Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Istoricul Mihai Racovițan: „Am o specializare care va muri odată cu mine”

Istoricul Mihai Racovițan: „Am o specializare care va muri odată cu mine”

A dat fotbalul pe istorie, a scris cărți care au iritat state, a descoperit mormântul secret al lui Alexandru Vaida Voevod la Sibiu. Acum este pensionar și sculptează în lemn de păr de munte.

Înainte de a fi profesor universitar de istorie, Mihai Racovițan și-a urmat pasiunea pentru sport. A jucat fotbal de la 10 ani, dar la 27 de ani a pus ghetele în cui și a dat fotbalul pe istorie. Era perioada în care absolvise Facultatea de Istorie la Cluj și a primit un post foarte bun aici, la Sibiu, iar acestei ocazii nu a putut da cu piciorul.

Specializat pe istorie modernă și contemporană, Mihai Racovițan s-a autospecializat în „istoria luptelor naționale ale românilor din Transilvania”, mai pe scurt, ”între români și unguri”. El crede că nimeni nu va mai scrie și nu va mai cerceta despre asta, tocmai de aici ideea că specializarea va muri odată cu el. Ieșit la pensie de câțiva ani, profesorul și istoricul Mihai Racovițan își petrece timpul sculptând portrete ale diferitelor personalități istorice.

racovitan (10)

„Sculptez în lemn de păr de munte și asta îmi ia destul de mult timp, pentru că lemnul ăsta e ca granitul, dar am răbdare să le fac. Simion Bărnuțiu, Avram Iancu, Ion Lupaș sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le-am sculptat. Într-o zi m-am jucat și am făcut ceva mai amuzant, am făcut un cuplu de maneliști, Simona Sensual și Florin Salam”, spune profesorul râzând.

”Noi nu mai știm cine suntem”

La câte povești are Mihai Racovițan ai putea sta o zi întreagă să-ți spună tot felul de întâmplări. De exemplu, din 1995  relația cu autoritățile maghiare nu este una agreabilă, iar motivele care au dus la această situație au fost mai multe, însă o carte a pus capac.

„Transilvania, istorie și dăinuire românească se numește cartea, iar la vremea aceea a fost tradusă prin Ministerul Apărării. Cartea a fost tipărită în 5.000 de exemplare și toate s-au dat”.
Cartea cu pricina nu a fost distribuită în librării, iar cel care l-a ajutat să o tipărească și a plătit aproape 80% din suma totală a fost tatăl lui Florin Cioabă, Ioan pentru că erau prieteni buni.

racovitan (3)

Despre activitatea sa de profesor, acesta spune că a asistat în ultimele două decenii la modul în care istoria a dispărut la toate nivelurile. „Trebuie să se meargă pe firul evenimentelor pentru a-i putea învăța pe copii. Istoria ar trebui să se fie disciplină absolut fundamentală, pentru că noi nu mai știm cine suntem. La facultate am avut un curs special, singurul din țară, nu știu cum a fost acceptat de Ministerul Învățământului - Istoria mișcării naționale a românilor din Transilvania. Dar cum am ieșit la pensie, l-au scos. Eu cred că istoria României și geografia României sunt limba română”.

Reînhumarea lui Vaida Voievod

Profesorul consideră că are două mari realizări în viața, iar una dintre ele este faptul că a reușit reînhumarea lui Alexandru Vaida Voevod.

„Acesta fiind greco-catolic a lăsat cu limbă de moarte să fie îngropat la catolicii maghiari, iar atunci familia sa, de teama comuniștilor, l-au băgat într-o nișă secretă de la subsolul capelei catolice maghiare din cimitirul din Sibiu. Eu știam că a murit la Sibiu, dar nu știam unde și un nepot mi-a spus unde se afla, iar atunci eu i-am spus că o să îl scot de acolo și îl voi îngropa la Biserica dintre Brazi”.
Acesta își amintește că toată protipendada Sibiului a fost la înmormântare, dar după ce a trecut momentul, au trecut patru ani până i-au făcut un mormânt.

racovitan (6)

A doua realizare spune că a avut loc în urmă cu trei-patru ani. Atunci a fost citat la un congres european al tinerilor istorici europeni, organizat la Munchen. „Am fost citat ca exemplu negativ, cum nu trebuie să scrii istorie. Argumentul lor a fost această carte. Nu a fost vorba de documentație pentru că nu aveau cum să se lege de asta, dar au spus că nu în tonul acesta se scrie o carte științifică”.

Lupta cu Securitatea

Tatăl său a fost protopop greco-catolic și în 1948 când s-a desființat biserica din Târnăveni, acesta nu a vrut să treacă la ortodocși așa că a fost arestat.

„Într-o noapte a venit Securitatea din Târnăveni și ne-au scos în stradă. Eu cu tata și doi frați stăteam într-o casă, iar mama cu cele două surori în altă casă. Nu ne primea nimeni pe toți pentru că sărea Securitatea pe ei. În 27 iulie 1950, în toamna acelui an, eu intram în clasa a întâia, într-o după-masă, au venit și au dat foc bibliotecii tatălui meu. Țin mine că îl țineam de mână pe tata și mi-a spus «Vai, într-o carte am avut patru scrisori de la Nicolae Iorga». În acea noapte l-au luat pe tata și dus a fost, de atunci n-am mai știut de el până am terminat eu clasa a șaptea. Atunci a căzut într-un decret de grațiere și a ieșit cu trei-patru ani mai devreme”, își amintește profesorul.
racovitan (5)

Racovițan nu a ignorat nici viața politică, deși implicarea lui nu a fost una directă. „Am înființat Vatra Românească și apoi PUNR. Eu nu am vrut să mă bag, dar i-am împins în față pe Gheorghe Funar, Valeriu Tabără, Gavra, Ioan Bogdan. Mi-am dat demisia de peste tot și, apoi m-a convins Cindrea de am intrat în PDSR, mi-au zis să candidez în Consiliul Național, dar la a treia ședință am plecat,  nu mi-a trebuit politică”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

mihai

Acum 8 ani

Sper ca cele 757 de vizualizari se traduc in macar 100 de citiri ale articolului
Raspunde

vasi

Acum 8 ani

daca studiezi,demonstrezi si spui adevarul documentat esti interzis in ungaria pe tokes de ce nu l/au interzis in romania, daca pe prof.racovitan il chema rakovitzan si era la udmr il faceau aia preswdintele academiei romane
Raspunde

Mihai Racovitan

Acum 7 ani

Da, mai citesc si eu, caci e taica-meu, si sa vad ce mai face domnul profesor.
Raspunde

prof.Nicolae N.Racovitan,Oradea

Acum 5 ani

Contribuiti va rog la intocmirea arborelui genealogic al RACOVITENILOR din Grindeni(Cristur)-Mures,prin comunicarea pe e-mail a datelor biografice oficiale ale prt.Teodor Racovitan privind nasterea/decesul ascendentilor parintii,buniciii si strabunicii- precum si pentru urmasii acestuia pana la zi(ma refer la fiul Mihai)-domiiciliul,profesia,starea civila si pregatirea profesionala(cu toate titurile detinute),s.a.Cu multumiri anticipate
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus