Marţi,
17.09.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Supervoluntarul anului 2015, la Sibiu: ”Am convins-o pe mama să facă voluntariat”

Supervoluntarul anului 2015, la Sibiu: ”Am convins-o pe mama să facă voluntariat”

Teodora Toader este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Octavian Goga” și zilele trecute a devenit supervoluntarul anului 2015 la Sibiu. Face voluntariat de aproape doi ani și spune că a învățat mai multe în felul acesta decât la școală. Am stat de vorbă cu ea să vedem ce a învățat.

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte de voluntariat la care ai lucrat anul acesta? Prin ce te-ai făcut remarcată? Teodora Toader: Printre proiectele de voluntariat la care am fost implicată anul acesta se numără ”25 de ore de teatru non-stop”, maratonul ”25 de ore de Pam-Pam”, am lucrat cu Asociația Bis, Street Art Festival, Festivalul de Teatru Independent ”Fringe”, am mai participat la diferite activități și training-uri organizate de Asociația ALEG, apoi Festivalul Hermannstadt Fest…

Rep.: Mai sunt multe? T. T.: Și Sibiu Capitală Muzicală! Cam atât, deocamdată!

Rep.: Nu a devenit un fel de modă prin școli și licee ca toată lumea să participe la cât mai multe evenimente din Sibiu, ca voluntari? T. T.: Da, acesta poate fi unul din motivele pentru care facem voluntariat. Dar eu m-am făcut remarcată prin faptul că am fost conștiincioasă, am știut clar ce am de făcut, mi-am conștientizat sarcinile și am avut responsabilitate, și cred că asta i-a făcut și pe organizatori să aibă încredere în mine și să apeleze la mine de fiecare dată când au avut nevoie. În plus, în Goga, la noi în liceu este aproape o tradiție, ca să zic așa, ca toată lumea să se implice în activități de voluntariat.

Rep.: Profesorii vă încurajează? T. T.: În general da, majoritatea profesorilor ne înțeleg și ne sprijină, dar nu toți. Doamna noastră directoare, doamna profesoară Dumitru Laura, ne încurajează constant.

Rep.: De ce crezi că face asta? T. T.: Voluntariatul este cea mai eficientă și mai bună metodă de a învăța. Îți dezvolți cultura generală într-un mod impresionant. Eu, din 2014 de când fac voluntariat, am învățat mia multe și am câștigat mai multă experiență decât la școală.

Rep.: O să superi câțiva dascăli… T. T.: Așa cred, voluntariatul m-a dezvoltat mai mult ca orice.

Rep.: Concret, ce ai învățat tu din voluntariat? Să lucrezi în echipă, să cari noaptea paleți cu sucuri… T. T.: Am cărat și paleți, am dat și cu trafaletul, am învățat și să montez schele, am învățat să tencuiesc, la Street Art am învățat să dau cu spray-ul și pe lângă deprinderile acestea practice am învățat să vorbesc cu oamenii, să mă comport, am mai învățat să fiu mai responsabilă, mai implicată, mi-a deschis ochii în fața viitorului. Am conștientizat că totul se schimbă și asta nu e ceva rău, totul e perfect normal, trebuie să accepți schimbarea.

Rep.: Cum vezi acum viitorul? T. T.: Vreau să merg la facultate la Cluj-Napoca sau la București, probabil la Cluj pentru că Bucureștiul mi se pare prea mult oraș. Și vreau să rămân în România. Nu vreau să plec în străinătate pentru că știu că oriunde mă aflu, dacă fac treaba cum trebuie și dacă îmi doresc cu adevărat să fac ceva anume, pot reuși. Pentru mine, acum, România este țara tuturor posibilităților.

Rep.: Dacă te punea tatăl tău să dai cu trafaletul dădeai? T. T.: Sigură că da! De când eram mică îl ajutam la treburile casei, am și zugrăvit, plus că nu prea îmi place să stau.

Rep.: Cum ai încerca să convingi pe cineva de 30, 40 sau 50 de ani să facă voluntariat? Tu ai și timp liber și dorință de a învăța, dar cineva mai în vârstă? T. T.: Am convins-o pe mama mea să vină cu mine la evenimente și să facă voluntariat. O poți încadra la categoria 40 și ceva de ani. Mama mea mă susține permanent, mă ajută de fiecare dată când am ceva de făcut mai greu la un eveniment, mai face prăjituri, mă duce cu mașina și cred că totul ține de mentalitate. După o anumită vârstă e foarte greu să-ți mai schimbi mentalitatea și să vrei să faci ceva nou. Eu m-am convins singură de avantajele voluntariatului și când vorbesc cu alții încerc să le arăt că pur și simplu merită. Nu trebuie să pui întotdeauna pe primul plan avantajele materiale ci uneori pe cele spirituale. Sunt mai bogată, știu mai mult, am experiență!

Rep.: Experiența aceasta crezi că te va ajuta când o să-ți cauți un loc de muncă? O să-ți treci în CV toate activitățile de voluntariat? T. T.: Dacă e să fac o paralelă între un elev care nu a făcut voluntariat deloc dar a mers la școală zi de zi și are numai note de zece, în comparație cu cineva care a făcut și voluntariat și școală în același timp, dar care poate că nu are numai note de zece, eu cred că în momentul în care angajatorul va avea în față cele două CV-uri fără dubiu va alege persoana cu experiență. E important că ai lucrat în echipă, ai coordonat evenimente, știi să te descurci când apare o situație. Ori cineva fără experiență va ști să-ți explice teoria.

Rep.: Ai timp pentru toate? Ai numai note de zece? T. T.: Eu sunt o persoană hiper-activă și legat de timp cred că totul ține de modul în care îl organizezi. Ziua sunt la școală, fac voluntariat, seara puțină distracție, jocuri pe calculator, o ieșire cu prietenii, iar noaptea îmi fac temele și învăț. Mi se întâmplă să mă culc și mult după miezul nopții și a doua zi dimineața eram la școală. Dar dau randament, nu mă vait că e foarte greu și nu-mi caut scuze. Nu am numai note de zece dar mediile mele sunt peste nouă. Nu mă străduiesc să învăț pentru note, învăț pentru că nu-mi place să lucrez cu jumătăți de măsură, dacă tot am reușit să intru la Goga vreau să onorez din plin această bucurie.

Rep.: Există această mândrie? T. T.: Pentru mine cel puțin, cu siguranță!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus