Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Compania Neputinței: fisura de 300 de metri nu există, de fapt. Autostrada a început să crape la viaduct | Foto și video

Compania Neputinței: fisura de 300 de metri nu există, de fapt. Autostrada a început să crape la viaduct | Foto și video

Anunțul făcut miercuri de noul director al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Cătălin Homor, este fals. Fisura de 300 de metri anunțată de noul șef ca apărută în zona demolată a autostrăzii Săliște – Cunța (tronson III Orăștie - Sibiu) nu există, după cum au descoperit reporterii Turnul Sfatului.

Nici înainte și nici după cei 200 de metri de terasament demolat anul trecut, nici pe calea de rulare Sebeș – Sibiu și nici invers nu există vreun indiciu vizibil care să susțină veridicitatea declarațiilor făcute de Homor. Mai mult, nici noi tasări ale terasamentului nu pot fi identificate.

autostrada crapatura februarie 2016 (12) (Copy) În zona deja demolată, nu a mai apărut nicio fisură. Darmite una de 300 de metri

 

”Acea fisură (cea care a apărut în noiembrie 2014 – n.r.) s-a extins cu vreo trei sute de metri. Pur și simplu a apărut, s-au produs niște fenomene de tasare la același nivel cu cele înregistrate pe cei 200 de metri. Există un strat de piatră spartă care nu a fost executat conform proiectului și acest strat îl regăsim pe o porțiune cu o lungime de 600 de metri, fapt ce a permis apariția acestei crăpături. Ne așteptăm ca fisura să rămână izolată pe acea porțiune”, declara miercuri, 3 februarie, Cătălin Homor într-o conferință de presă susținută în birourile din Capitală. Solicitați să ofere sursa care a furnizat informația falsă difuzată de Homor, precum și persoanele responsabile de monitorizarea situației pe lotul de autostradă închis din septembrie anul trecut, reprezentanții CNADNR nu au răspuns până la ora publicării acestui material.

autostrada crapatura februarie 2016 (9) (Copy)

De crăpat, a mai crăpat. Dar lângă viaduct

Iar dacă noua fisură din zona de 600 de metri unde oricum trebuie refăcut tot terasamentul nu există, în realitate a mai apărut o nouă fisură. La aproape doi kilometri de zona demolată, pe calea de rulare Sibiu – Sebeș, imediat după viaduct. Noua crăpătură este ”la debut”: are aproape zece metri lungime și se întinde pe banda 1 în paralel cu marcajul care delimitează banda de urgență. Alături de fisură este vizibilă cu ochiul liber și o tasare a terasamentului, care a început să o ia la vale.

autostrada crapatura februarie 2016 (3) (Copy)

Merită amintit faptul că anul trecut, în vară, apele pluviale au spălat culeele prost executate la acel capăt de viaduct, astfel încât, în toamnă, înainte de a le fi reziliat contractul, muncitorii de la Salini Impregilo s-au apucat de remediat aceste defecțiuni. Turnul Sfatului a solicitat celor de la CNADNR să comunice dacă au cunoștință de această nouă fisură. Răspunsul nu a venit până la publicarea materialului.

autostrada crapatura februarie 2016 (5) (Copy)

autostrada crapatura februarie 2016 (2) (Copy)

foto Silvana Armat

”Geotextilul” din imensul debleu o ia la vale

Veștile proaste despre stabilitatea lucrării executate de italieni nu se opresc la faptul că fisurile apar și în noi zone. În imensul debleu săpat în dealurile din zona viaductului de la Aciliu, soluția de stabilizare a solului aplicată de italieni (un material geotextil cu care a fost acoperit tot dealul peste care a fost însămânțată apoi iarbă) se dovedește a fi inutilă. Noi valuri de pământ au început să alunece către autostradă, angrenând atât materialul geotextil, cât și rigolele betonate destinate scurgerii apelor pluviale. De altfel, o parte din aceste rigole au fost dislocate înainte ca firma de construcții italiană să întrerupă lucrările.

 

autostrada crapatura februarie 2016 (14) (Copy)

 

 

 

Video: conferința de presă susținută de noul șef al CNADNR și denumită ”O radiografie realistă a proiectelor de autostradă expusă de Directorul General al CNANDR, Cătălin Homor”

Despre ”fisura nouă”, de la minutul 14:44 Toate declarațiile despre situația lotului închis de autostradă, de la minutul 13:45

 

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/02/03/autostrada-inchisa-de-la-saliste-mai-crapat-300-de-metri-toamna-ar-urma-redeschisa/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

M

Acum 8 ani

Mergem la vot pe autostrada....Multumesc Ponta,rus,Sova,Neaga......gunoaiele cele mai de seama ale tarii
Raspunde

me

Acum 8 ani

Asta nou de la cnadnr are nume predestinat: humor-sa ne ,,inveseleasca" cu glumele lui.
Raspunde

me

Acum 8 ani

Si humor trebuia trecut tot in ghilimele.
Raspunde

dt1961

Acum 8 ani

„Compania neputintei” foarte bine titrat. Ca neputinta este realitate e una iar sa fie doar o „gogoasa ” din muntele pe care n-i le servesc politicienii zi de zi pentru a crea noi si noi portite de sustragere a banului public, este alta. Din pozele pe care le-ati expus se vede clar ca autostrada este chiar foarte practicabila cu exceptiile mentionate. In tarile civilizate din occident nu am intalnit niciodata o portiune de cateva zeci de kilometrii inchisa pentru asemenea deteriorari. Am vazut in schimb muuulte zone cu alunecari de teren si chiar rupturi din autostrazi urmare a unor calamitati naturale ex: inundatii. Pai oamenii aceia lucreaza ca furnicile si in cateva zile reabiliteaza kilometrii nu sute de metrii . Aici se putea lucra foarte bine pe un sens cu circulatia restrictionata si deviata pe celalat sens si nu ar fi trebuit sa dureze mai mult de cateva zile. Dar la noi ca la nimeni . Unui popor mandru si prost care se lupta la nebunie in dueluri politice interminabile, i se poate face orice daca ai tupeu bineanteles. Oricum acei responsabili care ar trebui sa fie in puscarii pe ani multi sunt primii care dau vina pe orice si pe oricine fara sa aiba pic de constiinta si asta deoarece ei cunosc cel mai bine naivitatea, prostia si mandria ce ne caracterizeaza. No comment!
Raspunde

Sofer care nu are autostrada

Acum 8 ani

Stie cineva o data? O data exacta in care se redeschide autostrada chinuita Saliste-Cunta? Apropo... Sa fie aceasta data cand va fi oferita si siguranta pentru trafic... Neaga da cu subsemnatul pe la DNA Restul de vinovati? Aallooo!!! Drumuri bune!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus