Marţi,
21.03.2023
Cer Senin
Acum
9°C

Contract semnat: Sibiul a împrumutat 67,5 mil. lei de la BERD pentru modernizarea străzilor de pământ

Contract semnat: Sibiul a împrumutat 67,5 mil. lei de la BERD pentru modernizarea străzilor de pământ

Primarul interimar, Astrid Fodor, a semnat vineri – 18 decembrie – actele pentru cel de-al treilea împrumut pe care Sibiul îl accesează de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tragerile pe care municipalitatea le va realiza din acest contract vor avea o valoare totală de 67,5 milioane de lei și vor fi utilizate pentru modernizarea infrastructurii rutiere din oraș, în special pentru asfaltarea străzilor de pământ. Creditul a fost avizat de Comisia de resort din cadrul Ministerului Finanțelor Publice la începutul lunii trecute. ”Împreună cu fondurile pe care le avem la dispoziție din bugetul local, acest împrumut ne va asigura finanțarea necesară pentru continuarea investițiilor în modernizarea străzilor. Proiectul va demara în 2016 cu procedurile de achiziție. Ne vom concentra pe străzile de pământ din cartiere, 61 dintre acestea figurând pe lista celor pe care le vom reabilita din împrumutul pe care l-am contractat astăzi”, a declarat Astrid Fodor, potrivit unui comunicat emis de Primăria municipiului Sibiu. Contractul are o perioadă de rambursare de zece ani, primii trei reprezentând perioada de grație. ”Gradul de îndatorare al Municipiului Sibiu nu va crește semnificativ din cauza acestui nou împrumut în contextul în care în 2017 se va încheia rambursarea primului credit contractat de la BERD în 2005. Conform estimării făcute înaintea contractării, gradul de îndatorare al Municipiului Sibiu nu va depăși aproximativ 12%, vârful îndatorării fiind anul 2019. Precizăm că legislația în vigoare prevede un grad de îndatorare maxim permis pentru autoritățile locale de 30% din veniturile proprii”, mai arată reprezentanții administrației locale.

În acest moment, municipiul Sibiu mai are de rambursat patru credite accesate pentru modernizarea infrastructurii și a Aeroportului internațional. Potrivit graficului referitor la gradul de îndatorare a bugetului local, anul cu cele mai mari rate și dobânzi de plătit pentru aceste credite tocmai a trecut: este vorba de 2014, când totalul datoriilor de achitat a fost de 28,097 milioane de lei, echivalent unui grad de îndatorare de 11,33 la sută. Anul acesta, datoriile au scăzut la 27,4 milioane de lei.

Finanțare nerambursabilă de 260.000 de euro

Municipalitatea anunță că, odată cu semnarea contractului de împrumut, cele două părți au mai semnat și un contract de finanțare nerambursabilă în valoare de 260.000 de euro. Banii acordați de BERD vor fi folosiți de Sibiu pentru realizarea unui ”plan de mobilitate urbană durabilă”. ”Un plan strategic cu măsuri pentru îmbunătățirea mobilității în oraș, prin crearea unui sistem de transport urban durabil”, explică reprezentanții Primăriei Sibiu.

Lista străzilor care ar urma modernizate din noul credit Sursa: Primăria Municipiului Sibiu

 

Denumire pachet străzi Nr. Crt. Stradă
Zona Gușterița 1 Luncii
2 Frasinului
3 Pinului
4 Cedonia
5 Gorunului
6 Muncitorilor
Zona Lazaret I 7 Turgheniev
8 Balanței (de la Nicovalei la Laminorului)
9 Laminorului
10 Plevnei
Zona Lazaret II 11 Dr. Diaconovici
12 Lebedei
13 Luceafărului
14 Arcului
15 Libertății
16 Spătar Milescu
Zona Lupeni 17 Porumbeilor
18 Rândunelelor
19 Anul 1907
20 Armoniei
21 Traian
Zona Marmeladă 22 Mărului
23 Vișinilor
24 Fragilor
25 Nucului
26 Prunelor
27 Părului
Zona Obor - Viitorului 28 Berzelor
29 Gheorghe Șincai
30 Salciilor
31 Oltului
32 Octavian Smighelschi
33 Călan
Zona Piața Cluj 34 Gen. Bălan
35 Narciselor
36 Ion Pop Reteganu
37 Păltiniș
38 Carpaților
39 Margaretelor
Zona Tilișca 40 Tălmăcel (de la Litovoi până la Săcel)
41 Orlat (de la C. Poplăcii până la Th. Aman)
42 pictor Luchian Ștefan
43 Presaca
Zona Turnișor I 44 Zăvoi
45 Stăvilarului
46 Aviației
47 Cooperatorilor
48 Scurtă
49 Iazu' Morii
Zona Turnișor II 50 Ovăzului
51 Săcerătoarelor
52 Trifoiului
53 Grâului
Zona Țiglari 54 Ulmului
55 Faianței
56 Zugravilor
57 Zidarilor
58 Fagului
Zona Gușterița Turnișor 59 Ana Ipătescu
60 Mălinului
61 Octavian Niță

Pentru cele 61 de străzi au fost adoptate studii de fezabilitate de către aleșii locali, studii potrivit cărora valoarea totală a lucrărilor de executat este de aproape 72 de milioane de lei. Este de așteptat ca în urma licitațiilor pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare, valoarea totală a lucrărilor să scadă.

Foto: Primăria municipiului Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

wqcdslikhl

Acum 7 ani

De fonduri europene nu ati auzit??? Aaaaaa.....Berd-ul e mai bun, nu verifica nimeni pe ce se cheltuiesc banii. Urmeaza sa se mareasca impozitele sa platim aceste credite inapoi. Rusine.....Sibiul ultimul oras la absorbtia de fonduri Europene. Asa e la noi....Faci o strada si in paralel si o vila personala....Rusine
Raspunde

Altexu

Acum 7 ani

Sunt vesele privighetorile de parca ar fi luat creditul cu bolentinu'!
Raspunde

John

Acum 7 ani

Iar ne bagati datori incompetenti si sifonari ordinari din primaria lui astrid? nu va e rusine sa tot indatorati sibienii si de fapt nici sa nu se faca mare lucru in oras?...inafara unor viloaie ale voastre,escroci ordinari...huooooooooo......DNA nu are drum pe la Sibiu?????
Raspunde

Altexu

Acum 7 ani

PS:Cam multe strazi ''de pamint'' pentru o fosta(acum 8 ani) Capitala Culturala Europeana!Sper ca zimbaretele vor rezolva definitiv problema!
Raspunde

D

Acum 7 ani

Felicitari primariei. Mult succes in realizarea proiectelor atat de necesare pentru oras.
Raspunde

Ardelean Rãzvan

Acum 7 ani

Foarte bine,e totuși un oraș și mai mult, un oraș turistic.Vânãtorilpr când intrã în programul de asfaltare cã fundãtura Lupeni intrã în pachetul strãzii Lupeni
Raspunde

Un oras condus de femei...

Acum 7 ani

Ce stiu sa faca cel mai bine? Rate!
Raspunde

thomas

Acum 7 ani

bravo...
Raspunde

Constantin

Acum 7 ani

Felicitari!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

In Zona Gușterița, ar fi fost necesar sa se Asfaltese sie Strada Vaii , si strada Viilor. Care chear ar fi necesar de peste 20 ani nu sa facut pentru aceste strazi nimica.
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

260000 euro sifonati in nu stiu ce plan de "dezvoltare durabila"...povesti nemuritoare...bani pentru campanie...nimic nu este facut "durabil" in Sibiu...tremenul este cretin, comunist si total lipsit de semnificatie in Sibiu!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus