Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ai datorii de peste 500 de lei? Va afla tot Sibiul?

Ai datorii de peste 500 de lei? Va afla tot Sibiul?

Cum noile reglementări fiscale obligă administrațiile locale să publice pe site-ul propriu lista datornicilor – atât persoane fizice, cât și juridice – consilierii locali ai Sibiului sunt chemați să voteze, săptămâna aceasta, valoarea minimă a datoriilor la bugetul local care să ducă la ”publicarea numelui”. Propunerea primarului interimar, Astrid Fodor, este ca numele datornicilor să fie publicat dacă au datorii de minim 500 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv 1.000 de lei, pentru persoane juridice. “Publicarea listei nominale a debitorilor este o obligație și probabil intenția legiuitorului a fost aceea de a-i motiva pe contribuabili să achite restanțele și astfel primăriile să încaseze într-o mai mare proporție sumele datorate la buget. Dezvoltarea Sibiului depinde de bugetul din care finanțăm investițiile și din acest motiv sper ca inițiativa prezentă să își atingă scopul”, declară Astrid Fodor, într-un comunicat emis de Biroul de presă al Primăriei Sibiu. Cei care își vor plăti datoriile vor avea numele șterse din listele publicate în cel mult 15 zile.

Nu-s puțini: peste 3.800 de persoane fizice

Noul Cod de procedură fiscală intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prin urmare, primele liste cu datornicii la bugetul local ar urma să fie publicate pe site-ul Primăriei Sibiu înainte de finele lui martie 2016. Că vor avea ce să publice reprezentanții administrației sibiene este evident, după cum arată acum situația cu datoriile actuale la bugetul local. ”Doar pentru a avea o imagine cu privire la numărul debitorilor, la sfârșitul lunii noiembrie 2015 un număr de 3.852 de persoane fizice se aflau în această situație. Fiecare dintre aceste persoane datorau bugetului Sibiului cel puțin 500 de lei, suma totală care trebuia recuperată la buget fiind de aproximativ 9,6 milioane de lei. Un număr de 371 de persoane juridice au acumulat datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei, fiecare dintre aceste persoane datorând cel puțin 1.000 de lei”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

mihai

Acum 8 ani

Poate ca nu e chiar rau DAR poate ca ar fi bine sa exista o rubrica de mentiuni: X are datorie 501 lei; mentiune: este somer; este persoana cu handicap; este pensionar cu pensie de 200 de lei; este actionar la Carpatica; etc....
Raspunde

zbrr

Acum 8 ani

de cand e situatia cuiva financiara informatie de domeniu public??
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Ok, nu e corect ca unii sa-si plateasca taxele si altii nu, indiferent de motiv. Sunt tot felul de ajutoare sociale si facilitati care , practic, vin si din aceste taxe. Dar pentru cei care platesc taxele constant, ar fi corect ca sa stim si noi ce face primaria cu banii nostri. De exemplu de ce nu se face curatenie in zona pietonala a Targului de Craciun( duminica pe la 20 erau tomberoane pline si gunoi pe toata strada ca m-a apucat revolta si dezgustul). Sa existe o rubrica pe acel site cu datornicii unde cetatenii sa poata posta- la randul lor, ce anume cred ca nu a fost facut de catre primarie desi trebuia sa o faca.
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

ce sa-ti spun...si pentru asta o sa plateasca??? daca ai datorie 50 ron si nu platesti la sf. anului se sterge datoria...praf in ochi pentru fraieri!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus