Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Investiție de 25 mil. euro: soarta noului spital de urgențe se discută săptămâna viitoare

Investiție de 25 mil. euro: soarta noului spital de urgențe se discută săptămâna viitoare

Proiectul noului spital de urgențe - investiție estimată la 25 de milioane de euro și care a ”picat” la finele anului trecut din motive birocratice - va fi repus în discuție săptămâna viitoare, anunță reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, inițiatorii acestui proiect.

Planul urbanistic comandat de CJ Sibiu pentru acest spital a fost respins pe ultima sută de Primăria Sibiu, motivând că documentația realizată este insuficientă pentru regimul de înălțime (P+4E+etaj retras, înălțime de 31 m) propus pentru noul spital. Prin urmare, în loc de planul urbanistic de detaliu realizat, trebuie un plan urbanistic pentru zonă construită protejată. ”Săptămâna viitoare vom relua discuțiile despre această procedură. Trebuie un nou plan urbanistic zonal, nu știu dacă vom lua această decizie. Trebuie să vedem costurile pe care le generează și să mai avem în vedere și faptul că este an electoral. Trebuie discutat și cu partidele”, spune Constantin Șovăială, vicepreşedinte al Consiliului Județean Sibiu.

Astrid Fodor: ar trebui reașezat

Proiectul inițiat de CJ Sibiu prevede amplasarea unui nou spital de urgență în incinta actualului Spital județean, la intersecția străzilor Bâlea cu Izvorului, având o amprentă la sol de 2.400 de mp, o arie desfășurată de peste 13.600 de mp, parcări la subsol și o înălțime maximă de 31 de metri (atinsă de casa liftului amenajată pe un heliport, construit la o înălțime de 28 de metri). În acest moment, în zona respectivă, Planul urbanistic general al Sibiului permite construirea unui imobil cu un regim de înălțime de doar trei niveluri (inclusiv etaj retras) peste sol. ”Trebuie făcut un PUZCP și nu cred că va trece cu acea înălțime a clădirii. E prea înalt heliportul acela sau clădirea pe care va trebui să aterizeze elicopterul. Ba da, este mai înalt (decât Spitalul Polisano – n.r.), vă spun sigur”, spune Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu. Ea susține în continuare că este nevoie de un astfel de proiect, dar sugerează și identificarea unui alt amplasament. ”De ce să fie anulat? Trebui reașezat, din punctul meu de vedere. Au și fost reprezentanții Consiliului Județean la noi, s-a purtat o discuție cu ei, împreună și cu doamna arhitect șef, cu arhitectul șef al Consiliului Județean, cu cei doi vicepreședinți și s-au clarificat aspectele unde trebuie aprofundat PUZ-ul. Ei trebuie să facă un PUZCP. Nu avem ce să mediem aici. Și cu acel PUZ pentru zona istorică trebuie să vină în comisia tehnică de urbanism, iarăși să urmeze toți pașii”, a mai declarat, săptămâna aceasta, Astrid Fodor.

reglementari_urbanistice noul spital dimensiuni mari

O abrambureală

CJ Sibiu a finalizat în prima parte a anului trecut PUD-ul (planul urbanistic de detaliu) pentru proiectul noului spital de urgență. PUD-ul a fost elaborat în baza unui certificat de urbanism emis în noiembrie 2013 pentru ”modificare PUZCP existent (…) pentru construire spital de urgență S+P+4E+E retras. Demolare clădiri anexe (parter), branșamente, rețele tehnico—edilitare, împrejmuire și amplasare mobilier urban”. În vara anului 2015, PUD-ul a fost dezbătut în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Sibiu, iar ulterior a fost supus dezbaterii publice, fără a fi contestat de cineva. ”Direcția de amenajarea teritoriului și urbanism, responsabilă cu informarea și consultarea publicului pentru documentațiile de urbanism consideră procedura încheiată. În acest sens, supune spre aprobarea Consiliului Local prezentul raport, care va face parte integrantă din raportul de specialitate”, semna, mai apoi, pe 19 octombrie 2015, Ioana Urdea, arhitectul șef al Sibiului. Doar că documentația nu a mai ajuns să fie supusă dezbaterii și votului Consiliului Local Sibiu, fiind respinsă pe motiv că nu respectă restricțiile impuse prin PUG. Noul PUZCP solicitat presupune întocmirea unei noi documentații, care necesită avize emise inclusiv reprezentanți ai Guvernului României.

Spital cu surse de finanțare în negociere

Denumită ”Unitate de primiri urgențe și centru integrat de tratare a urgențelor majore”, investiția estimată la 25 de milioane de euro a fost prezentată de reprezentanții CJ Sibiu Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții, pentru a obține finanțare rambursabilă.

Clădirea propusă ar urma să adăpostească mai multe secții: unitatea de primiri urgențe, anestezie terapie intensivă, bloc operator, neurochirurgie, ortopedie, cardiologie și o structură de ”primire pacienți pentru elicopterele SMURD”.

Unitatea de Primiri Urgențe propusă ar urma să aibă spații separate pentru triajul pacienților, decontaminare și deparazitare, o cameră de resuscitare, o sală de evaluare și tratament imediat, o sală de observație și una de ”gipsare”. Totodată, în afara rezervelor pentru izolare, ar urma amenajate spațiile necesare unui computer tomograf, un laborator de investigații paraclinice și o cameră pentru pacienții decedați. Secția ATI ar urma să aibă 33 de paturi, blocul operator – șase săli de operație, iar Cardiologia ar beneficia de 20 de paturi, Ortopedia și Neurochirurgia – de câte 30.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ionut

Acum 6 ani

Bine ca Polisano a putut sa construiasca in curtea spitalului judetean o ditamai cladire. Probabil Astrid Fodor s-a simtit eclipsata de Cindrea :))))))))))))))))
Raspunde

D

Acum 6 ani

Locul spitalului e pe calea poplacii. Avem nevoie de spital complet, nou, nu doar de o noua unitate de urgente. Autoritatile trebuie sa negocieze cu noul guvern schimbul de terenuri ! Au trecut 100 de ani cu actualul spital, bacteriile sunt veterane, fara moarte.
Raspunde

misu

Acum 6 ani

Extraordinar de proasta idee. Avem nevoie de un spital nou complet si adaptat numarului de sibieni, calitatii actuale a medicinei umane. O cladire noua inseamna risipirea resurselor si fragmentarea unui spital si asa fragmentat ce nu corespunde normelor. Sanatatea de calitate costa iar noi risipim investitia in sanatate in alte directii. ganditi-va si la accesul auto in zona, sufocat, fara parcari. In concluzie chemati pe cineva specializat in directia asta sa vedeti ce opinie va avea.
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 6 ani

Cred ca si la anul viitor o sa discuta cum va fi amplasat pana atuci bolnavii....
Raspunde

carminis

Acum 6 ani

E prea mare caciula pentru sefimea noastra ! De unde viziune, competenta si implicare ?? E mai usor sa faci niste sensuri giratorii sau sa asfaltezi anual aceleasi strazi.... Un spital nou, cu amplasament bine gandit, dotat, cu spatii de parcare, etc. Nu. Poate gandi primaria si Cj asa ceva ? Orgolii, gandire ingusta, interese meschine, manevre de culise.....Rusine, de ani buni nu sunteti in stare sa faceti un spital nou.Mai important este un parc de distractii??
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Nu e prea mare , e prea mic . Spital integrat nou în curtea veche - e optim .Acum ramâne " medicala " + oncologia in tristețea orezentă .Altfel , înălțimea deranjează doar ciorile .
Raspunde

cipi

Acum 6 ani

acum ca are Iohannis guvernul lui de ce nu se negociaza transferul de terenuri???
Raspunde

ionescu ciprian

Acum 6 ani

ARMATA E LA PAMANT AU VANDUT TOT SI ACUM TRAG CU DINTII DE TERENUL ALA DE PE POPLACII ! VECHIUL SPITAL TREBUIE DARAMAT CU BULDOZERELE SI DEGAJATA ZONA PRIN CONSTRUCTIA UNUI PARC SI A UNEI PARCARI .SPITALUL TREBUIE MUTAT PE POPLACII SI EVENTUAL CONSTRUIT UN DRUM ASFALTAT INTRE TURNISOR SI VALEA AURIE (DISTANTA E DE MAXIM 1,5-2KM) PENTRU A SE DECONGESTIONA TRAFICUL DIN ZONA CENTRALA(ALBA IULIA-SAGUNA) CINE SI CE INTERESE ARE SA SE TOT AMANE SOARTA NOULUI SPITAL JUDETEAN ???(CARE ESTE PRIORITATEA NR. 1 A SIBIULUI IN MOMENTUL ACTUAL) CIPI.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus