Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

ANALIZĂ – Președintele Iohannis la un an de mandat: Altfel de politică, multe premiere, dar și dezamăgiri

ANALIZĂ – Președintele Iohannis la un an de mandat: Altfel de politică, multe premiere, dar și dezamăgiri

Cererile justiției de ridicare a imunității parlamentarilor, pensiile speciale, Codul fiscal, demisia premierului Victor Ponta au fost teme abordate de președintele Klaus Iohannis în relația cu reprezentanții Guvernului și Parlamentului în primul său an de mandat. Șeful statului a avut și consultări instituționale cu prim-ministrul, membri ai Guvernului cât și cu partidele.

2015 a fost și debutul unui "alt mod de a face politică", așa cum declară șeful statului, a fost anul în care Înalta Curte a decis că Iohannis, în calitate de primar al Sibiului, nu s-a aflat în incompatibilitate, și un an al premierelor — pentru prima dată în istoria consultărilor pentru desemnarea unui premier, șeful statului a dorit să afle și opinia societății civile.

Președintele Klaus Iohannis și-a preluat mandatul la 21 decembrie 2014, după ce a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului premier și președinte al PSD Victor Ponta.

Un afis electoral este expus pe strada principala din Altina, judetul Sibiu, 21 noiembrie 2014. In judetul Sibiu, Victor Ponta l-a invins pe Klaus Iohannis in turul al doilea al alegerilor locale, doar in comuna Altina. Victor Ponta a obtinut aici 509 voturi, in timp ce pe Klaus Iohannis l-au votat 406 persoane (44,37%). Un afis electoral este expus pe strada principala din Altina, judetul Sibiu, 21 noiembrie 2014. In judetul Sibiu, Victor Ponta l-a invins pe Klaus Iohannis in turul al doilea al alegerilor locale, doar in comuna Altina. Victor Ponta a obtinut aici 509 voturi, in timp ce pe Klaus Iohannis l-au votat 406 persoane (44,37%).

Iohannis nu primise încă o pronunțare din partea Înaltei Curți în dosarul în care era acuzat de incompatibilitate, în legătură cu perioada când a fost primar. În aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate a considerat că Iohannis este incompatibil pentru că deținea simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA. În ianuarie însă, Instanța supremă a respins recursul ANI și a decis că Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Președintele Klaus Iohannis și-a preluat mandatul la 21 decembrie 2014, după ce a câștigat alegerile prezidențiale în fața fostului premier și președinte al PSD Victor Ponta, conform Agerpres.

Iohannis nu primise încă o pronunțare din partea Înaltei Curți în dosarul în care era acuzat de incompatibilitate, în legătură cu perioada când a fost primar. În aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate a considerat că Iohannis este incompatibil pentru că deținea simultan funcția de primar al Sibiului și reprezentant al municipalității în Adunarea Generală a Acționarilor de la SC Apă Canal SA și SC Piețe SA. În ianuarie însă, Instanța supremă a respins recursul ANI și a decis că Iohannis nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

iohannis alegeri 2014 presa_2 (Copy)

Președintele Iohannis a avut consultări și cu liderii confederațiilor sindicale, cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a evalua prioritățile în acest domeniu, dar și cu parlamentarii care reprezintă circumscripția electorală Diaspora și cu deputații minorităților naționale.

După demisia premierului Ponta, pe fondul protestelor din stradă în urma tragediei de la Colectiv, șeful statului a avut două runde de consultări cu formațiunile parlamentare pentru desemnarea unui prim-ministru, iar, în premieră, la Cotroceni au fost invitați și reprezentanții societății civile.

În mandatul fostului președinte Traian Băsescu, relația cu premierul a funcționat în baza unui pact de coabitare, în schimb Klaus Iohannis a demarat încă din cea de-a treia zi a mandatului său consultări instituționale cu premierul de la acea dată — Victor Ponta. Astfel, șeful statului a avut mai multe întâlniri cu acesta, care au vizat între altele numirea de noi miniștri, noi ambasadori ai României în diferite țări, procesul aderării țării la zona euro, legislația.

De asemenea, el a avut întâlniri instituționale și cu miniștrii pe domeniile de care este responsabil șeful statului, scrie Agerpres.

După ce DNA a anunțat că Victor Ponta este învinuit de fapte penale, președintele Iohannis i-a cerut acestuia demisia:"După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca prim-ministrul să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia premierului Victor Ponta".

ponta si Iohannis (1) (Copy)Și după ce Ponta a renunțat la conducerea PSD, șeful statului și-a menținut opinia, arătând însă că va colabora cu acesta tot instituțional.

Când Parlamentul a respins cererile justiției în cazul Ponta, șeful șeful statului a acuzat legislativul că este un "scut", punctând că imaginea României este afectată.

Premierul Ponta a ales în mai multe rânduri să nu-l informeze pe președintele Iohannis cu privire la vizitele sale externe, fapt taxat la nivel declarativ de șeful statului. Astfel, în iunie președintele declara că a aflat despre vizita la Baku a premierului Victor Ponta după ce acesta plecase spre capitala Azerbaidjanului.

"Nici Baku, nici La mulți ani!, nici Turcia. Nu m-a sunat", a susținut președintele.

Despre deplasarea la Sofia a fostului premier Ponta, unde a vorbit despre imigranți, președintele a arătat că acesta nu a avut mandat.

Șeful statului l-a sfătuit și pe fostul vicepremier Gabriel Oprea să demisioneze, după ce un polițist din coloana oficială care îl însoțea a murit.

În urma protestelor de stradă împotriva autorităților izbucnite după incendiul de la Colectiv, Ponta și-a depus mandatul, scrie Agerpres.

Deși pe parcursul primului an de mandat a arătat că își dorește ca PNL să ajungă la guvernare, șeful statului și-a schimbat radical viziunea și a anunțat după demisia lui Victor Ponta că îl propune prim-ministru pe Dacian Cioloș, care să conducă un guvern tehnocrat. El a respins astfel propunerea avansată de PSD — Liviu Voinea. Șeful statului a mers și în rândul manifestanților care protestau împotriva autorităților în contextul tragediei de la Colectiv.

Șeful statului s-a adresat de cinci ori Parlamentului de la câștigarea alegerilor prezidențiale. Primul mesaj a fost cu ocazia preluării mandatului, după care au urmat alocuțiunea din luna februarie, când a cerut ca până la finalul sesiunii parlamentare să existe o nouă legislație privind alegerile, prezentarea Strategiei Naționale pe Apărare, discursul de la începutul sesiunii parlamentare de toamnă despre criza refugiaților, votul prin corespondență, un cod al incompatibilităților și reglementări privind aleșii locali și cel la un an de mandat.

iohannis

În februarie a fost publicată noua structură organizatorică a Administrației Prezidențiale, formată din 15 departamente, o noutate față de structura veche fiind Departamentul pentru Problemele Diasporei, un departament nou înființat în mandatul lui Klaus Iohannis. Vechea structură organizatorică a Administrației Prezidențiale cuprindea 16 departamente. Tot atunci au fost publicate și domeniile de care sunt responsabili consilierii prezidențiali.

În cea de-a doua zi a mandatului prezidențial, șeful statului și-a numit cinci consilieri prezidențiali: Dan Mihalache (PNL), Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran și George Scutaru (fost deputat PNL). Tot în ianuarie, acestora li s-au alăturat Sergiu Nistor, fostul comisar european Leonard Orban, Elena-Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Laurențiu Ștefan.

În martie, consilierul prezidențial George Scutaru a demisionat din funcție. Șeful statului declara că acesta a demisionat din motive personale. În aprilie, DNA a anunțat că George Scutaru, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, este anchetat de DNA sub control judiciar, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani. În locul lui Scutaru, consilier pe probleme de securitate națională a fost numit Ion Oprișor, care a deținut funcția de secretar al CSAT.

Șeful statului a rămas și fără purtător de cuvânt, după ce Tatiana-Niculescu Bran s-a retras din funcție, pe motiv că nu a reușit să gestioneze așa cum și-a dorit relația cu presa. În prezent, consilierul de stat Daniela Bârsan coordonează activitatea Biroului de presă al Administrației Prezidențiale, fără a fi purtător de cuvânt.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat 14 vizite externe oficiale de la preluarea mandatului, care au vizat între altele aderarea României la Schengen, subiecte legate de NATO sau sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Șeful statului a fost primit la Vatican de Papa Francisc. Cu ocazia vizitei la Sfântul Scaun, în mai, șeful statului a mers și la Milano pentru a vizita Expoziția Internațională. Președintele Iohannis a efectuat vizite oficiale și în Franța, Croația, Spania, Serbia, Austria și în Statele Unite ale Americii. În SUA, șeful statului a participat la reuniunea ONU și a fost primit la Casa Albă de vicepreședintele american Joe Biden. Cu președintele american, Barack Obama, s-a întâlnit cu ocazia dineului oferit de acesta pentru participanții la ONU. Șeful statului a anunțat că l-a invitat în România pe președintele american.

obama

Premiere în mandatul președintelui Iohannis

Primul an de mandat al președintelui Klaus Iohannis a fost marcat și de câteva premiere. Printre acestea se numără participarea sa la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute în România, consultarea societății civile în cazul desemnării premierului, participarea la un eveniment oficial la Castelul Peleș, renunțarea la recepția tradițională cu ocazia Zilei Naționale.

Pe parcursul primului an de mandat, șeful statului a participat la ceremoniile religioase ale cultelor legal recunoscute din țara noastră. Printre acestea se numără slujba de liturghie de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu și slujba de la Patriarhia Română.

În martie, președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au participat la dineul oficial cu ocazia zilei de naștere a principesei Margareta, fiind primul președinte în funcție din istoria României care participă la un eveniment oficial la Castelul Peleș alături de familia regală.

Șeful statului nu a mai organizat cu ocazia Zilei Naționale a României recepția tradițională la Palatul Cotroceni în contextul tragediei de la Colectiv și al atentatelor de la Paris.

Șeful statului își va încheia anul cu o vacanță în Florida. Anul acesta, el și-a petrecut vacanțele și la Sibiu, Neptun, dar și în Portugalia.

iohannis concert carmen iohannis

Luni, în ziua în care împlinește un an de mandat, președintele va oferi celor care au acordat asistență medicală victimelor de la Colectiv un concert susținut la Palatul Cotroceni de Corul Madrigal.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

Luigi

Acum 8 ani

Sunt dezamagit, v-am votat, dar astazi nu mai ma regasesc in promisiunile dvs. si ceea ce speram sa faceti pentru Romania.
Raspunde

gica

Acum 8 ani

Sa mori tu cu tot neamul tau ca l-ai votat pe Johannis .
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Klaus-mutul=excursii de lux -multe=realizari-zero barat=nu cred ca ,cunoaste nici constitutia Romaniei,citeste doar de pe fituicile consilierilor=e doaro marioneta pusa la Cotroceni de nemti,americani,austrieci+diaspora FACEBOOK=BLEAH....GREATA MAXIMA!!!
Raspunde

gica

Acum 8 ani

@joseph-ino !Tu esti joseph -vorbitorul ? Cind o sa faci conferinte cu "constitutia "-romaniei ,ca sa fiu si eu pe aproape ?
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Felicitari d-nului Presedinte ptr. acest prim an de mandat. Apreciez faptul ca a facut o analiza pertinenta cu plusuri si minusuri, e bine ca le constientizeaza pe cele din urma...Pentru sibieni a fost bine ca avem un presedinte dar si rau ptr. ca multi il ataca din prisma a ceea ce este orasul a carui primar a fost. Sper ca la sfarsitul mandatului sau, sa pot aprecia civilitatea si in alte locuri din tara , asa ca la Sibiu.
Raspunde

Ionela Nastasoiu

Acum 8 ani

Felicitări domnului președinte pentru primul an de mandat! Personal il apreciez foarte mult pentru tactul si diplomatia de care da dovada mereu! Am văzut in numeroase rânduri ca este catalogat ca mut :) oameni buni acest om vorbește doar daca este ceva de spus! Vorbeste doar dupa ce analizeaza situația! Este foarte bine asa cum este! Sau ce va placea mai bine stilul lui Basescu sau Ponta?! Poate domnul președinte inca nu si-a onorat multe dintre promisiuni dar nu uitati care sunt atribuțiile presedintelui intr-o țară si nu uitati cum a preluat aceasta țară!
Raspunde

H

Acum 8 ani

Am uitat cum a preluat aceasta tara? Poti detalia?
Raspunde

ytrei

Acum 8 ani

Cite vacante are Herr?sau e inca dascal si noi nu stim?
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

Nici o umbra de felicitare doar un usor sentiment de scarba, ceva mai diminuat decat la Basescu dar cu sanse de crestere rapida. Presedintele cititor de foi...
Raspunde

gica

Acum 8 ani

@mihaitza ! Tu esi FSN-ist ?
Raspunde

Dana Marin

Acum 8 ani

Da parca nici nu am avut presedinte...decizii luate 0...sau stati are lesa scurta ...si raspunde doar la comanda...
Raspunde

albert

Acum 8 ani

NIMIC NIMIC NIMIC !!!! Asta a facut " domnul Presedinte " !!!
Raspunde

mutu de la manutanta

Acum 8 ani

Un an oribil! Un fiasco total si pt. cei care au facut o altfel de politica, si pt. cei obisnuiti cu politica de Dambovita! Toti o apa si un pamant, iar Klaus Walker nu face exceptie!
Raspunde

@ionela ,@cetateanul

Acum 8 ani

Mai lingailor ,nu vedeti ca idolul vostru K.W.I nu a avut nicio realizare pe 2015?? va trebuie ochelari de cal ,pupincuristi ordinari??
Raspunde

Ionela Nastasoiu

Acum 8 ani

Si apropo nu imi sta in caracter sa folosesc asemenea expresii dar ca sa citez din dvs. stimabile "domn" lingai si pupincuristi, din punctul meu de vedere, sunteți toți cei care va ascundeți după o porecla sau un nume fals...ca altfel doamne ferește sa avem curaj sa spunem ce gândim!
Raspunde

Ionela Nastasoiu

Acum 8 ani

Daca avem pareri diferite nu înseamnă că ne putem permite să recurgem la jigniri. Se pare că nivelul de cultura si bun simt al unora este mult sub limita admisă! Atenție totuși la limbajul folosit ;)
Raspunde

wwww

Acum 8 ani

Ionela draga ,esti sibianca au ba?
Raspunde

Dar tu wwww este sibian mandru?

Acum 8 ani

Mandru cu ce? Ce realizari ai tu daca esti nascut(a) aici? Cat de uraciosi puteti fi? Da' nu vreti voi sa plecam si sa aveti parte de musulmani si negri prin Sibiu? Poate aia nu vorbesc prea corect (si cu manusi/diploma) precum Ionela...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus