Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Ministrul Justiţiei: Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată în privința cărţilor deţinuţilor

Ministrul Justiţiei: Voi dispune măsuri deloc blânde dacă legea a fost încălcată în privința cărţilor deţinuţilor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă, potrivit Mediafax.

Raluca Prună a precizat, miercuri, la Digi24 că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări ştiinţifice datează din 1969 şi a fost menţinută, în prezent regăsindu-se în Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

"Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată", a spus Prună, arătând că, din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare pe an scrisă, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice.

Ea a amintit că a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi a dat publicităţii lista cu titlurile publicate de la începutul anului 2013, la sfârşitul anului 2015.

"Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică", a spus Prună.

Ea a arătat în continuare că există un regulament de aplicare a Legii 254/2013 şi o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care un deţinut doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Printre altele, procedura cere ca persoana respectivă să ataşeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferenţiar care atestă importanţa temei alese pentru domeniul ştiinţific respectiv.

Ministrul a anunţat că a cerut să i se pună la dispoziţie toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

"Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (...) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră", a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, ea a arătat că problema poate fi soluţionată prin aborgarea dispoziţiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanţă de urgenţă, sau pur şi simplu prin aplicarea regulamentului aşa cum este el în vigoare.

"Am cerut ANP să transmită în teritoriu la şefii de penitenciare o adresă în care să ceară nimic altceva decât pur şi simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va creşte, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus şi să coborâm la nivelul, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil - o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă. Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli", a mai spus Prună.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmeaza: (...) f) în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovatie brevetate".

Sursă: Mediafax

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Zorro

Acum 8 ani

Hai draga D-na Pruna, de trei ani niste dobitoci scriu niste lucrari stiintifice si pina acuma nu s-a sinchisit nimeni sa analizeze cazul, sa termine cu aceasta mascarada, pentru ca unii politicieni sa iese mai repede din puscarie. Tipic pentru RO, doar daca apare ceva in presa straina, rasufla ceva in afara, exista riscul sa fiti urecheati, atunci va miscati. De asta spun intotdeauna, trimiteti documente presei straine, trimiteti scrisori unor politicieni importanti de afara-ai nostri fac vacante, weekenduri, zboruri exotice pe banii nostri. Asta am facut cu Maricuta, Ciolhannis si altii- sa se vada cum functioneaza justitia la noi. De abia adtept verdictele in cazurile Maricuta si casa furata de prima hoata a tarii.
Raspunde

Ion Kiwi

Acum 8 ani

''Totodată, ea a arătat că problema poate fi soluţionată prin aborgarea dispoziţiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanţă de urgenţă, sau pur şi simplu prin aplicarea regulamentului aşa cum este el în vigoare.'' Citesc si ma minunez:Ministrul Justitiei ezita(''oscileaza'',pentru manelisti!) intre a aplica proceduri existente sau a promova o OUG cu scop nedefinit.Tehnocratie sa fie daca interesul national o cere,da' sa stim si noi,bade Iancule!Avind in vedere ca prolificii scriitori,odata liberati,intra in viltoarea cotidiana,cu efect imediat advers asupra inspiratiei,propun ca geniile sa fie recompensate cu 5-10 ani de conditii propice scrisului(geniului stiintific) pentru fiecare carte scisa.Ar fi mare pacat ca in perioada asta in care nu se poate finanta cercetarea,Statul sa se zgirceasca la citiva leuti(mai multi decit o alocatie de bebelus) ca sa le ofere unor genii nedescoperite conditii optime.Astia,in citiva ani,pariez ca rezolva cuadratura cercului sau,daca nu,calatoria in timp si secretul sabiei Jedi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus