Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
8°C

Cum va funcționa Școala Finlandeză din Sibiu. Taxă de 11.700 de lei pe an și sistem fără note

Cum va funcționa Școala Finlandeză din Sibiu. Taxă de 11.700 de lei pe an și sistem fără note

Școala Finlandeză din Sibiu va funcționa începând cu luna septembrie a acestui an, pe strada Pedagogilor, nr. 7, într-un corp de clădire al Liceului Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I. Școala la nivel primar va costa 11.700 de lei pe an, iar programul after-school va costa 250 de lei pe lună.

Înscrierile pentru copii vor avea loc în luna aprilie a acestui an (sau în februarie, dacă se aprobă un proiect foarte recent prezentat de Ministerul Educației Naționale). Va exista și un proces de recrutare pentru învățători și profesori, care vor primi mai întâi un scurt training în domeniu. Cei care vor rămâne vor fi incluși apoi într-un alt program de training, de două luni, specific sistemului de învățare finlandez, urmat de o lună de practică la Școala Finlandeză din București și o lună la o școală din Finlanda.

”Pornind de la curricula românească accesăm obiectivele de învățare prin metode practice, învățare experimentală și centrată pe aptitudinile fiecărui elev în parte. Promovăm creativitatea, spiritul de echipă, curiozitatea și cooperarea”, spune Elena Lotrean, profesor și antreprenor, inițiator la proiectului.
Sistemul de predare va fi complet diferit de ce se întâmplă în școlile de stat din România. Programa școlară națională va fi adaptată la sistemul de învățare finlandez, însă elevii nu vor primi calificative. Se va pune accent pe modul de învățare al fiecărui copil în parte iar dascălii vor lucra cu copiii și nu cu programa școlară. Inclusiv masa de prânz, care este asigurată de școală, va face parte din modul de învățare. Un rol foarte important îl vor avea părinții, care trebuie să se implice în educația copiilor. Școala va avea săli de clasă de peste 40 metri pătrați, un spațiu verde și spațiu pentru activități în aer liber.
”Vrem să ne concentrăm pe dezvoltarea capitalului uman, copiii să învețe pentru viață și nu pentru un test, vrem să crească având sentimentul că societatea are nevoie de ei. Profesorul va lucra cu copilul, nu cu programa sau planul de învățământ. Este foarte important și rolul familiei. Copilul va veni la școală ca la a doua casă. Copiii finlandezi se descalță când ajung la școală și se fac comozi, simțindu-se în largul lor, într-un mediu în care sunt dirijați să învețe în propriul ritm, cu metode care li se potrivesc”, a declarat Radu Szekely, profesor și expert în educație în Finlanda.
În prezent Școala Finlandeză este în curs de autorizare de către Ministerul Educației Naționale, iar predarea se va face în limba română, cu posibile activități în germană și engleză, la cererea părinților. O clasă nu va avea mai mult de 15 – 18 elevi. Va fi folosită curricula națională pentru învățământul primar.
”Evaluarea o face profesorul continuu, chiar zilnic și nu i se va spune elevului că a avut un test. Se dau și note, dar ele sunt discutate doar cu părinții, copiilor nu li se spun pentru a nu se crea un mediu competitiv, cu unul colaborativ”, mai spune Radu Szekely.
Din boardul Școlii Finlandeze Sibiu face parte și Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România. ”Sunt pentru a doua oară în patru luni în Sibiu și este o plăcere să mă aflu aici. Sunt foarte impresionată de determinarea și viziunea inițiatorilor acestui proiect. Cred că Școala Finlandeză va avea succes la Sibiu”, a declarat Päivi Pohjanheimo, Ambasadorul Finlandei în România.
”Educația astăzi este ruptă de realitate, este inspirată dintr-un sistem depășit, avem linii de producție standardizate care scot același tip de copil la sfârșit. Ne place sau nu, suntem asemănători dar foarte diferiți”, a declarat Lucian Todea, unul dintre cei mai de succes antreprenori ai Sibiului și membru în board-ul Școlii Finlandeze.
Pentru anul școlar 2016 – 2017 structura Școlii Finlandeze din Sibiu va avea o clasă pregătitoare și o clasă întâi.
”Cred că suntem cu toții de acord că trăim vremuri foarte interesante și sunt pe punctul de a deveni și mai interesante. Eu am o meserie care nu exista acum 20 de ani și copiii noștri probabil vor avea meserii care nu există acum. Și atunci, cum îi pregătim pentru viitor?”, a declarat și Dan Luca, antreprenor în dezvoltare personală și membru în board-ul Școlii Finlandeze din Sibiu.
Copiii de la Școala Finlandeză vor studia aceleași materii ca într-o școală de stat, însă într-un alt ritm și cu alte metode de predare. Cei care vor să renunțe pe parcurs o pot face oricând. Dacă părinții vor să mute copiii de la o școală de stat la cea finlandeză vor trebui să treacă printr-o evaluare pentru a fi selectați.

PROGRAM

08:00 – 14:00 – Program de școală, club, pauză de prânz

14:00 – 17:00 – Activități opționale în funcție de alegerile părinților

14:00 – 18:00 – After-school

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

38 comentarii

Vicent

Acum 6 ani

Decat...
Raspunde

Cris

Acum 6 ani

Interesanta abordareDar odata inceput acest gen de pregatire,ce aplicabilitate va avea ca si posibilitati de continuare.Mai ales la noi acasa.
Raspunde

Eugenia

Acum 6 ani

Am inteles ca pentru invatatori si profesori va avea loc un program,sistem de recrutare,dar va fi interesant de vazut cum vor fi "recrutati"copiii ptr cls pregatitoare si cls l in conditiile in care se preconizeaza ca vor fi doar doua astfel de clase ptr inceput cu maxim 18 copii!Asta in cazul in care vor fi cereri peste nr alocat!si probabil ca vor fi!!
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Din cultura romaneasca nu scoateti voi cultura scandinava in viata voastra. Ii duceti la scoala degeaba de nici limba finlandeza nu o invata. Nu uitati sistemul scandinav functioneaza numai la el acasa. Este pierdere de timp si bani aruncati. Un copil care face scoala finlandeza trebuie sa aiba o continuitate in Scandinavia in aceeasi scoala. Altfel daca schimba sistemul scolar cu cel din Romania va fi total derutat. Mai bine spus alta gindire si alta mentalitate. Toate acestea sunt spuse de o persoana care a locuit 30 ani in Scandinavia. Imi pare rau dar acesta este adevarul.
Raspunde

Rares

Acum 6 ani

Amice scandinav, abordarea e finlandeza, programa e tot romaneasca altfel nu poate fi acreditata scoala. Asadar, argumentul tau se rezuma la ... am stat 30 de ani p-acolo si nu s-a prins nimic de mine! Cum ar zice presedintele: ghinion!
Raspunde

mihai

Acum 6 ani

Interesant dar ma intreb ce se va intampla cu copiii aceia cand vor termina scoala asta si vor fi evaluati in alt sistem... Nu va fi vai de mama lor? Nu vor fi doar niste experimente pierdute? Si totusi... o jumatate de miliard/copil pentru un ciclu de invatamant ??!
Raspunde

darius

Acum 6 ani

Mihai, cine risca libertatea pt siguranta n-o sa aiba nici una nici alta si va sfarsi prin a le pierde pe amandoua. N-am zis-o eu ci B Franklin. Se pare ca e adevarat. De aia noi romanii incepem multe si nu terminam nimic. De ce sa-ti fie teama sa mergi pe un drum nou daca stii ca cel vechi e prost?
Raspunde

Bratu

Acum 6 ani

Presedintele Iohannis a spus un lucru mare: Noi suntem ca pendulul , cadem dintr-o extrema in alta. AM sarit de la sistemul sovietic de invatamant direct la cel finlandez . Din lac in put, fara vreo legatura culturala intre cele doua popoare.
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

scump,doamna scump, da cine are are asa ca ..................propun si o scoala norvegiana da gratis
Raspunde

daniela

Acum 6 ani

ca se adreseaza familiilor care au 1500-2000 euro pe luna, trecem peste , e usor ed afcut un calcul. am o nedumerire programul este de la 8-14 , 14-17 activitati la alegere , after school 14-18 care-i logica . ceva nu da bine sau pretul pentru o ora / zi de scoala / luna este de 250 lei?
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Amice Rares, eu ce am scris am scris pentru cineva care vrea sa inteleaga ceva, nu am scris pentru tine. Tu daca te consideri destept, dute tu la scoala finlandeza pe romaneste ca sa ajungi un experiment de al lor. Succes!!!
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Am mai comentat și pe facebook asta, în opinia mea, o mare bătaie se joc. Bine că a introdus Alexandru Ioan Cuza învățământul gratuit. Oricum, la câte manuale "alternative" cumoeri în 12 ani de școală copilului, nu mai este nimic gratuit. Tema este să reușim să determinăm ai noi ca părinți și profesorii, pe copii, să învețe, să frecventeze școala. Stați liniștiți că o să se găsească și "avuți" pentru școala finlandeză. Nu au habar ce face progenitura acolo, nici ce va face peste opt ani dar dacă întrebi ce ce merge la școala "aia", răspunsul va fi "pentru că am bani!" Și credeți-mă, că am întâlnit astfel de oameni în viata mea. Oameni care fac anumite lucruri, diar pentru a fi în "trend", sau pentru a epata. Cu respect.
Raspunde

Radu

Acum 6 ani

Aveti dreptate Mimi!! Cineva trebuie sa adune si banii oamenilor avuti. Asa este trendul.
Raspunde

:))

Acum 6 ani

Finlanda in Scandinavia? :)))) Cred ca trebuie sa mergeti cu totii inapoi la scoala ! Scandinavia :)))) buna asta ! Si mai zicem de americani ca-s imbecili.
Raspunde

nik

Acum 6 ani

"foarte ieftin" prost nu-i cine cere ci cine da.
Raspunde

gilu

Acum 6 ani

din nou un maaaaaaaaaaaaaaaare kk.
Raspunde

darius

Acum 6 ani

Primul semn de reforma in invatamantul bolsevic mioritic. Ca intotdeauna vine din mediul privat.... Min Invatamantului a reformat de s-a spart (bacu in iulie in loc de iunie, 5 materii in loc de 4, 3 vacante in loc de 2 si alte masuri revolutionare). Fiind o scoala privata, e normal sa fie pe bani .... 1300 lei pe luna / copil e un pret mediu, iar cine incepe cu sistemul acesta cu siguranta va cauta si o continuare ..... Daca nu va place sistemul expus de scoala finlandeza mergeti pe cel clasic: programa supraaglomerata, predare cu accent pe cantitate, focus doar pe elevii buni, meditatii peste meditatii, stres ca vin testele nationale gandite de niste idioti, iarla final copiii sunt toba de texte, dar habar n-au sa treaca strada singuri.
Raspunde

dani

Acum 6 ani

Oare daca ne am îmbunătății invatamantul nostru tradițional, ce facut de noi si parintii nostrii, oare nu ar fi mai bine? Oare are rost sa invatam copilul de mic ca viata nu e o competitie , ca fiecare face ce-i place, niciodată ce trebuie... Ca tu daca nu faci studiu individual esti la fel cu cel care face? Ca doar parintii iti cunosc calitatitle si defectele, ca tu esti bun oricum..Oare asta vrem sa invete copiii ..... Oare cumor sa se descurce in societatea in care trăim, sau de labo anumita vârsta le dam drumul sa plece...prin alte tari unde se vor putea integra.....
Raspunde

lucia titan

Acum 6 ani

O parte din cei care comenteaza , la ce scoala au invatat limba romana? Am eu asa o nedumerire , pentru ca in scoala romaneasca se face gramatica , dar din comentarii nu se vede.A sa ca eu cred ca pentru copilul care vrea sa invete nu conteaza nici locul nici alternativele. Ce ziceti????????????????
Raspunde

ghe

Acum 6 ani

" Dacă părinții vor să mute copiii de la o școală de stat la cea finlandeză vor trebui să treacă printr-o evaluare pentru a fi selectați. " Mi se pare normal ca sa fie rezultate FOARTE BUNE din moment ce copiii sunt SELECTATI!
Raspunde

Georgescu-Apostu Stana

Acum 6 ani

Sunt convinsa ca, daca se doreste cu adevarat, se va realiza un invatamant de tip finlandez in Romania. Am fost de doua ori in schimb de experienta in Finlanda, am vizitat scoli de toate gradele, am participat la activitati, la lectii. Invatamantul finlandez inseamna respect pentru fiinta umana din toate punctele de vedere:programa, metode de invatare, scop, obiective. Elevul este cu adevarat in centrul atentiei. Iar Sibiul este ideal pentru o asemenea incercare. Mi-as dori sa pot colabora intr-un fel cu aceasta scoala si as fi fericita sa vad cum infloreste la noi un asemenea proiect. Ca director-fost director-de scoala si profesor am reusit sa implementez in scoala mea unele dintre lucrurile invatate. A fost dificil-oamenii care se obisnuioesc greu cu disciplina constituie cea mai serioasa piedica-dar am avut satisfactia unui succes surprinzator-de exemplu cu patru ani in urma fostii nostri absolventi de gimnaziu au trecut examenul de bacalaureat in procent ridicat, 92%; iar la nivel national rezultatele au fost foarte slabe.Bineînteles, am fost inlocuita la conducerea Scolii cat de repede s-a putut dar STIU CA SE POATE CA SCOALA ROMÂNEASCĂ SA FIE SI ALTFEL. Urez initiatorilor acestui proiect mult, mult succes si -cine stie?-poate voi avea onoarea sa-i cunosc intr-o zi.
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Pentru Luci Titan : din experiență, vă transmit că și locul și alternativele conteaza. Dar, nu este de dorit ca toți să devenim profesori , doctori, avocați. Unii dintre noi suntem mai "dotați" de la natură, alții degeaba au că,sunt puturoși. Ce a fost bun, s-a scos: unde sunt orele de practică, în care generația mea a învatat lucruri utile oricui în casa ??? În viata ?? Unde sunt copiii care greblau parcul Sub Arini , Astra si care faceau curat în jurul scolilor !??? Unde oare ????? Parintii sunt de vină !!!!! Am auzit replica:"A mea sa dea cu matura?Nici acasa nu o pun. Sa faca primaria !!!" Nici un ou nu stiu sa fiarba 90% din ei !!! Mor de foame cu mancarea in frigider !!!! Concluzia (mea): părinții sunt de vină. Ei(majoritatea) sunt teleghidati din cauza noastra ! Acum , noi dăm vina pe sistem. Si aș mai avea așa de multe de spus .... Cu respect vă salut !
Raspunde

darius

Acum 6 ani

Bine punctat.
Raspunde

alina

Acum 6 ani

Cum puteti sa puneti o asemenea taxa pentru o tara ca Romania..sunt ingrozita sincer.
Raspunde

preaFericituDinFranzela

Acum 6 ani

Ce ma frapeaza e ca toata lumea e setata implicit pe NU. De unde stim noi, si ce ne recomanda sa putem critica aceasta initiativa? De unde stim noi ca este scump, sau ieftin? Ce ne recomanda pe noi sa fim atat de priceputi in toate? Mai ca as putea sa pun pariu ca multi din cei ce comenteaza acum nu stiu unde e Finlanda, Norvegia .. pe harta. Cat despre preturi ... cum poti sa spui ca e scump cand nu sti ce ti se ofera din punct de vedere educational? Teoretic trebuie sa fie o investitie in viitorul copilului tau. Lasa ca ne cumparam haine si masini, dar investitia in cultura copilului nostru e scumpa. Tipic romanesc .. "Roamanu nu are noroc, dar se pricepe la tot" De ce avem mereu pareri preconcepute? Haideti sa invatam sa nu mai fim reticienti la schimbari, si eventual sa ne implicam activ in aceste schimbari.
Raspunde

unknown

Acum 6 ani

Alina, nu e obligatoriu, e optional .. relaxeaza-te draguta, nu te panica. Si acum sincer, 200 euro lunar pt educatia copilului tau nu e mult. Sunt foarte multe gradinite private in Sibiu la care platesti 200 euro .. si lumea se inghesuie acolo. Mai bine platim 200 euro rata la masina OMFG !!
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Prietene "unknown", nu e 200 €. Pretul este 1300 lei/luna (școlarizarea) plus 250lei/luna(after school) ! Total 1550 lei/lunar ! Cam 345 €/lunar !!! Si cum articolul e citit de toate categoriile de oameni, si femeia a comentat gândindu-se la veniturile dumneaei. Clar că e opțional. Că de era obligatoriu, rămâneau copiii analfabeți. La banii acestia mai adaugă banii care îi cheltuiești pe mâncare, uniformă(că e scoală de școală), transport, manuale alternative și educaționale. Pune la socoteală dacă face tenis, unde ajunge totalul. Nu sunt împotriva acestei școli, dar e mult, oricât aș vrea să trag totalul în jos, tot ajungi la 2000 lei/lună. Și asta scurt. Fără tabere, excursii și alte "distracții". O zi bună.
Raspunde

Ionescu ciprian

Acum 6 ani

Si 500 eur e mult pt copil? Mimi...
Raspunde

unknown

Acum 6 ani

11700 /12 /4.5 = 216 euro + eventual optionalul afterschool + alte optionale ...
Raspunde

profesor

Acum 6 ani

Dumneavoastră în ce sistem educaţional aţi fost formaţi ? Personal cred că şcoala românească încă mai are multe de spus! Are cineva idee cum se vor integra in societatea românească, pe viitor, copiii formati in acest tip de scoala_?
Raspunde

Mimi

Acum 6 ani

Pentru UNKNOWN !!!!!! 11700 se împarte la 9 !!!! Un an școlar are 9 luni. Nu cred că s-au gândit să plătesti vacantele si after school în vacanțe. Pentru IONESCU CIPRIAN Nu am spus că 500€ este mult-pentru cine îi are. Recitește cu ATENȚIE comentariul meu anterior. Făceam referire la conentariul Alinei, care era consternată de preț. Și acum, în altă ordine de idei, să știi că DA, mie mi se pare mult 500€ /lună pentru un copil la școala elementară. Dar, dacă dai banii ăștia, măcar în liceu să-și croiască drumul spre Harvard. Că de îți cere bani și pentru Universitatea aia, ai pus-o. Părerea mea, să pună osul la carte, că se poate. Spun sigur. Si să știi că succesul e garantat dacă muncește el. Tu degeaba plătești, că dacă așa l-ai învățat, tre să-i asiguri și pensia. Respectele mele, domnilor !
Raspunde

cip

Acum 6 ani

Tara asta e plina de "parerologi", insa problema e una simpla SUNTEM ULTIMII IN UE LA INFRASTRUCTURA / RUTIERA/FEROVIARA/SANATATE/MAI VRETI....TOATE PLEACA DE LA EDUCATIE...SCOALA! ASTA E REALITATEA! Sa-si vada fiecare de treaba lui si ne va fi mai bine la toti!
Raspunde

elena

Acum 6 ani

Buna ziua Am citit toate comentariile postate pe aceasta pagina. De la inceput va spun ca eu sunt un parinte care are copilul la Scoala Romano-Finlandeza din Bucuresti. Credeti-ma ca daca analizam la rece 'prima' voastra problema, cea financiara, pot sa va spun ca ne este foarte greu sa fim in " ritm" cu sumele lunare, dar totul e recompensat de faptul ca evolutia cognitiva si emotionala a copilului este foarte vizibila. Nu am hotarat frecventarea acestei scoli pentru ca " avem cu ce"...... Am analizat in primul rand o scoala de stat, mai exact cea la care eram arondati conform adresei de domiciliu. Pot sa va spun ca am inscris copilul fara sa cunosc sau sa doresc sa cunosc un educator de acolo (asa cum fac majoritatea parintilor). Tinand cont de programul nostru, al parintilor trebuia sa optam si pentru " after school", in afara scolii, si ne costa 900 lei, fara masa de pranz, care si aceasta costa 200-300 lei. Deci, daca trebuie sa vedem diferenta intre costuri nu exista...... Spuneti ca un copil poate invata si la scoala de stat, daca se implica si el si este ajutat si de parinti, dar sa ne gandim ca atunci cand e la scoala de stat, dar, prin cunostinte si prieteni ai cautat profesorul cel mai bun, inseamna ca doresti mult mai mult de fapt si pui problema financiara in fata... Celor care doresc cu adevarat ceva nou si folositor sa faca acest pas. Nu am regretat deloc. Elena
Raspunde

razvan

Acum 6 ani

Imi pare rau de copii acestia care se vor lovi de realitate......
Raspunde

Pragmaticul

Acum 6 ani

Pentru sceptici...se vede influenta scolii romanesti si felul cum ne-a rupt de realitate - inclusiv pe mine pana cand am intrat in campul muncii. De ce va referiti la note si la sistem? De ce sunt asa importante notele? Ce se va intampla daca trec cei de la scoala finlandeza la sistemul nostru si iau note mai slabe? La final, notele sunt cele care aduc paine pe masa? Ma adresez doar celor care chiar lucreaza intr-o firma sau intreprindere. Seful vostru sau colegul vostru care castiga mai bine decat voi, o face pentru ca a avut note mai mari??? Habar nu aveti, nu? Ce note a avut in liceu? Dar in generala? Dar la BAC, cat a avut la informatica??? DE CE NU STITI? .... Pentru ca nu conteaza, de aia. Cei care castiga mai bine o fac pentru ca STIU CE FAC, nu pentru ca au avut note mari. O fac pentru ca au invatat, nu ca dorm cu capul pe un carnet plin de 10. Din pacate la noi mergi la scoala doar pentru note si pentru coronita. Si cand termini scoala, te loveste realitatea. La firma mea isi depun CV-ul si pentru secretara persoane cu master si doua facultati. Sa nu mai vorbim de doctoranzi. Si ii angajam? Nu...ca atat stiu. Au platit parintii facultati si ei nu stiu sa scrie un e-mail, au doctorat in litere si cauta de lucru pe unde apuca. REALITATEA de care se vor lovi copiii acestia este realitatea de care se lovesc si cei de la sistemul nostru de invatamant. Si tot ii trimiteti acolo. Desi stiti cati taximetristi si vanzatori au facultati si masteruri... Eu sunt incantata de initiativa. Este nevoie si de alta abordare. Experiment era daca se facea prima data in lume. Experimente suntem noi, cei de 20-30 de ani care am facut fiecare scoala diferit, de la manuale alternative, la 10 variante de bac, la programe de invatamant mereu schimbate... Sper doar sa nu fie doar o adaptare in stil romanesc a sistemului, pentru ca in Finlanda profesorii sunt altfel tratati decat aici, au alta libertate, scoala se face altfel. Daca e sa devina doar o scoala de "fite" cu sisteme "adaptate" ca asa facem noi, atunci sa piara pe limba ei cum s-a nascut. Dar pana atunci nu avem de unde sti.
Raspunde

anonim

Acum 6 ani

Oameni buni, cum sa nu fie mult 500 euro? Daca primesti 1000 lei in mana. In ce lume traiti? Ce mai mananci? Cu ce mai platesti taxe? A, probabil sunteti copii de medici, bagati direct unde trebuie si scoliti pe banii parintilor, cu facultatea, masterate si doctorate platite de mami si tati, nelucrand pana pe la varsta de vreo 27 de ani... Ai mei in 12 ani de scoala nu au platit un leu, nici macar fondul scolii sau clasei nu era obligatoriu, nu a cerut scoala nimic vreodata. Si e o scoala normala, nu privata, nu cu cine stie ce buget special alocat. Cand aud ce sume se cer acum pt after schoo-luri si portar si cine mai stie ce, mi se urca sangele la cap.
Raspunde

MFS

Acum 5 ani

Wow, oameni buni. Ce mentalitate aveti. Sunt atatea sisteme de invatamant care se concentreaza pe dezvoltarea individuala a fiecarui copil si voi vreti sa fim toti la fel. Sincer nu mi se pare ieftina scoala pt salariile romanesti dar daca tio permiti si sistemul demonstreasa ca functioneaza si are o continuitate in viitor cred ca copii vor beneficia mult mai mult de ceea ce invata decat de notele pe care le primesc in sistemul public. In Canada e o scoala de fete care se concentreaza pe devoltarea si educatia fetelor. Credetima ca nu mio permit ca e doar vreo 25000 de dolari fara after-school pe an dar daca mias permiteo fata mea acolo ar fi, Cati dintre voi ati pus un ban deoparte de cand sa nascut copilul dumneavoastra pt educatia copilului ca e pt scoala privata sau pt un liceu bun sau facultate. Ne gandim sa ne intoarcem in Romania in Sibiu si ma uitam sa vad ce scoli sunt. Asta mi se pare o idee fantastica pt fata mea. Cati dintre voi duceti copilul la scoala si plange ca nu vrea sa mearga si vorbim de clasa intai. Daca ati duce copilul la scoala ca vrea el sa mearga sunt sigur ca var face mult mai mare placere. Cati dintre voi ati favut o facultate si lucrati in alt domeniu care nu are nimic de aface cu facultatea terminată. Sincer nu var fi placut sa va indrume sistemul de invatamant pe ceea ce va place sa faceti si sa fi avut facultatea in domeniul pe care il practicati? Asa ca inainte sa criticam un sistem nou sa vedem daca functioneaza si are continuitate si pe urma sa zicem daca e bun sau rau. Dar oricum noua la Români oriunde am fi in lume ne place sa ne plangem ca nu avem una si alata si cand cineva vine sa ne aduca ceva nou, nu e bun si noi stim mai bine ca toti ca nu e bun. Mai gândițiva inainte sa criticati. Sunt curios, cum era un comentariu mai sus ca ii pare rau de copii cand vor fi loviti de realitate, cum nu sunt loviti oamenii care merg in sistemul public. Si mie imi pare rau de realitatea din RO si sper din sulet ca acest nou sistem de invatamant in Sibiu sa functioneze.
Raspunde

Ileana Stanculescu

Acum 5 ani

Există deja o școală similară la București, unde este nepoata mea și am avut ocazia să remarc pregătirea precară a celor implicați în așa-zisul proces de învățământ, alături de multe alte probleme, bine ascunse sub preș. Îmi pare sincer rău că Ambasada nu poate controla demersul educativ. Sumele sunt exagerate, dar măcar să fie persoane calificate și competente implicate. Am fost educată la școală scandinavă și eu însămi predau de mai bine de 25 de ani și din păcate, ceea ce am văzut la București nu are nici un fel de legătură cu sistemul nordic de educație. Vă rog să citiți forumul 7 pitici și opiniile domnului Petcu, ce îmi par a fi deosebit de pertinente. Pe site-ul școlii de aici toate par roze și minunate, cu copii drăgălași etc. Nu apar decît comentarii laudative. Dacă viitorii profesori de la Sibiu vor face practică la București, este chiar o glumă bună! Dacă îmi permiteți, aș ruga părinții să se documenteze temeinic înainte de a opta pentru această școală particulară.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus