Joi,
12.12.2024
Innorat
Acum
0°C

Sibianca desemnată cel mai bun student român a plecat în SUA: Trăiesc visul american!

Sibianca desemnată cel mai bun student român a plecat în SUA: Trăiesc visul american!

Șefă de promoție a generației sale, cel mai bun student roman din străinătate în anul academic 2013-2014, Raluca Ada Popa este absolventă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. S-a făcut remarcată încă de pe băncile școlii, așa încât, după terminarea liceului a luat drumul Americii.

Dacă pentru unii matematica, fizica și informatica nu sunt cele mai prietenoase materii, pe Raluca au atras-o atât de mult, încât a participat la o mulțime de olimpiade.

„În perioada liceului, m-am concentrat foarte mult pe olimpiadele școlare. Îmi plăcea mult să rezolv probleme de matematică și fizică sau să creez algoritmi informatici. Am fost olimpică la fizică, matematică și informatică. Olimpiadele mă pasionau, căci îmi plăcea provocarea intelectuală din aceste domenii”, spune Raluca.
 „Cred că trăiesc visul american!”

Pasionată de informatică, Raluca și-a dorit să aibă șansa să învețe la cea mai bună facultate din acest domeniu, iar America s-a dovedit a fi locul potrivit pentru a putea face asta.

„Talentul necesar în IT mi se potrivea perfect - logică şi inginerie - şi mă fascina nespus. Vedeam cum informatica pătrunde în fiecare aspect al vieţii, nu doar în calculator, dar şi în telefonul mobil, în avioane, în sistemele bancare, în maşinile pe care le conducem, în ceasuri şi în multe altele. Ideea de a putea programa şi controla toate aceste obiecte mă entuziasma enorm. America are cele mai bune universități din lume în informatică și conduce în cercetarea în informatică, precum și în companii IT”.
Raluca a reușit să intre la facultatea de inginerie Caltech din California, iar apoi doctoratul l-a făcut la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
„Am lucrat din greu la aceste aplicații, am dat teste precum SAT, am întocmit eseuri, aplicații, diverse proiecte și în final, am fost admisă la Caltech. M-am bucurat enorm. MIT nu m-a admis și în mare parte, problema a fost că un român care a terminat la MIT și care trebuia să mă interogheze pentru MIT a spus că nu se obosește să mă interogheze, căci nu am câștigat nicio olimpiadă la nivel mondial. În primul an la Caltech, am terminat prima în cursurile de matematică, fizică și informatică, iar atunci MIT m-a acceptat ca studentă de transfer cu brațele deschise”.
Pentru lucrarea sa de doctorat a primit premiul Sprowls, fiind cea mai bună teză în informatică de la MIT.

America este locul în care visul ei a prins contur, dar recunoaște că fără multă muncă acest lucru nu ar fi fost posibil. „Cred că trăiesc visul american! Este exact cum auzim de el la televizor: orice om cu un început oricât de modest se poate ridica sus pe forțele proprii. Dar evident, asta presupune și foarte multă muncă și dedicație”, mai spune Raluca Popa.

Cercetarea, prima prioritate

Raluca Popa și-a dorit ca după terminarea studiilor să devină profesor universitar, iar din 2015 este asistent profesor la Universitatea Berkeley. Cu toate acestea nu a uitat nici pe departe de cercetare.

„Îmi place enorm să fiu profesor universitar, iar la cercetare nu am renunțat. Din contră, atribuția unui profesor universitar în America este, în principal, cercetarea. Sunt mii de oportunități, de inițiative și idei care ar putea da roade bune pe calea cercetării, de companii sau studenți care vor să se întâlnească cu tine și să ceară sfaturi sau să te implice în proiectele lor”, mai spune aceasta.
Își dorește să ajute mediul universitar din România

Revederile  cu familia ei sunt destul de rare, maxim de două ori pe an, însă nu exclude pe viitor posibilitate de a se întoarce în Sibiu.

„Deocamdată, aș vrea să ţin legătura cu România şi să ajut, pe cât pot, ca cercetarea şi mediul universitar din România să ajungă comparabil cu cel din State. Dacă România ar ajunge la un nivel comparabil, nu exclud posibilitatea de a mă întoarce. În momentul de faţă, din păcate, un profesor din România nu primeşte la fel de multe resurse pentru cercetare şi respect precum un profesor în State. Fiind profesoară în România m-ar împiedica să mă ajut şi pe mine şi pe România. Consider că momentan, modul cel mai eficient în care aş putea ajuta este să vin să predau un curs din când în când, să prezint cum este mediul academic în afară, şi să întocmesc proiecte de colaborare cu cei din România”.
Sursa foto: pagina personală de Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus