Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Jo`s Crafts și universul artizanal

Jo`s Crafts și universul artizanal

O bucată de pânză colorată, un ac, o papiotă și multă, multă imaginație, doar de atât are nevoie Ioana Gheorghiță, pentru a coase lucruri felurite. Cunoscută drept Jo`s Crafts în lumea handmade, Ioana confecționează diverse obiecte de decor, perne, genți, traiste sau diferite animăluțe pentru copii.

”Lucruri de mână”

Această pasiune, Ioana și-a descoperit-o pur întâmplător, în urmă cu aproximativ doi ani. ”Acest hobby mi l-am găsit după ce am participat la un atelier pentru adulți în care se confecționau perne. Voiam să îmi fac una pentru mine. Cum la atelier am venit fără o idee clară, m-am inspirat la fața locului din revistele puse la dispoziție de organizatorii workshop-ului. Astfel, am ales să fac o pernă pe care am aplicat o pisică realizată din material textil. Am terminat-o în câteva ore bune, iar în final nu a ieșit cea mai frumoasă pernă. În schimb era foarte haioasă și tare simpatică”, povestește Ioana, cu zâmbetul pe buze despre primul obiect cusut. Foartea încântată de ceea ce a realizat, Ioana a postat o poză pe facebook. ”O prietenă a văzut-o și a fost foarte încântată, rugându-mă să îi fac și ei una, dar nu cu o pisică, ci cu o bufniță. Si atunci i-am zis: ”hai că-ți fac!”. Și așa a început totul”, explică cu entuziasm, ”handmade-rița”.

De la ac și ață la mașina de cusut

În timp, Ioana și-a perfecționat tehnica. Apoi au urmat și alte comenzi de perne din partea altor prieteni, lucrate în funcție de preferințele acestora. La început, majoritatea produselor pe care le crea, Ioana le oferea cadou. Totul era cusut de mână. ”După câteva luni bune, mama fiind foarte entuziasmată de noua mea pasiune, mi-a făcut cadou o mașină de cusut electrică. Cu toate acestea, inițial am fost foarte reticentă și mi-au trebuit câteva săptămăni să mă hotărăsc să lucrez la ea. Însă, acum m-am obișnuit și chiar imi este un ajutor de nădejde. În primul rând, economisesc foarte mult timp”, spune Ioana.  Apoi, treptat, a început să realizeze și alte lucuri, de la bufnițe, pisicuțe, litere textile de agățat pentru camere pentru copii, mingi tot pentru cei mici, diferite animăluțe, iepuraș, elefant, cățeluși sau decorațiuni de sărbători. Apoi a continuat cu traiste, unele după idei proprii, iar altele după gusturile celor care comandau.

24-25

Pânză și tehnici

Ca materiale, Ioana folosește bumbac, vatelină pentru umplutură și acuarele speciale pentru pictură pe textile. În general preferă culorile vii și foarte vesele. Jo se inspiră de obicei de pe internet. Își alege modelul, apoi caută tiparul pe net, îl desenează pe hărtie, după care îl decupează, apoi îl aplică pe pânză, ca ulterior să croiască și să coasă. Timpul de lucru este diferit de la un articol la altul și durează în funcție de complexitatea acestuia. Pentru cele mai căutate produse, și-a creat pe carton câteva șabloane, pe care le folosește ori de căte ori are nevoie. ”Am început Jo`s Crafts singură. Ulterior mi-am cooptat câteva prietene. Fiecare face altceva. Una tricotează și croșetează, iar alte două pictează pe diferite obiecte. În prezent, cel mai mult colaborez cu Timea Popovoci, prietena mea din Sibiu”, explică Ioana.

Ateliere și promovare

Pentru că a vrut să împărtășească și celorlați ceea ce face următorul pas a fost unul firesc, organizarea de ateliere. La acestea pot participa toți cei pasionați de handmade și care vor să învețe noi îndeletniciri. Workshop-ul durează două ore și costă 25 de lei de persoană. Ioana își promovează produsele pe pagina de facebook Jo`s Crafts, la librăria Habitus și în magazinul online de pe Breslo, dar și prin participarea la târgurile de profil din Sibiu. A avut comenzi atât din Sibiu și din alte orașe din țară, cât și din afara țării, ca Franța, Germania, Spania sau Elveția. Prețurile diferă în funcție de articol, dar și de complexitatea acestuia. Dacă, de exemplu, o bufniță costă 15 de lei și o pisică 20 de lei, o traistă poate ajuge și la 50 de lei.  Pentru că este pasionată de ceea ce face, pe viitor Ioana și-a propus să descopere și să creeze și alte lucruri noi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2145

Claudia Buidan

de Claudia Buidan

Social
Telefon:
0766.811.789.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus