Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
13°C

Trif, Brunchea și Fodor. Posibilii candidați în 2016

Trif, Brunchea și Fodor. Posibilii candidați în 2016

Președintele PSD Sibiu, Gheorghe Suditu, a anunțat că la sfârșitul acestei săptămâni se va încheia un sondaj de opinie, care va indica viitorul candidat al partidului la funcția de primar al Sibiului. ”Noi suntem acum în perioada unui sondaj de opinie. La final vom comunica numele cu care PSD Sibiu va ataca alegerile locale. La finalul săptămânii viitoare se va încheia acest sondaj”, a declarat Gheorghe Suditu. Totuși, surse apropiate PSD spun că deja se știe numele social-democratului care stă cel mai bine în sondajul intern: Bogdan Trif, directorul Agenției de Protecția Mediului.

În vara lui 2011, Bogdan Trif a mai fost desemnat cel mai bun candidat, în urma unui sondaj intern, însă în cele din urmă nu a mai ajuns pe listele finale. Atunci s-a format USL, iar candidat a fost desemnat Dragoș Floarea.

Până să-i fie respinsă candidatura în cadrul alianței, Bogdan Trif a apucat să-și anunțe în 2011 programul electoral pentru alegerile locale. A prezentat cinci proiecte pe care le considera esențiale pentru municipiu: implementarea unui sistem subteran de colectare selectivă a deşeurilor, construcţia de locuinţe sociale şi pentru tineret, reabilitarea infrastructurii, cu prioritate în carierele mărginaşe,  sprijinirea sportului sibian şi dezvoltarea staţiunii Păltiniş. "Doresc crearea unei echipe de fobal care să promoveze în Liga I şi un transport de tip gondolă în staţiunea Păltiniş", îşi propunea Bogdan Trif în urmă cu cinci ani. Bogdan Trif este fiul primului primar democrat al Sibiului de după 1990, Petru Trif.

Varianta B?

Social-democrațiii au însă și o variantă de rezervă, susțin susrse din cadrul PSD, la fel cum au avut și în 2012. Președintele Senatului Universității Lucian Blaga, Constantin Oprean, ar putea fi o soluție pentru social democrați în ”atacarea” Primăriei Sibiu. Varianta este însă infirmată de președintele organizației municipale a PSD, Gheorghe Suditu. „Constantin Oprean nu apare în sondajul pe care îl realizăm noi”, a precizat Suditu. Nici Constantin Oprean nu susține deocamdată o astfel de idee. ”Nu am avut niciun fel de discuție cu vreun partid politic”, a spus președintele Senatului ULBS.

PNL, Mariana Brunchea. 4,95% în 2012

Brunchea Mariana-Gabriela (PDL) a obținut în urmă cu patru ani 3.385 voturi la alegerile locale, adică 4,95% din totalul votanților și este varianta cea la mai îndemână pentru liberali, după retragerea din competiția internă a actualului viceprimar Virgil Popa. Până a se ajunge la varianta Brunchea mai sunt însă câțiva pași de urmat în cadrul partidului. Marți va fi prezentat în cadrul organizației sondajul de opinie comandat în vederea alegerilor locale, iar de aici toată lumea trebuie să fie de acord că se poate pleca la drum cu un fost membru PDL. ”Deocamdată nu putem spune decât că marți vom prezenta sondajul în cadrul organizației”, a declarat copreședintele PNL Sibiu, Mircea Cazan. Surse din cadrul partidului spun că în acest sondaj s-au încercat mai multe variante, inclusiv din afara partidului, pentru a se vedea cum sunt ele văzute de către locuitorii municipiului.

brunchea_Posibilii candidati in 2016

Dacă se va merge însă pe criteriul sondajului de opinie, Mariana Brunchea are toate șansele de a fi desemnată candidat pentru funcția de primar, pentru că la nivelul municipiului are un grad de notorietate destul de bun, în comparație cu ceilalți colegi ai ei care și-au manifestat dorința de a candida.

În urmă cu cinci ani, în cadrul campaniei electorale, Mariana Brunchea promitea proiecte individualizate pentru fiecare cartier în parte, care să cuprindă locuri de joacă, parcuri şi zone de agrement. ”Dacă voi ajunge primar, voi deschide larg uşile primăriei şi voi face din Primăria municipiului Sibiu casa tuturor sibienilor", spunea Brunchea. Candidatul PDL a declarat că îşi doreşte pentru municipiul Sibiu mai multe creşe, grădiniţe, şcoli, spitale dar şi infrastructură nouă în toate cartierele oraşului.

FDGR, Astrid Fodor. Aqua Park în Dumbrava

fodor_Posibilii candidati in 2016

Cel mai sigur candidat din acest an este reprezentatntul FDGR, Astrid Fodor. Actualul primar interimar al Sibiului și-a anunțat clar intenția de a candida pentru un madat și de la începutul anului a lăsat să se înțeleagă și principalele puncta pe care le va ataca în Campania electorală. Fodor a vorbit despre o serie de întâlniri cu locuitorii municipiului pentru a elobora un plan de dezvoltare al Sibiului și a promis, desi pare puțin neverosimil, începerea lucrărilor la Aqua Park-ul din Pădurea Dumbrava. Reactualizarea studiului de fezabilitate pentru ștrandul municipal a fost prinsă și în bugetul pe 2015. Doar că nu a mai fost făcută. Potrivit conducerii executive a administrației locale, acum proiectul ar urma să fie realizat în trei etape. ”În prima etapă, bazine de înot moderne pentru adulți și copii, cel puțin trei. Etapa a doua este a unui bazin olimpic, închis. Acolo am proiectat și construirea mult-discutatului skate-parc, care va fi prins tot în acest proiect care include și terenuri sportive”, spune Astrid Fodor. A treia etapă ar include amenajarea unui camping și a unui hotel, dar aceste investiții nu vor fi susținute din bani publici. Un alt punct: construirea viitorului centru de conferințe și spectacole prevăzut pentru bulevardul Corneliu Coposu. Doar că pentru acest sediu este nevoie de întocmirea unui plan urbanistic zonal, a cărui finanțare a fost inclusă – de asemenea – în proiectul de buget de anul trecut. Nu a fost realizat, spune primarul Astrid Fodor, deoarece reprezentanții Ministerului Culturii au mai solicitat un studiu de trafic în zonă. Studiul va fi realizat în cadrul acestui an, urmând ca – astfel – documentația necesară PUZ-ului să fie completă.

Un singur tur. Avantaj, Fodor

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, recunoaște că legea în vigoare privind alegerea primarilor într-un singur tur avantajează edilii aflați în funcție. ”Dacă aș spune că ar fi ideal să se schimbe legea, ar însemna să mint, normal că alegerile într-un singur tur îl avantajează pe cel care se află în funcție. Normal că este mai avantajos așa pentru mine”, a declarat Fodor. Recunoaște însă că vechea lege, care viza alegerea primarilor în două tururi de scrutin, era mai apropiată de votul democratic. ”Acum, din punct de vedere al actului electoral, într-adevăr, opinia electoratului e mai bine exprimată în două tururi”, a mai spus primarul Sibiului.

Camera a adoptat, în mai 2015, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

Reprezentanţii PSD au spus atunci că susţin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au reţineri în privinţa modului alegerii primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene. Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a spus că toţi primarii PNL au cerut să se menţină alegerea într-un singur tur, însă, PNL susţine două tururi deoarece „trebuie legiferat în intersul comunităţilor locale şi pentru democraţie”. Propunerea nu a fost însă acceptată de plen.

Primul candidat oficial la Consiliul Județean: Martin Bottesch

Președintele FDGR, Paul Jürgen Porr a declarat pentru Turnul Sfatului, săptămâna trecută, că liderii organizației au decis ca fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Martin Bottesch, este cea mai bună variantă pentru șefia acestei instituții. Bottesch va conduce lista Forumului la alegerile locale și el va fi propunerea pentru șefia Consiliului Județean. ”Vom avea în frunte lista ce-a fost și acum patru ani. Eu sunt pe locul doi, domnul Martin Bottesch va fi pe prima poziție. Are o experiență de opt ani, toată lumea a fost mulțumită și din județ și din administrația Consiliului Județean, puteți întreba și angajații de acolo”, a anunțat Porr.

Liderul FDGR susține că la alegerile de acum patru ani, Bottesch a avut mai multe voturi și că acest trend le să speranțe pentru negocierile ce vor avea loc după alegeri. ”El acum patru ani a luat mai multe voturi decât acum opt ani. Dar cum a fost USL, s-au adunat voturile liberalilor cu cele ale social democraților și împreună l-au depășit. Numărul consilierilor sper să fie cât mai mare. Măcar câți acum fost acum. Se vor face negocieri, normal, dar noi avem șanse bune, șanse reale, noi spre asta mergem”, a mai spus președintele FDGR.

Dacă în 2012 președintele Consiliului Județean a fost votat de către cetățenii județului, de această dată el va fi votat de către consilierii județeni ce vor fi validați în urma alegerilor locale.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

ytrei

Acum 6 ani

eu sic ca de la pdl,fostul pnl,cel mai bun e moldovana raluka!
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

PSD, PNL, etc. nu va mai agitate ca oricum nu va votam candidatii!!!
Raspunde

Daniel

Acum 6 ani

Daca in 2012 au ales cetatenii prin vot direct Presedintele CJ, ceea ce e cel mai corect si democratic, in 2016 hotii din parlament au modificat legea pentru ca PCJ sa fie ales de catre consilieri ceea ce duce la instabilitate deoarece cum se face o noua alianta cun se schimba PCJ + VPCJ si dupa cum se vehiculeaza spaga pt un vot va fi intre 5-10.000 euro de consilier!! Coruptie pe fata!
Raspunde

Ighisan F

Acum 6 ani

Trif ii borcea mai mic o ars pe toate de la mediu brunchea 100 kg in viu popa virgil un lucru slab fricos si speriat de bomba frau fodor primaru sibiului !!
Raspunde

ToTo

Acum 6 ani

Eu votez cu AQUA FODOR :)))))
Raspunde

otilia

Acum 6 ani

Mariana Brunchea cel mai potrivit candidat !!!! Treziti-va dragi sibieni, votati romanii nostrii.!!!
Raspunde

Timi

Acum 6 ani

Da.Legea avantajeaza ,dar nu si pe dvs d-na Fodor.La varsta pe care oaveti,fiindca la terminarea mandatului intra in 70 ani.Varsta, la care mintea nu mai e deschisa, apare inamicul neiertator(alzheimer)
Raspunde

INA

Acum 6 ani

Cea mai indicata este Mariana Brunchea .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus