Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Monumente istorice noi în Sibiu: De la cimitirul municipal la sediul Prefecturii

Monumente istorice noi în Sibiu: De la cimitirul municipal la sediul Prefecturii

Pe parcursul anului 2015 experții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au lucrat la dosarele de clasare ca monument istoric pentru mai multe obiective noi din Sibiu.

Spre exemplu, au fost trimise deja la București, sau urmează să fie trimise spre avizare, dosarele pentru Sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Sibiu, Biserica Parohială Ortodoxă fostă Greco Catolică din comuna Moşna, Biserica de Lemn din satul Broşteni, comuna Păuca, precum și Biserica Parohială Ortodoxă din satul Porumbacu de Jos.

La aceastea se adaugă Biserica Parohială Ortodoxă din satul Cornăţel și Casa Memorială Constantin Noica de la Păltiniş.

”Toate aceste dosare sunt în lucru. Unele au fost deja trimise la București și s-au mai cerut unele completări, altele urmează să fie trimise în viitorul apropiat. Eu aș spune că în proporție de 99 la sută vor fi clasate”, a declarat pentru Turnul Sfatului Răzvan Pop, directorul DJC Sibiu.
Tot în această perioadă DJC Sibiu a iniţiat procedurile de clasare pentru o serie de obiective puțin mai deosebite din Sibiu. Aici este vorba despre zona evanghelică şi cea ortodoxă din cimitirul municipal Sibiu, precum și de cimitirul evreiesc din municipiul Sibiu.

cimitir

În cazul acestui obiectiv din urmă este vorba despre o suprafață de 150 de metri pătrați, în vreme ce pentru zona evanghelică şi cea ortodoxă din cimitirul municipal Sibiu încă se poartă discuții cu reprezentanții Primăriei Sibiu și cei ai celor două Biserici implicate.

Dacă vor fi aprobate, Biserica Evanghelică și Biserica Ortodoxă vor fi ceva mai atente atunci când vor avea loc înmormântări sau amplasări de monumente funerare.

”În anul 2016 Ministerul Culturii va republica, updatată, Lista Monumentelor Istorice din România, în care se vor regăsi toate monumentele istorice, siturile, siturile arheologice, ansamblurile şi monumentele de for public din România. DJC Sibiu este unica Direcție Județeană de specialitate care a finalizat în timpul legal secțiunea dedicată județului său”, a mai declarat Răzvan Pop.
Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Valeriu

Acum 8 ani

"Biserica Parohială Ortodoxă fostă Greco Catolică din comuna Moşna" dateaza din anul 1850, dar pe la anul 1800 in Mosna functiona deja o scoala confesionala ortodoxa! Deci corect si complet ar fi: ortodoxa fosta greco-catolica, fosa ortodoxa! Greco-catolicismul, adus si impus prin tot felul de mijloace de constrangere, cu armele catanelor Imperiului,se uita ca dateaza totusi numai de vreo 300 de ani....
Raspunde

Stefan

Acum 8 ani

Cele doua biserici romanesti din Mosna au fost construite concomitent, in anul 1841. Acest fapt l-a determinat pe protopopul Stefan Moldovan de la Medias sa scrie: "Inse in anul 1841 - de o data si unitii si neunitii s-au apucat si si-au redicat biserici noue de pieatra una langa alta, si multi din cei cu mintea linistita si mai senatoasa le-au zis ca o parte din doua in loc de biserica sa edifice una scoala, si sa o provadia cu dascal harnic, ca si intr-o biserica pot incape cu toti; inse cei interesati n-au lasat neci unul sa scada dintru ale sale. Si asa acum stau doue biserici vecine, neci una gata cum se cade, si ambele mai totdeauna - in afara de Pasti - goale de oameni, caci acestia fara nici o invatatura se multamesc a innota in prostie (...)." Sursa: Un manuscris al lui Stefan Moldovan din anul 1852, publicat de Petru Magdau in: Anuarul Institutului de Istorie "G. Baritiu" din Cluj, 2008, pag. 523-553.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus