Vineri,
19.04.2024
Partial Noros
Acum
2°C

Opt primării în care nu vor mai candida primarii aleși în 2012

Opt primării în care nu vor mai candida primarii aleși în 2012

În cel puțin opt primării din județ Campania electorală de anul viitor nu-i va mai prinde pe primarii care au fost votați acum trei ani. Începând cu municipiile Sibiu și Mediaș, lupta electorală se va da în mai multe localități fără primarii care au primit votul majorității populației.

Sunt situații în care primarul a renunțat la funcție, cum este cazul Sibiului, situații în care aceștia au anunțat că renunță la a mai candida, așa cum este în cazul comunei Jina, decesul, așa cum este situația în Șura Mică și Alma sau dosarele penala, așa cum este în cazul comunei Șelimbăr.

Șelimbăr: viceprimarul a preluat atribuțiile de primar

Prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, a anunțat săptămâna trecută, la finalul ședinței Colegiului Prefectural, după demisia primarului Daniel Maricuța nu se vor organiza alegeri locale și actualul viceprimar va prelua atribuțiile de primar. ”Voi acționa conform prevederilor legale. Nu se vor organiza alegeri locale, timpul este prea scurt până la alegeri. Viceprimarul va prelua activitatea de primar cu puteri depline. Nu există nicio prevedere legală care să-i interzică asta”, a declarat prefectul Ovidiu Sitterli.

Arestat la domiciliu în urma cererii procurorilor DNA care îl bănuiesc de luare de mită și constituire de grup infracțional organizat, Daniel Maricuța a fost suspendat din funcția de primar de către prefect, în data de 27 noiembrie 2015.

Totodată, prefectul Sibiului a cerut viceprimarului Marius Grecu (de asemenea urmărit penal, dar aflat doar sub control judiciar) să delege atribuțiile funcției de secretar al Primăriei unei alte persoane, având în vedere că secretarul Elena Scumpu este, de asemenea, arestată la domiciliu. Atribuțiile de secretar al comunei Șelimbăr au fost preluate de către Lenuța Cristea, șefa serviciului juridic din cadrul Primăriei.

Primarii care nu mai vor

Deși nu o spun răspicat, mai mulți primari PSD, dar și câțiva PNL se gândesc foarte serios să o lase mai ușor cu politica și implicit cu primăria.”Știți că munca asta e stresantă și te erodează în timp, ai de lucru cu oamenii, ai de lucru cu toate. Nu m-am decis încă dacă voi candida din nou, nu vă pot spune. Am momente în care îmi spun «gata, m-am săturat nu-mi mai trebuie primărie», dar e greu să lucrezi cu omul. Am avut și lucrările ăstea de canalizare în Tălmaciu, Tălmăcel… Nu știu dacă oamenii apreciază toate acestea la adevărata valoare. Ei îmi zic «ce ne trebuie nouă canalizare?». Ei nu știu că într-un an, doi, cinci, zece, va veni cineva la ei și îi va întreba «măi omule, tu unde verși apa?» Știți cum e! Încă nu m-am hotărât, dar mai am timp de gândire trei, patru luni”, spunea în urmă cu două luni primarul orașului Tălmaciu, Constantin Barbu.

Un alt caz, primarul din Jina, Iancu Beschiu a anunțat că 100% nu va mai candida pentru un nou mandat. Motive: veniturile reduse, stresul și vârsta. ”Eu până acum câteva luni luam 1700 de lei salariu. Sunt ciobani cu salariu mai mare”, spune primarul. Beschiu a anunțat încă de anul trecut că nu va mai candida, însă liderii PC au crezut că l-au determinat să se răzgândească. ”Nu mai merg mai departe. Gata, am îmbătrânit. Ies la pensie. Credeți că în fruntea unei comune precum Jina e ușor? E o comună grea, cu 32.000 de ha suprafață (teritoriul administrativ al municipiului Sibiu măsoară 12.164 de ha – n.r.), vă dați seama. Cred că e una dintre cele mai mari comune din țară, ca suprafață. Numai până ocolești atâta suprafață e imens”, spunea Iancu Beschiu anul trecut.

Un alt exemplu de primar care este aproape hotărât să nu mai meargă mai departe este cel de la Ocna Sibiului.

Sibiu și Mediaș. Partidele actualilor primari au cele mai mari șanse

După alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, la sfârșitul anului trecut, fotoliul lăsat liber a fost ocupat de fostul viceprimar Astrid Fodor. Acum, după ce a anunțat oficial că va intra în cursa electorală, reprezentanta FDGR are cele mai mari șanse să fie aleasă.

În Mediaș, actualul primar, Teodor Neamțu, este implicat în procesul în care s-a strâns aproape întregul consiliu local al orașului, iar șansele ca el să mai candideze din nou se apropie de zero. Liberalii vor prin Gheorghe Roman să continue la conducerea municipiului.

Primarul Teodor Neamțu, viceprimarul George Petrescu, fostul primar Teodor Plopeanu, cetățeanul de onoare al orașului Ioan Șerban și mai bine de o duzină de consilieri locali așteaptă cuminți începerea procesului în care DNA îi acuză de fapte de corupție. Cei aproximativ 20 de aleși care s-au prezentat la proces încearcă să convingă judecătoarea că, de fapt, ei au avut numai intenții bune atunci când au aprobat cumpărarea din bani publici a unor acțiuni inutile, la o societate aflată acum în insolvență. Dar, fapt important, banii publici dați pe acele acțiuni au ajuns tot în buzunarele unora dintre ei.

Cazurile Șura Mică și Alma

Există și două caazuri nefericite în care primarii aleși în funcție în urmă cu trei ani să decedeze. Este situația recentă din localitățile Alma și Șura Mică, unde primarii în funcție au decedat la un interval de două zile, unul de celălalt. Primarul PC din Șura Mică, Cornel Joarză a decedat la începutul săptămânii trecute, în urma unui infarct petrecut chiar în primărie. ”Am întrebat-o pe soția lui, era un munte de om, nu ne-am așteptat la așa ceva.  N-a băgat în seamă nimic, că-l doare ceva, că nu-l doare. Nu și-a mai revenit. N-a fost altceva nimic, n-a avut probleme”, a spus președintele PC Sibiu, Constantin Sofrone.

La mijlocul săptămânii trecute a decedat în București și primarul din Alma, social-democratul Ioan Feier. ”Azi dimineață m-a anunțat cumnatul dânsului că au încercat să-l resusciteze, în două rânduri, câte 30 de minute, dar n-a mai răspuns la nimic. Dânsul a făcut și un blocaj renal, i-a făcut și dializă aici, la Sibiu. Acum chiar cauza decesului nu vă pot spune, vom vedea după autopsie”, a declarat viceprimarul Eugen Fetean, cel care va prelua cel mai probabil atribuțiile de primar în comună.

Pensii pentru primari

Un proiect de lege propus de şase parlamentari PSD şi ALDE prevede ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de 4 ani, dar nu mai puţin de 60 de ani, având în vedere condiţiile lor de stres. Din Sibiu, inițiativa parlamentarilor nu e văzută însă cu ochi buni. Fie că sunt PNL, ALDE sau PSD primarii din județ cer în primul rând salarii mai mari, pentru că apoi vin și pensiile.

Iniţiatorii propunerii legislative depuse la Parlament consideră că primarii au condiţii de muncă de stres, răspundere şi trebuie să beneficieze de această facilitate, informează Mediafax. Ei au apreciat că, astfel, se vor corecta unele inechităţi între diferite categorii de pensionari. ”Având în vedere condiţiile de muncă ale primarilor, şi anume stres şi răspundere, prin această propunere legislativă s-a introdus un nou articol, respectiv art. 53 indice 1, prin care primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puţin de 60 de ani”, au menţionat iniţiatorii în expunerea de motive.

Primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, susținea în urmă cu trei luni că sunt alți funcționari care ar merita un bonus la pensii. ”Sunt de părere că sunt alte categorii sociale care ar merita acest spor înaintea primarilor. Nu cred că este oportună o astfel de lege. Pe de altă parte, la cei 36 de ani ai mei e greu să mă gândesc la pensie, ca să nu mai vorbesc că resursele acestei țări ar trebui împărțite mult mai echitabil”, a declarat Răcuciu.

Proiectul, care se află în consultare publică la Camera Deputaţilor, prevede că această pensie specială se acordă în limita a trei mandate şi se calculează înmulţind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizaţia şi se cumulează cu pensia din sistemul public şi cu orice alte venituri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

varza

Acum 8 ani

Domn' Alin, ai bălmăjit-o cu Plopeanu de nici el nu mai ştie ce este, actual ori fost?
Raspunde

euroak

Acum 8 ani

"În Mediaș, actualul primar, Teodor Plopeanu",....".Primarul Teodor Neamțu, viceprimarul George Petrescu, fostul primar Teodor Plopeanu, Are Mediasul 2 primari? Care este si care a fost?"
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 8 ani

Am corectat, mulțumim pentru observație.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus