Anunțul făcut miercuri de noul director al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Cătălin Homor, este fals. Fisura de 300 de metri anunțată de noul șef ca apărută în zona demolată a autostrăzii Săliște – Cunța (tronson III Orăștie - Sibiu) nu există, după cum au descoperit reporterii Turnul Sfatului.
Nici înainte și nici după cei 200 de metri de terasament demolat anul trecut, nici pe calea de rulare Sebeș – Sibiu și nici invers nu există vreun indiciu vizibil care să susțină veridicitatea declarațiilor făcute de Homor. Mai mult, nici noi tasări ale terasamentului nu pot fi identificate.
În zona deja demolată, nu a mai apărut nicio fisură. Darmite una de 300 de metri
”Acea fisură (cea care a apărut în noiembrie 2014 – n.r.) s-a extins cu vreo trei sute de metri. Pur și simplu a apărut, s-au produs niște fenomene de tasare la același nivel cu cele înregistrate pe cei 200 de metri. Există un strat de piatră spartă care nu a fost executat conform proiectului și acest strat îl regăsim pe o porțiune cu o lungime de 600 de metri, fapt ce a permis apariția acestei crăpături. Ne așteptăm ca fisura să rămână izolată pe acea porțiune”, declara miercuri, 3 februarie, Cătălin Homor într-o conferință de presă susținută în birourile din Capitală. Solicitați să ofere sursa care a furnizat informația falsă difuzată de Homor, precum și persoanele responsabile de monitorizarea situației pe lotul de autostradă închis din septembrie anul trecut, reprezentanții CNADNR nu au răspuns până la ora publicării acestui material.
De crăpat, a mai crăpat. Dar lângă viaduct
Iar dacă noua fisură din zona de 600 de metri unde oricum trebuie refăcut tot terasamentul nu există, în realitate a mai apărut o nouă fisură. La aproape doi kilometri de zona demolată, pe calea de rulare Sibiu – Sebeș, imediat după viaduct. Noua crăpătură este ”la debut”: are aproape zece metri lungime și se întinde pe banda 1 în paralel cu marcajul care delimitează banda de urgență. Alături de fisură este vizibilă cu ochiul liber și o tasare a terasamentului, care a început să o ia la vale.
Merită amintit faptul că anul trecut, în vară, apele pluviale au spălat culeele prost executate la acel capăt de viaduct, astfel încât, în toamnă, înainte de a le fi reziliat contractul, muncitorii de la Salini Impregilo s-au apucat de remediat aceste defecțiuni. Turnul Sfatului a solicitat celor de la CNADNR să comunice dacă au cunoștință de această nouă fisură. Răspunsul nu a venit până la publicarea materialului.
foto Silvana Armat
”Geotextilul” din imensul debleu o ia la vale
Veștile proaste despre stabilitatea lucrării executate de italieni nu se opresc la faptul că fisurile apar și în noi zone. În imensul debleu săpat în dealurile din zona viaductului de la Aciliu, soluția de stabilizare a solului aplicată de italieni (un material geotextil cu care a fost acoperit tot dealul peste care a fost însămânțată apoi iarbă) se dovedește a fi inutilă. Noi valuri de pământ au început să alunece către autostradă, angrenând atât materialul geotextil, cât și rigolele betonate destinate scurgerii apelor pluviale. De altfel, o parte din aceste rigole au fost dislocate înainte ca firma de construcții italiană să întrerupă lucrările.
Video: conferința de presă susținută de noul șef al CNADNR și denumită ”O radiografie realistă a proiectelor de autostradă expusă de Directorul General al CNANDR, Cătălin Homor”
Despre ”fisura nouă”, de la minutul 14:44 Toate declarațiile despre situația lotului închis de autostradă, de la minutul 13:45
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/02/03/autostrada-inchisa-de-la-saliste-mai-crapat-300-de-metri-toamna-ar-urma-redeschisa/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Companiei Naţionale , Drumuri Naţionale , Salini Impregilo Sp , Turnul Sfatului , autostrada inchisa , Silvana Armat , autostrada A1 inchisa , Directorul General , Cătălin Homor , Pentru Sibiu , autostrada Orăștie - Sibiu
Vizualizari: 4873
Ultimele comentarii
Acum 43 minute
Unul
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
@Rodica
Acum 1 oră
///
Acum 2 ore
Anonima