Școala Finlandeză din Sibiu va funcționa începând cu luna septembrie a acestui an, pe strada Pedagogilor, nr. 7, într-un corp de clădire al Liceului Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I. Școala la nivel primar va costa 11.700 de lei pe an, iar programul after-school va costa 250 de lei pe lună.
Înscrierile pentru copii vor avea loc în luna aprilie a acestui an (sau în februarie, dacă se aprobă un proiect foarte recent prezentat de Ministerul Educației Naționale). Va exista și un proces de recrutare pentru învățători și profesori, care vor primi mai întâi un scurt training în domeniu. Cei care vor rămâne vor fi incluși apoi într-un alt program de training, de două luni, specific sistemului de învățare finlandez, urmat de o lună de practică la Școala Finlandeză din București și o lună la o școală din Finlanda.
”Pornind de la curricula românească accesăm obiectivele de învățare prin metode practice, învățare experimentală și centrată pe aptitudinile fiecărui elev în parte. Promovăm creativitatea, spiritul de echipă, curiozitatea și cooperarea”, spune Elena Lotrean, profesor și antreprenor, inițiator la proiectului.Sistemul de predare va fi complet diferit de ce se întâmplă în școlile de stat din România. Programa școlară națională va fi adaptată la sistemul de învățare finlandez, însă elevii nu vor primi calificative. Se va pune accent pe modul de învățare al fiecărui copil în parte iar dascălii vor lucra cu copiii și nu cu programa școlară. Inclusiv masa de prânz, care este asigurată de școală, va face parte din modul de învățare. Un rol foarte important îl vor avea părinții, care trebuie să se implice în educația copiilor. Școala va avea săli de clasă de peste 40 metri pătrați, un spațiu verde și spațiu pentru activități în aer liber.
”Vrem să ne concentrăm pe dezvoltarea capitalului uman, copiii să învețe pentru viață și nu pentru un test, vrem să crească având sentimentul că societatea are nevoie de ei. Profesorul va lucra cu copilul, nu cu programa sau planul de învățământ. Este foarte important și rolul familiei. Copilul va veni la școală ca la a doua casă. Copiii finlandezi se descalță când ajung la școală și se fac comozi, simțindu-se în largul lor, într-un mediu în care sunt dirijați să învețe în propriul ritm, cu metode care li se potrivesc”, a declarat Radu Szekely, profesor și expert în educație în Finlanda.În prezent Școala Finlandeză este în curs de autorizare de către Ministerul Educației Naționale, iar predarea se va face în limba română, cu posibile activități în germană și engleză, la cererea părinților. O clasă nu va avea mai mult de 15 – 18 elevi. Va fi folosită curricula națională pentru învățământul primar.
”Evaluarea o face profesorul continuu, chiar zilnic și nu i se va spune elevului că a avut un test. Se dau și note, dar ele sunt discutate doar cu părinții, copiilor nu li se spun pentru a nu se crea un mediu competitiv, cu unul colaborativ”, mai spune Radu Szekely.Din boardul Școlii Finlandeze Sibiu face parte și Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România. ”Sunt pentru a doua oară în patru luni în Sibiu și este o plăcere să mă aflu aici. Sunt foarte impresionată de determinarea și viziunea inițiatorilor acestui proiect. Cred că Școala Finlandeză va avea succes la Sibiu”, a declarat Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România.
”Educația astăzi este ruptă de realitate, este inspirată dintr-un sistem depășit, avem linii de producție standardizate care scot același tip de copil la sfârșit. Ne place sau nu, suntem asemănători dar foarte diferiți”, a declarat Lucian Todea, unul dintre cei mai de succes antreprenori ai Sibiului și membru în board-ul Școlii Finlandeze.Pentru anul școlar 2016 – 2017 structura Școlii Finlandeze din Sibiu va avea o clasă pregătitoare și o clasă întâi.
”Cred că suntem cu toții de acord că trăim vremuri foarte interesante și sunt pe punctul de a deveni și mai interesante. Eu am o meserie care nu exista acum 20 de ani și copiii noștri probabil vor avea meserii care nu există acum. Și atunci, cum îi pregătim pentru viitor?”, a declarat și Dan Luca, antreprenor în dezvoltare personală și membru în board-ul Școlii Finlandeze din Sibiu.Copiii de la Școala Finlandeză vor studia aceleași materii ca într-o școală de stat, însă într-un alt ritm și cu alte metode de predare. Cei care vor să renunțe pe parcurs o pot face oricând. Dacă părinții vor să mute copiii de la o școală de stat la cea finlandeză vor trebui să treacă printr-o evaluare pentru a fi selectați.
PROGRAM
08:00 – 14:00 – Program de școală, club, pauză de prânz
14:00 – 17:00 – Activități opționale în funcție de alegerile părinților
14:00 – 18:00 – After-school
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: scoala finlandeza sibiu , ministerul Educatiei , costuri , Dan Luca , Ministerul Educatiei Naționale , Mircea Baniciu , Lucian Todea , Elena Lotrean , Școala Națională , contactless , taxe , Arhitectură Carol , Creație Interpretativă , Școlii Finlandeze , Pentru Sibiu , Radu Szekely , sistem piramidal , Ambasadorul Finlandei , adresa , Liceului Tehnologic Mârşa , invatare , scolarizare , finlanddeză , Päivi Pohjanheimo , Școlii Finlandeze Sibiu
Vizualizari: 28731
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Radu
Acum 6 ore
Buna masura !