Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
20°C

Grădina Veneţia, locul de distracție al sibienilor de acum 50 de ani

Grădina Veneţia, locul de distracție al sibienilor de acum 50 de ani

Un pavilion de lemn destul de mare, parțial terasă - parțial sală cu geamuri foarte mari era locul de întâlnire pentru sibienii care voiau să se distreze. Este vorba de una dintre cele mai îndrăgite locuri pentru sibieni, numită Grădina de vară Veneția care a fost înființată în anul 1938 și care se află pe locul actualului magazin Dumbrava.

„Grădina Veneția nu a fost un loc nemaipomenit din punctul de vedere al construcției sau al compoziției”, își aduce aminte Constantin Voiciulescu, cunoscut arhitect sibian care avea să reproiecteze toată zona în care funcționa respectiva terasă. Pe vremea aceea, zona Piața Unirii reprezenta cumva marginea Sibiului, iar grădina Veneția era locul în care toți cei care treceau pe acolo poposeau câteva minute pentru a mânca și a bea una dintre cele mai bune beri de la acea vreme. „Se vindea o bere foarte bună, cea de Sadu, dar mai era și Berea Trei Stejari. Muzică, dans, antren asta era la Veneția în acea vreme”, amintește arhitectul. Acesta este imediat completat de soția sa. „Era o orchestră care cânta live minunat, mai ales pe timpul verii. Se dansa vals, tango, lumea ieșea mult atunci spre deosebire de vremurile actuale. Iar toamna se organiza un fel de festival al vinului, la care era și mâncare, aveau o pastramă foarte bună, era o nebunie, își amintește soția arhitectului. Toată ornamentația laterală care era din scândură era îmbrăcată în verdeață”, spune aceasta. An de an artiști celebri ai perioadei respective susțineau recitaluri, astfel Maria Lătărețu în 1941, Mia Braia în 1943 și Ecaterina Răceanu în 1944 i-au încântat pe sibieni.

Un „punct nervos” al orașului

Constantin Voiciulescu a fost șef peste proiectare în Piața Unirii și spune că în anii ’38-’39 zona respectiva era una dintre cele mai aglomerate, iar fluxul de oameni care mergeau la gradina de vară a crescut odată cu organizarea unui târg de mostre. „Sibienii organizaseră atunci o expoziție la care participau producătorii, dar la care veneau și străini. Târgul se întindea de la actuala Sală Thalia până la teatru. După ce se termina expoziția, toți oamenii aceia mergeau la Veneția. Tot acel flux de oameni care venea să vadă expoziția se opreau pentru o gustare la Veneția, era un punct de atracție. Eu cred că s-a născut cu asta, dar tot ce spun eu e povestea unui om care s-a ocupat de acest oraș. Nu era ceva construit așa cum vedem acum grădinile de vară, era ceva din lemn, cu gard care despărțea zona pentru că era mare circulație atunci. Era într-un loc nervos al orașului, un loc unde se petreceau lucruri, iar la acea vreme zona respectivă se numea promenadă”.

restaurant venetia_sursa foto Razvan Pop

Un pârâu ascuns acum

Construirea teatrului a fost un alt moment prielnic pentru grădina de vară, pentru că la sfârșitul spectacolelor, sibienii se relaxau la grădină. Actuala Sală Thalia juca rolul de teatru municipal, aceasta fiind făcută în fosta fortificație numită Turnul Gros și a adaptată pentru teatru, dar care a ars iarăși în 1948. Apoi, în ‘49 s-a construit un cinematograf care se numea Apolo pe locului actualului Teatru „Radu Stanca”. „Toată partea din față era grădină, iar restaurantul propriu-zis era undeva în spate. Veneția a avut câteva perioade bune, iar aceasta a fost una dintre ele. Sibienii mergeau la cofetăria care exista pe colț sau la un restaurant mai micuț care era acolo. În spatele erau și niște locuințe, pe locul pe care se află acum magazinul Dumbrava”, povestește arhitectul. Acesta își amintește și de pârâul care trecea chiar prin fața grădinii și care, există chiar și astăzi sub teatrul „Radu Stanca”, dar este canalizat. „Dacă intri în orice curte de pe strada Gimnasticii dai întâi de apă. Râul trecea prin față la Veneția, iar în vecinătatea ei erau plantați niște stejari piramidali, care erau foarte puternici și strânși legați între ei”. Grădina Veneția a luat foc prin 1965, iar în anii ’70 acesta a fost demolată. „Totul a fost demolat atunci, doar două case au «mai scăpat», iar undeva prin anii ’71-’72 s-a construit ceea ce vedem astăzi, și anume, magazinul Dumbrava”, mai arată arhitectul Voiciulescu.

Sursa foto: Iubesc Sibiul

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

25 comentarii

glykos

Acum 8 ani

P ta Unirii de un eclectism noname care ne face de ras.Nepriceputii au imlocuit romantica gradina cu un magazin standard urâțit la extrem de nepricepuții postdecbristi . Toata piata - un ansamblu mizerabil la celalalt pol al Bretter - ului
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

Magazinul Dumbrava s-a dat in folosință in decembrie 1978.. Din nefericire a ajuns mai rău decât în vremea comerțului socialist! Mergeți la Brașov sau la Cluj ca să vedeți cum arată fostele lor magazine universale! De vis! Numai la Sibiu e ca în târg! Și la noi sunt oameni cu gust care ar face un efort ca să își cumpere niște haine mai acătări... Dar cine să înțeleagă asta///
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

La Iași este de nerecunoscut ! Un exemplu fericit de modernizare
Raspunde

x

Acum 8 ani

Magazinul Dumbrava a fost ridicat in 1977-79.
Raspunde

Raluca

Acum 8 ani

Magazinul DUmbrava a fost construit mult mai tarziu, clar dupa cutremur. Chiar asa, nenea arhitectul nu-si amintete corect? I-o fi rusine de ce porcarie a putut proiecta!
Raspunde

Ion

Acum 8 ani

Bun articol de presa. Starneste amintiri de mult sedimentate.Demolarea Venetiei am trait-o ,a Cazarmei 90 asemenea.
Raspunde

vio

Acum 8 ani

Marele arhitect vorbeste tot prostii, e clar ca nu-si mai aminteste mare lucru, jurnalista publica toate prostiile, iar cei care citesc raman cu informatii gresite despre istoria Sibiului. Misiune indeplinita!
Raspunde

sibian

Acum 8 ani

corect graiesti
Raspunde

lili

Acum 8 ani

foarte corect ai scris ! și pe mine m-a mirat că arhitectul ăsta cum de scoate porumbei pe gură ! Teatru funcționa ca teatru în 49, ba chiar mai devreme, iar in anii 50-60 grădina era în culmea gloriei...era într-devăr ceva deosebit prin animația ce o caracteriza în serile de vară...
Raspunde

B.Utoru

Acum 8 ani

Ba cam aşa era cu Grădina Veneţia. Nu vorbiţi dacă nu ştiţi, cei care aţi văzut doar Sibiul de-acum. Vis-a-vis era Cazarma 90, o clădire imensă de pe vremea Mariei Tereza, unde apoi au funcţionat birourile Cooperaţiei şi acum e parcare.
Raspunde

Eu

Acum 8 ani

Dacă aceste info sunt false te invit sa corectezi ceea ce s-a scris aici.
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

Si de Cloaca-i pacat. Beam o bere in pauzele meciurilor din sala sau daca pierdeam troleul. Era pe atunci o vorba: daca se inchide Cloaca, e gata cu Sibiul. S-a adeverit!
Raspunde

:))

Acum 8 ani

Piata Unirii, latura de sud, e de un amestec (eclectism) de-a dreptul HIDOS ! Singura latura care are oarece logica este latura de vest, Casa de Cultura a Sindicatelor flancata de Ramada si fost Continental (uratit in ultimii ani). Nu stiu unde si-a luat diploma domnul arhitect daca a proiectat un ''cub'' ca Dumbrava, in mijlocul zonei, fara vreo legatura coerenta cu ce e in jur sau vis a vis (exceptia latura spate). Poate in 1971-72 sa curatat zona.... Cred ca prima constructie comunista in zona pietei a fost ''blocul plomba'', posibil sfarsit anii '60, inceput anii '70 (edificat o data cu noua prelungire/strapungere Bd Vasile Milea) Casa de Cultura a Sindicatelor 1973 Hotel Continental 1976 Magazin Universal Dumbrava 1979 Casa Modei 1980
Raspunde

George

Acum 7 ani

Magazinul Dumbrava a fost dat in folosinta in 1980, a existat in 1979 pentru ca a durat constructia lui...eu am lucrat acolo dupa 3 ani de la construirea lui. Si casa modei a fost mai tarziu terminata.
Raspunde

Lucia

Acum 8 ani

Arhitectul Constantin Voiciulescu a fost sef de proiect la lucrarea de amenajare a Pietiei Unirii . Poate a gresit un an sau doi, dar dansul a fost arhitectul sef al fostul Centru Judetean de Proiectare , care a proiectat cam totul in judetul Sibiu .Cat despre Magazinul Dumbrava ,in anul 1979 exista .
Raspunde

Vasile

Acum 8 ani

Paraul ascuns se numea Trikbach dar datorita mizeriilor aruncate in albia sa a devenit Stinkbach. O curatare a paraului ar fi binevenita.
Raspunde

:))

Acum 8 ani

Trinkbach, in traducere libera, paraul cu apa buna de baut.
Raspunde

....amintiri...))

Acum 8 ani

....A fost frumos atunci...))) Dar de restaurantul Oltul și toate buticurile ....pravalioarele pe care le știm din copilarie...din zona....!!!! Sigur ca va amintiti...dragi sibieni....)))
Raspunde

Acum 7 ani

Ar fi fost interesanta o fotografie cu vechea gradina Venetia. Vad doar imagini cu Piata Unirii...
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

vrem poze
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 6 ani

Daniela Solomon eşti o diletantă! Tu vorbeşti de Grădina Veneţia la timpul prezent("...care se află pe locul actualului magazin Dumbrava)?...Hahaha! Pentru informarea corectă a cititorilor Turnul Sfatului precizez ca martor ocular că fosta grădină Veneţia ezi că a fost demolată încă din 1977.
Raspunde

carmen

Acum 6 ani

As fi vrut sa vad niste fotografii cu gradina,,Venetia", imi aduc aminte ca mergeam acolo cu mama cand eram mica. Chiar nu mai exista fotografii?! Pacat!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Piața Unuitii - cel mai hidos ansamblu arhitectural din țară ; eclectismul este o reuniune de stiluri care poate avea un mesaj artistic . Complexul Unirii este expresia rușinii naționale dacă îl comparăm cu polul nordic al pietonalei centrale .
Raspunde

oIo

Acum 5 ani

inainte de Venetia se numea "Gartenrestauration Carl Covaci" https://www.bilder-upload.eu/upload/e7c15d-1565505630.jpeg Daca are cineva interes sa vada poze din sibiul vechi sa caute Nagyszeben/Poze
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus