Miercuri,
15.07.2020
Parțial Noros
Acum
15°C

Egiptul antic în Piața Mică. Tronul faraonului a fost luat cu asaltat de micii sibieni - FOTO/VIDEO

29 Ianuarie 2016 17:33

Egiptul antic în Piața Mică. Tronul faraonului a fost luat cu asaltat de micii sibieni - FOTO/VIDEO

Holurile muzeului Etnografic Franz Binder din Sibiu au fost pline de copii astăzi, la expoziția interactivă Secretele Egiptului Antic. Cei mici au luat cu asalt tronul faraonului, iar pentru câteva momente au putut să intre în pielea faraonului fiind îmbrăcați în costume specifice perioadei respective.

misterele egiptului antic (4)

Neastâmpărați și curioși de tot ce era în jurul lor, cei mici, însoțiți de învățătoare au ascultat cu interes ce li se povestea despre faraonii egipteni. „Ai răbdare că ajungem și noi”, îi spune un băiețel costumat în faraon unui coleg prea nerăbdător să urce pe tron. La etaj, copii au putut să admire mumia egipteană veche de mai bine de 2.000 de ani, dar și o machetă cu piramide în miniatură și au aflat că oamenii bogați și înalții funcționari erau îngropați în interiorul piramidelor.

„Știu că faraonii se puneau în sarcofage și foloseau anumite limbi pentru a vorbi între ei. Am învățat câteva litere și mi-a plăcut mult limba lor. Îmi place foarte mult cum se îmbrăcau ei și aș vrea să mai fie astfel de expoziții și mai interesante”, spune Delia care are 10 ani. Expoziția i s-a părut interesantă și lui Radu, în vârstă de 7 ani.

„Astăzi am învățat despre piramide și despre mastabale. Eu sunt acum Ramses, îmi place de el că există și într-un joc”. Un alt lucru care le-a captat atenția celor mici a fost reproducerea unui mormânt egiptean, în care aceștia puteau intra cu lanterne și puteau admira picturile din interior.

misterele egiptului antic (5)

„Nu e deloc ușor să atragi un tânăr spre muzeu, să-i prezinți ce ai în colecții tocmai de aceea trebuie să le prezinți aceste lucruri într-un mod mult mai interactiv și mai interesant”, spune Ciprian Anghel Ștefan, managerul Complexului Muzeal Astra. Dacă majoritatea au fost fascinați de tronul faraonului, un băiețel nu a cedat nici la insistențele mamei sale care dorea să-i facă o poză.

După ce au renunțat la costumele care le-au permis să intre în pielea unui faraon pentru câteva momente, cei mici au coborât la subsol unde au putut să afle cum se făcea mumificarea, dar și să facă amulete și brățări. Pe diplomele de înțelepți egipteni, cei mici au putu să-și scrie numele folosind hieroglifele care reprezenta scrierea oficială și se scria de la dreapta la stânga, pe rânduri sau coloane folosind diferite categorii de semne. „E o expoziție potrivită, pentru că partea acesta interactivă nu o găsim în foarte multe expoziții, ceea ce le face mai puțin accesibile copiilor. Fiecare muzeu ar putea să le ofere cât mai multe astfel de expoziții dedicate celor mici”, spune Ioana, mama unui băiețel de nouă ani.

https://youtu.be/wN5yeFnoJcw

Secretele Egiptului Antic este un proiect organizat de C.N.M. ASTRA în colaborare cu ARTmania şi Emagic. Expoziția este deschipă până pe 10 aprilie 2016 la Muzeul de Etnografie Universală "Franz Binder" din Piaţa Mică, nr. 11, Sibiu. Poate fi vizitată în fiecare zi de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00.

Biletele pentru expoziție sunt disponibile la muzeu și în rețeaua Eventim, prețul unui bilet pentru copiii sub 14 fiind de 20 de lei și de 30 de lei pentru adulți. Familiile beneficiază de oferte speciale astfel: 60 lei accesul pentru trei membri; 80 lei pentru patru persoane. Pentru grupuri de minim 10 copii un bilet va costa 15 lei, cu rezervare în avans și gratuitate pentru însoțitori.

Credit foto: Anabell Rusu

DSC_1290 (Copy)

misterele egiptului antic (2)

misterele egiptului antic (6) misterele egiptului antic (3)

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus