de tâlhari si excroci ca sa vă excrocati între voi ca noi plecăm dincolo sa ne putem creste copiii !!!!
Raspunde

ben

Acum 6 ani

pai cum sa se prescrie faptele atat timp cat au fost reclamate,iar parchetul si judecatoria au dat nup?corect trebuiesc cercetate toate faptele penale fiind o persoana publica.inclusiv procurorii si judecatoriii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus