Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
27°C

Istoria Sibiului: cum a tot scăzut numărul de cinematografe

Istoria Sibiului: cum a tot scăzut numărul de cinematografe

 

Chiar dacă acum mai are unul singur, orașul Sibiu s-a putut mândri în trecut cu mai multe cinematografe. Prima reprezentație cinematografică la Sibiu a avut loc în 28 martie 1898 în sala teatrului, adică în actuala Sala Thalia. Până la deschiderea primului cinematograf, filmele erau proiectate în spații deja existente și ușor adaptate: Gesellschafthaus (acolo unde este astăzi Casa Armatei), la Biblioteca Astra sau la Împăratul Romanilor.  Cinematograful „Apollo”deschis în anul 1909 se mută câțiva ani mai târziu într-o clădire nou construită, care astăzi este Teatrul Național Radu Stanca.

În 1929, Ministerul Cultelor și Artelor a acordat autorizația de funcționare pentru cinematograful „Modern” din Sibiu. „Ministerul va acorda autorizarea de funcționare până la noi dispozițiuni pe numele Primăriei Municipiului Sibiu”, reiese din procesul verbal din data de 16 noiembrie 1929 aflat la Arhivele Naționale Sibiu.

Pe strada Faurului, în aceeași curte cu restauratul Tinda Thomas se deschide în 19 octombrie/ 9 decembrie 1933, cinema Roxy, în fosta sală de dans a restaurantului. Intrarea se făcea prin gangul din stânga clădirii. În 1938, cinematograful își schimbă denumirea în Cinema Rio. În anii ’50, imediat după naționalizare, atât clădirea, cât și cinematograful au intrat în proprietatea statului. Cinematograful își schimbă din nou denumirea și devine Cinema Arta find situat pe strada Tribunei, acolo unde astăzi are sediul Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu.  Cu toate că avea  capacitate de 420 de locuri, în anii ’70 se pune lacătul pe ușă din cauză că nu prezenta siguranță în exploatare.

Cinematograful, printre singurele distracții

Cel mai luxos cinematograf din Sibiu, avea să fie inaugurat pe 25 decembrie 1936 pe pietonala Nicolae Bălcescu, la numărul 29. 1.000 de locuri avea cinematograful, iar cei mai mulți îl cunosc după denumirea pe care a primit-o în perioada comunistă, Cinema Pacea. Aici s-au putut vedea de multe ori producțiile studioului cinematografic București. „Săptămâna aceasta iubitorii de film pot viziona noua producție Titanic Vals a studioului București, inspirată după savuroasa comedie cu același nume a dramaturgului Tudor Mușatescu”, așa era anunțat filmul în ziarul Flacăra Sibiului din 17 februarie 1975.

Și filmul care îl avea în rol principal pe Florin Piersic a fost anunțat în presa vremii. Noua producție a studioului din București, ”De-aș fi…Harap Alb” a fost descris drept o „originală fantezie comică realizată după basmul lui Ion Creangă”. Din distribuție au făcut parte actorii Florin Piersic, Lica Gheorghiu, Cristea Avram, Irina Petrescu și mulți alții.

Cinematograful Pacea a fost desființat în 2009, însă sibienii își aduc aminte și astăzi de momentele pe care le petreceau la cinema văzând un film bun. Zoe Mihalescu are 75 de ani și de mai bine de 60 de ani locuiește în apropierea fostului cinematograf Pacea și își amintește cu nostalgie de acele vremuri. ”Aveam 18-19 ani atunci când cu colegele de școală intram prin spate, atunci ieșea lumea și ne strecuram și noi. Erau filme foarte bune, erau și filme indiene la care mergeam și de șapte ori. Dimineața ne duceam la matineu atunci când nu învățam și știam că ne ascultă si atunci fugeam la film. Cinematograful era unica distracție, pentru că până au apărut televizoarele nu aveai ce face, asta era distracția noastră”.

Alte cinematografe cunoscute sibienilor sunt și Cinema Capitol, deschis pe 1 martie 1945, în fosta sală Unicum. Era considerat cel mai modern cinematograf, iar de-a lungul timpul acesta și-a schimbat de mai multe denumirea fiind pe rând Cinema Tineretului, Timpuri Noi, iar la final Cinema Arta. În cartierul Terezian, pe strada Gladiolelor s-a aflat și un ”cinematograf muncitoresc”, numit „7 noiembrie”. În acest moment, Sibiul se mai poate „mândri”cu un singur cinematograf, Arta, construit după anul 1990.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

7 comentarii

@.@

Acum 6 ani

In 1945 sala UnicOm??? Unicum cu siguranta ! Cel din 1909 a fost intr-un cort in fata fostei Cazarmi 90 (Emil Toth Apollo-Bioskop) , cred ca in anii 20 sau 30 a fost un cinema pe locul teatrului RS, actuala cladire fiind ridicata prin anii 30. In 1917 este mentionat ''cinematograful orasului'', fara a mentiona o locatie (Cronica orasului Sibiu - E.Sigerus)
Raspunde

vio

Acum 6 ani

O harababura de articol care amesteca lucruri si spune multe traznai. A nu se lua in serios sau drept sursa de informare de cei pasionati de istoria sibiului
Raspunde

#

Acum 6 ani

Lică Gheorghiu??? Asta in cazul in care fiica lui Gheorghe Gheorghiu Dej va fi fost transexuzla... De la numele ei se trage numele de "foi lica", cel putin asa se spune.
Raspunde

B.Utoru

Acum 6 ani

Cred că mă repet când spun că la TS nu doar Dorina Niţu e henţ. Fetiţa asta, Daniela Solomon, nu le are de nicio culoare cu scrisu' de reportaje. Alege ea subiectele sau i se impun? Apoi, se documentează incomplet şi autodidact (adică după propria ureche). Rezultatul: un articol care mai mult dezinformează decât informează. Nu sunt specialist în cinematografie, dar descopăr nişte aberaţii flagrante: Lica Gheorghiu e femeie (rolul principal feminin în Tudor) şi este într-adevăr fiica fostului dictator comunist: în perioada 1965-1989 funcţionau cinematografele Pacea, Arta, Independenţa, Tineretului, 7 Noiembrie: poate greşesc, da' io n-am auzit de ziarul Flacăra Sibiului (poate Tribuna Sibiului), nici de sala Unicom (poate Unicum): Cinema Arta de pe str. Tribunei nu s-a închis în anii '70, aici au rulat filme de artă până la Revoluţie (au încheiat un parteneriat cu Opera, ţin minte că, prin 1982-83, l-am ascultat pe regretatul dirijor Gh. Şoima prefaţând filmul Lady MacBeth în Siberia), Ce vreau să zic: nu-i suficientă intenţia bună, ea trebuie dusă la bun sfârşit cu competenţă.
Raspunde

cetateanu

Acum 6 ani

Pentru B.Utoru : mai da si pe la Biblioteca, ai sa afli ca o vreme Tribuna s-a numit Flacara Sibiului. In rest, de acord ca articolul este o varza, (ma intreb cum trec articolele astea, necorectate)
Raspunde

paul

Acum 6 ani

De fapt ce s-a intimplat cu cinema Pacea? de ce nu se recumpara de la Carabulea, care a esuat cu centrul comercial. Ar fi foarte necesar un cinema in centrul orasului Sibiu. Poate faceti un articol despre acest subiect.
Raspunde

x

Acum 6 ani

Daca nu avem cinema multiplex...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus