Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
7°C

Corespondenţă din Kandahar. Sibiul văzut de aici

Corespondenţă din Kandahar. Sibiul văzut de aici

Din cei aproximativ 40 de ofiţeri români, câţi sunt aici în Kandahar, doar doi pot spune că nu au nicio treabă cu Sibiul: doi ofiţeri de la aviaţie. Restul, majoritatea covârşitoare, ştiu oraşul aşa cum l-au cunoscut ei, în funcţie de perioada în care au fost ăn Academie. Unii îşi aduc aminte de Sibiul gri şi posomorât, alţii de oraşul în reconstrucţie, alţii, proaspăt absolvenţi, îţi pot spune şi ce magazine s-au mai deschis în mall. "Îmi aduc foarte bine aminte de Sibiu, pentru că nu au trecut decât trei ani de când am terminat "Academia Fortelor Terestre". Colegii încă nu mi s-au şters din memorie, nici profesorii şi nici cadrele didactice de acolo, la fel şi Sibiul, va rămâne în sufletul şi amintrea mea", spune locotenent Andrei Costin, comandant de pluton în cadrul batalionului 811 Infanterie Protecţia Forţei “Dragonii Transilvani”, Kandahar.

.

Cotton, Mustang, Pacea...

O discuţie mai lejeră despre Sibiu o purtăm cu câţiva ofiţeri, bucuroşi să-şi amintească de anii facultăţii. Care sunt cele mai proaspete amintiri despre Sibiu: "La cramă, unde meregeau toţi studenţii, la pită cu unsoare. Clubul Caro, Peştera Vkingilor, Muzeul Brukenthal. Am fost la Brukenthal de vreo trei ori, cred, Teatrul Radu Stanca... Mai era Cotton Club, Club Mustang. Ăla din parc, Budi Bar. Cafeneaua de vizavi de ULBS şi Veneţia de sub Casa de Cultură..." şi amintirile curg. Orice nume rezonează cu o amintire. "Cinema Pacea.... Cum să nu-mi aduc aminte? Teatrul Radu Stanca, Cinema Pacea şi mai era un cinema... Nu mai ştiu cum îi zice, cam ăstea erau ieşirile prin Sibiu. Şi Bellisima, cum nu... Era cea mai tare discotecă în peerioada aia. A, şi mai era una, "Haligali"". Haligali? "Da, cum intri în Sibiu, dinspre Sebeş", vine explicaţia, în faţa nedumeririi noastre.

"Aici, suntem un procent de 95-98% de absolvenţi . Ca să fim sinceri, cred că sunt doar doi ofiţeri de aviaţie, în rest toţi am terminat la Sibiu. Din vreo 40 de ofiţeri. Acolo am fost toţi. Patru ani la Sibiu, alţii chiar şi cinci".
A dispărut o clădire

Transformarea Sibiului poate fi urmărită prin ochii ofiţerilor care au terminat aici şcoala, în ani diferiţi. "Când eram noi în anul III - IV, practic a început schimbarea Sibiului. În 2005, eu am constatat dispariţia unei clădiri pe Mihai Viteazu, în capăt. Pur şi simplu a dispărut. Atunci s-a deschis acel sens de mers spre Sala Transilvania", îşi aminteşte maiorul Mihai Pantiliciuc, şi el absolvent al Academiei Trupelor de Uscat. "De exemplu când am fost noi, nu era nimic în zona aceea dinspre Şelimbăr. Nu era nimic. No mans land pe Valea Săpunului", spune ofiţerul.

O reîntoarcere în Sibiu e greu de estimat pentru majoritatea. De aici ajung acasă, la familii, iar apoi, cel mai probabil, pleacă mai departe: Kandahar, Kabul... Sunt mulţi însă care au mai ajuns în oraş în concediu, într-un tur al Transilvaniei: Sighişoara - Sibiu - Braşov. "Stăm o zi, două, apoi mergem mai departe". Sunt însă şi alţii care se bucură de autostradă. "Într-un fel e rău, că nu ne mai oprim nici măcar la o cafea în oraş. Pe de altă parte, e bine cu autostrada că ajungem mai repede unde vrem să mergem", se enumeră avantajele şi dezavantajele drumului rapid. Cert este că Sibiul, aşa cum îl văd ofiţerii de aici, nu te face de râs. Dimpotrivă.

În anul 2016, în care Sibiul împlineşte 825 de ani de la prima menţiune documentară, Primăria şi Consiliul Local Sibiu au cofinanţat un amplu proiect “SIBIU – 825 INFINITE LOVE” al Asociaţiei Sibiu 1191. Una dintre activităţile acestui proiect se referă la cei care trăiesc departe de Sibiu, dar au interacţionat sau s-au născut aici. Între ei, fireşte, şi o parte dintre ofiţerii români din Afganistan, absolvenţi de învăţământ militar la Sibiu. Răzvan Marcu va realiza despre ei un reportaj de televiziune, pe larg.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 5 ani

Biserica Ortodoxa din NSE cum mai e? Boardwalk-ul cum mai arată? The PooPond? Salutări baietilor din KAF. Stay safe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus