Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cine atacă mai mult Biserica?

Merg la slujbe. Nu des încât să mă salut cu toată lumea, dar nici chiar numai de Înviere. Nu plătesc contribuție la biserică, o fac părinții mei în locul meu. Cred că El există, dar mă feresc ca celălalt de tămâie în a propovădui despre șarpele care a șoptit Evei să muște… și Eva, să vezi, a mușcat. Nu am nimic împotriva celor care urlă în Piața Mare că nimic nu mai există după viața asta, libertatea credinței sau a non-credinței e totală, fiecare cu a lui, cu alte cuvinte. E complicată treaba cu credința, dar – pe scurt – cam asta ar fi. Dar nu pot să nu observ cum, în ultimul timp, atacurile asupra Bisericii Ortodoxe Române sunt tot mai dese. Popii, batmanii ăia sugători de bani publici, au devenit ținte permanente, iar tema înmulțirii numărului de biserici este arsă pe rugul vituperațiilor venite dinspre românii care se oțărăsc aprig pe tema faptului că ”ei nu și-au dat acordul să fie dați bani publici pentru catedrala mântuirii neamului”. Drept vorbind acum, nici mie nu mi-a cerut nimeni acordul să fie cheltuite 200 de milioane de euro, tot din bani publici, pentru construirea Arenei Naționale. Și sunt la vreo 20 de ani de când nu m-am mai uitat la un meci de fotbal. Căci nu îmi place. Dar înțeleg faptul că majoritatea bărbaților din țara asta sunt microbiști, prin urmare claia majoritară să își vadă de hobby chiar și din bani publici (trecem peste faptul că, acum, investiția aia de 200 de milioane de euro nu poate fi folosită). Și atunci, când 96% din oamenii țării ăsteia declară că sunt credincioși, de unde revolta asta permanentă? Nici de la calitatea popilor nu cred că ”se trage”. Căci preoți cu har (cum s-ar zice) și popi cărora nici să nu le deschizi ușa au fost și vor fi întotdeauna și peste tot, nu doar la noi. Oameni sunt, și ei. N-am instrumente de stabilit dacă media lor e peste a mirenilor, dar nu e asta relevant acum. Relevant e că Biserica asta ortodoxă română, cu toate poticnelile ei, a fost alături (nu adâncim discuția) de români încă de dinainte ca locurile astea să poarte numele de România. Eu zic că la asta să vă mai gândiți, când înjurați BOR-ul. În rest, Mercedes vouă!

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

J.C.

Acum 8 ani

Un stadion se poate folosii pentru tot felul de activități, evenimente culturale sau chiar concerte..... Nu prea auzi de așa ceva in bisericile ortodoxe. Oricum este o comparație destul de nefericita, arena națională se adresează si celor 4% procente care nu sunt credincioși. Exista si alte forme de minge decât cea de fotbal, ba chiar exista si sporturi fără minge.
Raspunde

Marius

Acum 8 ani

Cat de ratat poti sa fi daca parintii iti platesc contributia la biserica :))))))))))) Penibil, du-te frate si mai fa o recenzie la un restaurant ca poate iti dau masa pe gratis. M-am saturat de jurnalisti de 2 bani. Cat despre arena nationala, a fost contruita din banii primariei bucuresti, nu din ai tai (oricum la ce salariu ai nu ai fi contribuit foarte mult :)))) )
Raspunde

...

Acum 8 ani

tu ti-o platesti singur? Bravo. Tu esti mai putin penibil
Raspunde

dt1961

Acum 8 ani

„...când 96% din oamenii țării ăsteia declară că sunt credincioși,...” Prietene! Sa fi credincios, adica sa crezi in divinitate, ca este sursa prin care am aparut noi pe acest Pamant, este una. Apoi BOR este cu totul alta. Ortodoxismul este o religie care mai mult sau mai putin te indeamna spre divinitate dar asta contracost bineanteles (vezi daca iti platesc parintii contributia la biserica nu-ti dai sau nu vrei sa-ti dai seama) iar aceasta inseamna ca BOR este prestatoare de servicii (culturale bineanteles) la fel ca si Ministerul sportului care face aceeiasi treaba doar te indruma spre alte directii. In alta ordine de idei romanul este -poate- printre cei mai carcotasi locuitori ai planetei. In ce sens? Pai simplu: Nimeni nu te obliga in mod legal sa cotizezi la vreo biserica si nici la vreo asociatie sportiva. Apoi daca ceva procente din banul public se duce (pe apa sambetei, zic eu) pe la BOR si alte Asociatii culturale este rezultatul votului intregului popor care are la conducere si la infaptuirea legilor , normal pe cei pe care ii votam dand din gura si din coate mai mult de jumate din timpul liber al fiecaruia dintre noi . Si asta o facem dintodeauna fara sa ne fi obligat nici vreun alt popor , apoi iarasi, dintodeauna dupa marea actiune a votului si mandriei ca suntem stapani pe noi si pe glia din care ne tragem, reluam palavragelile,plangerile, injurile ,etc,etc. fara sa recunoastem nici in ruptul capului ca de fapt avem in sange vreo cateva gene de sadomasochism pe care nu le va putea indeparta nimeni, niciodata.
Raspunde

Isus

Acum 8 ani

Ca sa poti scrie un articol despre Biserica, ar trebui macar sa fi citit Biblia...Din scrisul si exprimarea ta nu cred ca-ar fi trebuit ca tu sa scrii vreodata un articol despre religie, indiferent de dogma ei...
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

Intr-adevar nimeni nu a fost consultat (fac pariu ca a existat un simulacru de consultare publica, macar in acte) la construirea Arenei Nationale, care ca mai toate initiativele publice din ultima vreme are foarte mari sanse sa fie un flop DAR Arena Nationala chiar si o gaura de bani ramane ... o propietate publica pe cand catedrala megalomaniei neamului devine propietatea bor care nu e tocmai publica. Libertatea credintei exista si este necesara dar implicarea statului este cea condamnata, aici vorbim despre toate religiile, cultele, sectele, etc. Nu ar trebui sa existe sprijinul statului nici pentru ortodocsi nici pentru altii (ex: musulmani). Atacurile asupra bor sunt tot mai dese pentru ca incepe tot mai mult sa se vada discrepanta, nejustificata cel mai adesea, intre statutul economic al lor si restul oamenilor obisnuiti, nu-i mai mentionez si pe cei sarmani pe care, cel putin teoretic, ii ajuta. Iar despre calitatea preotilor: aceasta ar trebui sa fie garantata. Doar preotia este o taina si asta ar trebui sa conteze la ceva. Rezultatele se vad in jurul nostru. Adevarul este ca bor culege ce a semanat.
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

@Odin nu esti in stare sa-ti gasesti propriul nickname?!
Raspunde

M

Acum 8 ani

ar trebuii ca biserica sa se adapteze vremurilor si sa fie mai flexibili si mai inclinati spre binefacere reala....nu de alta,dar in maxim 15-20 de ani,bisericile vor fii maxim obiective turistice...nicidecum lacasuri de cult
Raspunde

A

Acum 8 ani

imi place materialul tau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus