Marţi,
24.11.2020
Innorat
Acum
2°C

Sibiul va avea un nou festival, de data aceasta filmul e în prim-plan

29 Ianuarie 2016 16:53

Sibiul va avea un nou festival, de data aceasta filmul e în prim-plan

Un grup de tineri și-au găsit o pasiune comună, aceea pentru film, iar de aici s-a născut ideea festivalului „Este Film Festival” care se va desfășura în perioada 24-27 martie. Un festival propriu de film european și o alternativă la filmul american, asta își propun organizatorii să le ofere sibienilor cu acest proiect.

Dacă la celelalte capitole ale vieții culturale, Sibiul stă bine, organizatorii festivalului și-au dat seama că viața culturală cinematografică nu e foarte bogată în astfel de evenimente. „Există TIFF care e, poate cel mai bun festival de film din România, dar nu e un festival al Sibiului și atunci ne-am gândit să organizăm noi un astfel de festival”, spune Andrei Barbu, unul dintre organizatori. Inițial au vrut să facă un festival exclusiv pentru filmele românești, dar și-au dat seama că nu doar acesta ar merita o șansă, ci tot ceea ce înseamnă film european. „Vom avea patru secțiuni în cadrul festivalului. Prima secțiune este Best Of Europe în care ne propunem să aducem zece dintre cele mai bune filme realizate în Europa, secțiunea de Film Românesc care este absolut necesară, pentru că ne-am dat seama că există un interes crescut pentru filmul românesc și atunci trebuie să existe o astfel de secțiune. Focus este o altă secțiune în care ne vom concentra atenția spre trei filme reprezentative fie pentru un actor, un regizor sau o țară, iar în ultima secțiune Experiențe ne propunem să prezentăm filmele în spații neconvenționale”, mai spune Andrei Barbu.

„Cinematograful din Sibiu se axează mai mult pe producții de tip blockbuster” În cele patru zile de festival vor avea loc 30 de proiecții, în ideea în care filmele importante și cerute de public vor fi prezentate de două ori. Proiecțiile vor avea loc la Librăria Habitus, la biblioteca ULBS și asupra celui de-al treilea loc, organizatorii încă nu s-au decis. În ceea ce privește filmele care vor fi proiectate, Andrei Barbu spune că se gândesc la filme pe care își permit să le aducă din punct de vedere financiar. „Suntem în căutarea unor surse de finanțare, pentru că un astfel de festival e ceva necesar în Sibiu ,e nevoie de astfel de filme. În Sibiu există cinematograf, dar se axează mai mult pe producții de tip blockbuster, iar noi credem că oamenii au nevoie să vadă și altceva și filmul european asta oferă, o nouă perspectivă, pentru că fiind bani mai puțini se concentrează mai mult pe poveste și pe personaje”.

În ceea ce privește accesul publicului, acesta se va face pe bază de bilete sau de abonamente, însă deocamdată mai trebuie puse la punct anumite lucruri, iar prețurile vor fi anunțate ulterior. „Va fi un preț acceptabil, prin care noi să reușim să ne acoperim costurile, nu încercăm să ne îmbogățim. Ideea e să aducem filmul bun la Sibiu”, adaugă Andrei Barbu.

Foto credit: Ovidiu Gînfălean

Comentarii

1 comentarii

Gufi

Acum 4 ani

Bravo! Normal că avem nevoie de film european, blockbusterele astea americane sunt în mare parte de nimic.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus