Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Sibienii primesc cei mai mulți bani din țară pentru a-și duce copiii la grădiniță

Sibienii primesc cei mai mulți bani din țară pentru a-și duce copiii la grădiniță

Guvernul a alocat județului Sibiu peste trei milioane de lei, cea mai mare sumă din țară, pentru a reduce rata abandonului școlar în rândul copiilor de vârste fragede. În comuna Târnava numărul copiilor care merg la școală a crescut de la 19 la 96 la sută, în ultimii ani.

Potrivit Asociației Ovidiu Ro, în 2014 rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță”, a fost votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 și are ca scop reducerea abandonului școlar până la 11.3%, în următorii ani. Cifrele Ministerului Muncii arată că mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță. În județul Sibiu, în cele 64 de localități, sunt aproximativ 2.414 potențiali beneficiari ai programului. Suma totală alocată județului nostru este 3,2 milioane de lei. Ca să vă faceți o idee județul Alba a primit doar 800 de mii de lei, județul Brașov 1,1 milioane iar Vâlcea tot 1,1 milioane. ”Banii sunt repartizați județelor în funcție de numărul de copii înscriși la grădinițe și declarați eligibili pentru program .Programul este finanțat în 2016 cu suma de 55,5 milioane de lei, asigurată de la bugetul de stat. Guvernul a aprobat în data de 3 februarie, printr-o hotărâre, repartizarea pe județe și municipiul București a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea, pe anul 2016, a participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”, explică reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu.

Copiii eligibili pentru acest program sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social. Tichetele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezențe completat de educatori. Programul este gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace și implementat, începând cu 2010, de către Asociația Ovidiu Ro în parteneriat cu Ministerul Educației. În decursul celor cinci ani, peste 4.000 de copii au beneficiat de educație preșcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris apoi la școală, iar 65% din aceștia continuă să aibă o prezență bună și foarte bună.

”În județul Sibiu, programul-pilot „Fiecare Copil în Grădiniță” s-a derulat în cinci localități: Târnava, Vurpăr, Roșia, Brateiu și Alțâna. La Târnava, programul a început în toamna anului 2013, când frecventau grădinița doar 19% din copiii de vârstă preșcolară. Anul trecut în 2015, procentul era de 96%”, explică reprezentanții Asociației Ovidiu Ro. Legea privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar promovează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani, prin acordarea unui stimulent financiar sub forma unui tichet social de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură). Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația pentru copii, bursele sau subvențiile agricole. Primarii, asistenții sociali și directorii de grădinițe sunt așteptați luni la sediul Prefecturii pentru a vedea cum pot reduce și mai mult abandonul școlar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

DD

Acum 8 ani

poate se finalizeaza cu aceasta ocazie si gradinita din strand de pe Hategului!!! D-na primar a promis din 2014, dar a uitat intre timp....
Raspunde

marian

Acum 8 ani

dar ce facem cu vacantele dese care sunt si la gradinita??????, daca nu ai bunici cu cine sa ii lasi in vacanta acasa.. ce faci cu copiii?? ii iei la servici? ca de concediu nu poate fi vorba , cred ca sunt vreo 3 luni pe an de vacanta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus