Un porc de 150 de kilograme va fi sacrificat după toate normele strămoșești în Muzeul Astra, sâmbătă 12 decembrie. Tradiționala ”cinstire” a evenimentului va continua însă și a doua zi. ”De la pârlit, până la tranşarea porcului, toţi paşii vor fi prezentaţi rând pe rând vizitatorilor. Turişti şi localnici deopotrivă vor putea să guste din bunătăţile pregătite de Maria Ranf, un producător tradiţional atestat din Alămor. Din meniul pregătit special nu va lipsi ,,pomana porcului”, un preparat cunoscut în popor. Cine vrea, apoi poate să închine în cinstea marii sărbători un pahar cu vin fiert sau cu ţuică fiartă”, anunță organizatorii.
Tradiţia Ignatului vine ca o vestire a sărbătorilor de iarnă, unde fiecare pune pe masă tot ce are mai bun. ”Desigur că vedeta mesei de Crăciun este an de an carnea de porc, iar pregătirea bucatelor nu se face oricum, semn că masa de sărbătoare la români continuă să aibe un caracter ritualic. Cârnaţii, caltaboşul şi toba de porc vor putea fi asezonate, după gust, cu murături şi băuturi naturale, prezente din belșug în Târgul de ţară. De altfel, pe lângă preparatele din carne de porc, oaspeții vor putea să se aprovizioneze pentru sărbători cu dulceţuri, gemuri şi conserve tradiționale. Oaspeții vor fi încântați de colindătorii tineri şi talentaţi ai Asociaţiei Rut din Sibiu, împreună cu grupul vocal ,,Sub Pădure” şi colindătorii de la Biserica din Bezded”, vă invită Muzeul ASTRA.
Programul evenimentelor începe la ora 11:30 şi ţine până la ora 15, atât sâmbătă (12 decembrie), cât şi duminică (13 decembrie).
Foto: Muzeul ASTRA
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul Astra , Iulian Ignat , taiatul porcului , pâlrit , tranșare , Maria Ranf , Tradiţii Etnice , Asociaţiei Rut , Sărbătoarea Sfântului Nicolae , Sub Pădure , Tradiţia Ignatului , Vasile Crăciun
Vizualizari: 2308
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gigi
Acum 1 oră
@Aci Duțu
Acum 2 ore
Tanti Rezi
Acum 2 ore
Boacteru’
Acum 2 ore
Marius