Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Sibiul de departe

Sibiul de departe

“Sibiul a ajuns în toate colţurile lumii” spun iniţiatorii Proiectului „SIBIU 825 – INFINTE LOVE”, dedicat  împlinirii a 825 de ani de la prima menţiune documentară a Sibiului. A ajuns, spun ei, prin cei care, stabilindu-se peste hotare  au luat cu ei o bucăţică din acest oraş. În 2016 - anul aniversar - Primăria Sibiului, Asociaţia Sibiu 1191 şi partenerii lor vor prezenta periodic poveşti ale  „Sibiului de departe”.

BERND FABRITIUS – de pe strada Ulmului, în  Parlamentul de la Berlin

Bernd Fabritius a ajuns la Sibiu, bebeluş fiind, la un an şi ceva după ce s-a născut la Agnita. Este deci sibian fără doar şi poate. A crescut în Oraşul de Jos, pe stradă Ulmului, acolo unde, spune el, îl cunoaștea fiecare baltă şi fiecare tufiş  şi unde el cunoştea nu numai fiecare vecin, dar şi fiecare găină a vecinilor.

bernd fabritius

A mers la Şcoala Generală nr.18 din cartierul Terezian, apoi a urmat cursurile Liceului Brukenthal – pe vremea aceea Liceul de Matematică –Fizică nr. 1 din Sibiu. A fost coleg în acelaşi liceu cu preşedintele României şi l-a avut profesor de engleză pe un alt „sibian de departe”, pe artistul Ricky Dandel.

A părăsit România în 1984 după ani lungi de aşteptări şi după ce Statul German i-a cumpărat plecarea de la regimul comunist cu 10.000 de mărci. Şi-a continuat studiile la Munchen, acolo unde a terminat, pe rând Administraţie Socială, Ştiinţe Politice, iar apoi Drept. Este membru în Parlamentul German din anul 2013.

CRISTINA ROCA-SHOURI – nuntă la Sibiu, viaţă la Stockholm

Pe Bulevardul Vasile Milea a copilărit Cristina Roca , o tânără de puţin peste 30 de ani stabilită în Suedia, la Stockholm, de mai bine de şapte ani. A urmat cursurile Şcolii Generale nr. 6, apoi Liceul Brukenthal şi s-a înscris la facultate la Bucureşti. Din Capitală drumul său a pornit peste hotare în ciuda faptului că nu se vedea stabilindu-se în străinătate.

cristina roca 2

Cristina îşi aminteşte cu drag de tot ceea ce înseamnă Sibiul, îşi aminteşte de Piaţa Mică şi Piaţa Mare- locurile anilor săi de liceu şi îşi aminteşte de toţi prietenii săi - o bună parte dintre ei aflaţi astăzi dincolo de graniţele României.

Vorbeşte despre Sibiu spunând „acasă”, deşi tot acasă este şi Stockholm-ul. S-a căsătorit foarte recent cu un tânăr avocat suedez de origine iraniană, iar nunta a făcut-o la Sibiu. Firesc - spune ea. Nici nu se gândeau altfel. Au invitat oaspeţii din Suedia la Sibiu şi tuturor acestora le-a plăcut enorm.

Cristina lucrează la cel mai mare conglomerat media din Suedia, o companie care deţine de la site-uri de business şi anunţuri şi până la ziare de tip tabloid.

RICKY DANDEL – locuitor al Munchen-ului, sibian o mie la sută

Profesorul, interpretul de muzică uşoară şi compozitorul sibian  Ricky Dandel este unul dintre numele de top ale cântecului românesc dinainte de 1989. Difuzat la radio şi la televiziune, având în aparenţă tot ce-şi dorea, Ricky Dandel a plecat  din România sau aşa cum mai aproape de adevăr se spunea atunci „a fugit” din România în vara anului 1989. Era sătul de nivelul unde ajunsese cenzura. Şi-a lăsat la Sibiu soţia şi fiul. A trăit cele câteva luni de zile cu teamă pentru ceea ce li s-ar putea întâmpla şi cu sentimentul că nimic nu-i va schimba pe comunişti din fruntea ţării.

ricky dandel

Ricky Dandel a revenit la Sibiu în primele zile ale anului 1990 şi de atunci este într-o cotinuă „naveta” Sibiu-Munchen. Spune că este sibian nu sută la sută, ci o mie la sută, iar povestea pe care o va prezenta sibienilor în cadrul  proiectului SIBIUL DE DEPARTE va confirma asta.

Ricky Dandel a fost pe primele poziţii ale topurilor muzicale germane în anii 90  şi a jucat rol de ambasador al Sibiului fără nicio reţinere. Are în continuare proiecte care privesc Sibiul, iar fiul sau Elvin îi este alături împărtăşind la rându-i o dragoste aproape inexplicabilă pentru un oraş de care s-a despărţit când era foarte tânăr.

DAN FAUR – de la SMURD  Sibiu la Spitalul din Frankfurt

Jurnaliştii sibieni, însă nu doar ei, îl asociază pe Dan Faur cu intervenţiile de urgenţă. Este unul dintre  pionierii SMURD la Sibiu. A plecat din ţară de patru ani şi lucrează la unul dintre spitalele publice din Frankfurt.

dan faur

Dan Faur a copilărit (fără nicio glumă) pe stradă Faurului. După terminarea studiilor a lucrat foarte puţină vreme la Spitalul Judeţean din Sibiu, iar apoi la ceea ce se numea atunci Grupul de Pompieri. Acolo s-a înfiinţat SMURD-ul de astăzi, iar Dan Faur a fost unul dintre cei care au pus umărul la consolidarea probabil celui mai eficient serviciu de intervenţie  din România. Îşi aminteşte de acele vremuri fără menţiuni despre obstacole. Spune că greu este numai ce nu-ţi place şi defineşte timpul petrecut la SMURD Sibiu drept extraordinar.

Dan Faur a plecat fiindcă a vrut mai mult. Între timp şi-a dus şi familia în Germania, însă nu a vândut nimic din Sibiu. Are o casă în construcţie şi visează să locuiască la un moment dat în ea.

NICU STEFANUTA – schimbă România de la Bruxelles

Sibianul Nicu Stefanuta trăieşte la Bruxelles. Deţine un master în relaţii internaţionale la Academia Diplomatică din Viena  şi unul în politici publice la Universitatea Georgetown din Washington.

nicu stefanuta 2

Nicu Stefanuta este funcţionar european din anul 2007 şi răspunde acum de relaţia dintre Parlametul European,  Congresul American şi Parlametul Canadei  în sfera guvernanţei economice şi a serviciilor financiare.

Nicu este „lazarist” şi o bună parte dintre amintirile lui sunt legate de acea perioada. Tot de atunci vin şi unii prieteni alături de care încearcă să pună umărul la schimbarea în bine a României. Este unul dintre iniţiatorii „I74” , un demers  care-şi doreşte modificarea legii de funcţionare a parlametului în sensul unei mai mari transparente şi unei responsabilităţi reale faţă de cetăţean. Mai concret – bani mai puţini dacă parlametarii absentează, vot la vedere şi cheltuieli transparente.

Nicu Stefanuta vine la Sibiu de câteva ori pe an şi este un promotor neobosit al locurilor în care a trăit. Entuziasmul cu care vorbeşte tuturor despre acest oraş, lumina cu care explică altora despre locurile de unde vine sunt fascinante. Este la curent cu tot ceea ce se întâmplă la Sibiu şi nu se recomandă nici după atâţia ani de locuit în străinătate altfel decât sibian.

GEORGIANA EPURE – de la responsabilitatea faţă de elevii sibieni la cea faţă de cetăţenii din Libia

Georgiana Epure este o tânăra sibiancă studentă la Universitatea din Leeds – Marea Britanie. Fiind foarte tânăra, Georgiana a fost inclusă în Proiectul SIBIUL DE DEPARTE mai degrabă pentru ceea ce promite să devină decât pentru puţinii  ani în care s-a dezvoltat, deşi aceştia nu sunt de neglijat. A fost elevă a Colegiului ”Octavian Goga” şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor- o mişcare aflată la acel moment la început de drum. A dovedit energii aproape nebănuite pentru un tânăr aflat în faţa a sute de alte tentaţii şi a făcut din Consiliul Elevilor una dintre cele mai bune organizaţii de tineret de la noi. S-a implicat în activităţile Asociaţiei pentru Legalitate şi Egalitate de Gen (ALEG) şi a fost aleasă Voluntarul Anului .

georgiana epure

Acum învaţă la Leeds şi este la fel de neobosită. A înfiinţat ceva ce în traducere s-ar chema coaliţie studenţească şi este preocupată de responsabilitatea de a proteja. Pentru asta a primit deja un premiu. Georgiana vrea ca tinerii să se implice în prevenirea atrocităţilor în masă. Este beneficiara unei burse cu aceeaşi tema: responsabilitatea. Bursa i-a dat ocazia să participe în calitate de co-autor la elaborarea unui raport cu privire la reconstrucţia Libiei după intervenţia NATO, iar raportul a ajuns pe masă Comisiei petru Afaceri Externe a Marii Britanii şi va contribui la elaborarea strategiei Angliei pentru Libia.

Poveştile acestor sibieni, dar şi ale altora au fost reunite sunb genericul SIBIUL DE DEPARTE şi o să fie prezentate public sub formă de articole şi reportaje video de-a lungul anului 2016, în presa locală.

SIBIUL DE DEPARTE face parte din Proiectul Sibiu 825 Infinite Love, iniţiat de Asociaţia 1191 şi cofinanţat de Primăria şi Consiliul Local Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus