Sâmbătă,
04.02.2023
Heavy Snow
Acum
-2°C

Dosarul Maricuța. Ultima treaptă: au așteptat să moară, pentru a-i fura pământurile

Dosarul Maricuța. Ultima treaptă: au așteptat să moară, pentru a-i fura pământurile

Cel mai mare dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA la Sibiu enumeră situații în care cinismul grupării conduse de Daniel Maricuța, primarul demisionar al Șelimbărului, atinge note extrem de joase. Spre exemplu, procurorii descriu cum Maricuța și gașca lui au refuzat timp de șase ani să împroprietărească un om care cerea înapoi o palmă de pământ. Însă după ce omul a decedat și a apărut ”mirosul de bani” i-a fost eliberat titlul de proprietate, într-o lună i-a fost întabulat pământul, iar în alte două luni - terenul a fost vândut unor dezvoltatori imobiliari.

 

Gheorghe Radu este numele celui care, în decembrie 1997, a depus la Primăria Șelimbăr o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru 0,88 de ha. De la început nu i s-a dat nicio șansă de a-și vedea înapoi pământurile în viața aceasta, descoperă procurorii DNA. Potrivit actelor consultate de ei, pe cererea din decembrie 1997, secretarul Primăriei Șelimbăr – Elena Scumpu – a scris ”nu face obiectul legii”, precum și mențiunea ”NU”, pe cerere și pe coperta dosarului întocmite de Gheorghe Radu.

Și ”dă-i” cu pasta corectoare

După aproape trei ani, Gheorghe Radu contestă respingerea solicitării sale. Prin urmare, în august 2000 – când în fruntea Primăriei Șelimbăr era proaspăt instalat Daniel Maricuța – Gheorghe Radu depune contestația înregistrată sub numărul 2530/17 august 2000. ”Propunere radiere” apare mai apoi cu creionul pe această contestație, după care reprezentanții Primăriei Șelimbăr scriu cu pixul ”se respinge contestația”. Doar că această mențiune scrisă cu pixul este mai apoi acoperită de pastă corectoare, peste care reprezentanții Primăriei Șelimbăr au scris ”se aprobă 0,21 ha”. De unde până unde ”răzgândirea” șefilor administrației vecină municipiului Sibiu poate fi speculat din evoluția ulterioară a lucrurilor.

Șase ani… și alți șase ani

După șase ani în care cu cererile lui Gheorghe Radu nu se întâmplă nimic, Comisia județeană de fond funciar îi validează cererea pentru suprafața de 0,23 ha, iar primarul Daniel Maricuța și secretarul Elena Scumpu semnează anexa în care este cuprinsă respectiva suprafață de teren. Se întâmpla pe 1 august 2006. Doi ani și 19 zile mai târziu, Gheorghe Radu decedează, primăria condusă de Maricuța eliberând certificatul de deces 32/2008.

Apoi, timp de alți șase ani, nimic nu se mai întâmplă cu cei 2.300 de mp validați pentru cel care a fost Gheorghe Radu. ”La finalul anului 2012, întrezărindu-se posibilitatea înstrăinării terenului, membrii grupării infracționale inițiază demersurile în vederea intrării în posesie și a valorificării terenului”, susțin procurorii DNA.

Mirosul banilor

Pe 18 octombrie 2012, la mai bine de șase ani după decesul lui Gheorghe Radu, reprezentanții Primăriei Șelimbăr eliberează un proces verbal de punere în posesie a lui Radu pentru suprafața de 2.300 de mp, împărțită în trei parcele: două de câte 766 de mp și una de 768 de mp. Din partea Primăriei Șelimbăr, procesul verbal de punere în posesie este semnat de Daniel Maricuța, de Elena Scumpu și de Ioan Tatu, toți urmăriți penal acum de DNA.  ”La rubrica proprietar, în numele lui Radu Gheorghe semnează Slavu Ioan, membru în Comisia locală de fond funciar. A rezultat din cercetări faptul că Slavu Ioan este, de asemenea, un apropiat al primarului Maricuța Daniel”, descoperă procurorii DNA.

După patru zile de la redactarea procesului verbal de punere în posesie, primăria condusă de Maricuța solicită Oficiului de Cadastru și publicitate imobiliară eliberarea titlului de proprietate pentru pământurile date lui Gheorghe Radu, decedat de mai bine de șase ani. O săptămână mai târziu (pe 29 oct. 2012) titlul de proprietate este eliberat, iar cel care semnează pentru acesta este Slavu Ioan.

Lanțul se încheie cu ”Nică” Iuga

Pe 12 octombrie 2012, la Primăria Șelimbăr este înregistrată o cerere semnată de defunctul Gheorghe Radu pentru eliberarea unui certificat fiscal. Certificatul este solicitat ”de pe lumea cealaltă” în vederea întabulării terenului tocmai retrocedat, întabulare necesară pentru ca suprafețele să poată fi vândute. Primăria Șelimbăr răspunde cererii și eliberează certificatul fiscal 15799 prin care atestă că Gheorghe Radu deține teren extravilan și nu figurează cu creanțe bugetare.

Odată întabulate, câteva săptămâni mai târziu, mai precis pe 14 ianuarie 2013, terenurile decedatului Gheorghe Radu sunt vândute de către Ioan Slavu lui Ioan ”Nică” Iuga, cel care – potrivit cercetărilor DNA – era ultima verigă din gașca condusă de Daniel Maricuța. ”Nică” Iuga este cel care vinde terenurile acaparate de gruparea infracțională către dezvoltatori reali.

Interesant este că, pentru a-i vinde terenurile lui Iuga, Slavu se folosește de o procură notarială întocmită în 2007, când Gheorghe Radu era încă în viață. Dar, la vânzarea terenurilor către Nică Iuga, în 2013, pe respectiva procură mai apare inserată mențiunea că aceasta este valabilă și nerevocată și că G. Radu încă trăiește.

Uite interdicția, nu e interdicția

Deși vorbim de suprafețe relativ mici de teren – în comparație cu zecile de ha mătrășite în numele altor moștenitori – în cazul lui Gheorghe Radu, Daniel Maricuța a acționat în modul ”clasic”. Adică a pus interdicție de construire pe o perioadă de zece ani. Aceasta este mențiunea care apare pe certificatul fiscal emis în vederea întabulării terenurilor celui decedat de șase ani. Doar că odată ce terenurile respective au fost vândute de Nică Iuga - recunoscut mâna dreaptă a lui Maricuța – interdicția de construire dispare. Cel puțin asta rezultă din certificatele de urbanism 25 și 26 emise pe 28 ianuarie 2013, certificare pe care Nică Iuga le folosește pentru a vinde două dintre parcele. Sprijinul generos al administrației ”maricuțiene” pentru cei care cumpără terenurile mătrășite continuă cu eliberarea unui nou certificat de urbanism către noii proprietari ai terenurilor, care – în nicio lună – primesc și autorizație de construire a unui bloc cu opt apartamente, pe una din parcele. Iar pentru că lucrurile sunt atât de bine unse, cel de-al treilea teren este cumpărat de aceeași dezvoltatori imobiliari tot de la Nică Iuga, în septembrie 2013.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

geo

Acum 6 ani

Gunoaie, care în loc să zacă în pușcărie și să li se confiște averile, fac arest la domiciliu. ..
Raspunde

Vasile

Acum 6 ani

La puşcarie cu ei!!! ...sau sub pamantul furat!!!
Raspunde

Delia

Acum 6 ani

Acelasi lucru il practica si primaria Sibiu cu pamanturile rasinarenilor de pe Calea Cisnadie. Asteapta sa moara (multi proprietari de drept sunt trecuti de 70-80 de ani) ca sa le ia pamanturile. Exista dovezi in acest sens...
Raspunde

ilie

Acum 6 ani

"Se întâmpla pe 1 august 2006. 19 zile mai târziu, Gheorghe Radu decedează, primăria condusă de Maricuța eliberând certificatul de deces 32/2008." ?!?!?!? Nu pot fi "19 zile mai tarziu" din 2006 pana in 2008 !!!!!
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 6 ani

Mulțumesc de atenționare, am rectificat.
Raspunde

zzzz

Acum 6 ani

astia ar trebui scosi in strada si batuti cu pietre. legea e prea blanda pentru ei.
Raspunde

Catre autor

Acum 6 ani

""Pe 18 octombrie 2012, la mai bine de șase ani după decesul lui Gheorghe Radu" . Acesta decedeaza in 2008. Deci sunt patru ani, nu sase !
Raspunde

Zorro

Acum 6 ani

Este de remarcat energia criminala a tuturor membrilor acestei mafii. De observat este si faptul, ca oamenii bogati din RO cam toti au clopotei la coada. Majoritatea s-au imbogatit peste noapte prin tunuri, furturi, etc. Toti sunt hoti, infractori de cea mai joasa speta. Acesti oameni inca mai au acoperire de sus, au fost alesi ani de zile in functii de conducere. Ar trebui in RO o curatenie generala, schimbati toti de sus in jos. Asta se poate rezolva doar prin inca o revolutie. Nu-mi vine sa cred ca Primaria Sibiu, administratia judeteana sa nu fi stiut de planurile marete de la Selimbar. Cred c-au curs banii furati de clanul Maricuta si la acei domni si doamne din acele administratii, altfel nu este de explicat c-a putut activa in liniste ani in sir. Putini sunt cei care in RO s-au imbogatit prin munca, idei, viziune. Pacat.
Raspunde

anonim

Acum 6 ani

Eu zic ca de fapt e gruparea "SCUMPU". Nu e singurul articol in care apare faptul ca au fost depuse cereri inca inainte de 2000 si nu s-au eliberat titluri.Se pare ca Scumpu avea planuri inca dinainte sa vina Maricuta in Primarie.Tinand cont ca ea era juristul si totodata cea care aviza legalitatea si in mandatul 1996-2000 si in urmatoarele, tind sa cred ca ea a fost creierul impreuna cu Tatu (fostul primar) si ca terenurile erau oarecum "pastrate " iar in 2000 l-au cooptat pe Maricuta care a venit probabil cu idei noi (de a le "aseza" ptr. a obtine pret maxim).Parerea mea este ca in afara de ei, au mai fost doar cativa care au stiut ce se intampla dar multi din dosar au fost doar marionetele lor pe care i-au manipulat intr-un fel sau altul fara ca ei sa-si dea seama la ce iau parte.Privind in urma cred ca printre cei care au aflat adevarul sau cel putin si-au dat seama si au avut pretentii la imparteala sunt Mironescu (care a si luat bani de sub centura) si Doru Sandru fost viceprimar in 2000-2002 care si-a ridicat nivelul de trai ??? prin 2002 cand a fost eliberat din functie si de cand este intr-un conflict continuu cu Maricuta.
Raspunde

Doru Sandru

Acum 6 ani

Anonimule,Doru Sandru a fost viceprimar din 2000 pana in 2001, cand s-a impotrivit hotiilor lui Maricuta,Scumpu si a altora din primarie.Am fost intotdeauna impotriva lui Maricuta si a gastii lor .Am fost singurul care am spus lucrurilor pe nume si nu m-a ascultat nimeni. Deoarece am spus adevarul, am fost spulberat si barfit de Maricuta, pe care oamenii il credeau zeu. Am avut de suferit impreuna cu familia mea dea-lungul timpului fiindca am avut curajul sa ma lupt cu intreg sistemul Maricutian. Vad ca si in prezent, lichelele care i-au ramas credincioase, continua sa ma atace sub forma anonimatului deoarece nu au curajul si caracterul sa ma intrebe direct daca au vreo nelamurire. Cei din grupul organizat mafiot penal nu sunt luati la intrebari si pusi sub acuzare. Din contra, sunt unii anonimi care ma barfesc pe mine. Va deranjeaza persoanele care au curaj ,demnitate si caracter.Esti un las si traiesti ca un las.
Raspunde

Ardeleanu´

Acum 6 ani

Și când ne gândim câte astfel de cazuri or mai fi fost...tâlharii ˝n-aude și nu vede˝..nu vă dorim decât ceea ce le-ați făcut și voi săracilor oameni, plus bineînțeles, să vi se confiște averile!
Raspunde

radu

Acum 6 ani

Oricum blocurile cu fosa septica o sa ramana, banii luatii, ochii la usa , maricuta 4 ani, o sa iasa dupa 2 si o sa fie dreptate. \
Raspunde

anonim

Acum 6 ani

Eu am spus:"cred ca printre cei care au aflat adevarul sau cel putin si-au dat seama "iar tu mi-ai confirmat banuiala,citez :" in 2001, cand s-a impotrivit hotiilor lui Maricuta".Nu stiu cui ai spus adevarul si lucrurilor pe nume si cat de mult, de a reusit in continuare sa faca ceea ce a facut.Se pare ca furtul mare a fost dupa 2001 cand tu stiai de hotiile lui.Ani de zile te-ai zbatut sa-i iei locul probabil ca sa faci ceea ce a facut si el.De aceea nu s-a aflat nimic.Nu-i tin partea,dar ma minunez cum de nu a vuit satul de atatia ani la cata lume se plange acum.
Raspunde

Doru Sandru

Acum 6 ani

Mai anonimule (Tudorele) esti prost informat. Cat am fost eu viceprimar din 2000 pana in 2001, lui Maricuta i-a fost frica sa fure. Dupa 2001 cand acesta s-a scapat de mine a inceput sa faca abuzuri pentru ca nu mai avea opozitie. Degeaba am facut eu sesizari, am adus televiziuni, emisiunea Viata satului, corpul de control al prim-ministrului, dar totul a fost in zadar. Tu ai stat ascuns ca un soarece si ai prins curajul prostului postand ca anonim, esti un las si te dai viteaz. Defapt ce vrei????
Raspunde

BLA

Acum 6 ani

BLA BLA BLA URSUL TRECE CAINII LATRA
Raspunde

Ionica Turcu

Acum 6 ani

Oare cand ii vine randul primarului din Rosia, Aldea Valentin, prieten cu Marincuta?
Raspunde

Maricuta, Daniel Maricuta

Acum 6 ani

Nimeni nu o sa pateasca nimic ! nu va mai agitati ! toata "lumea buna" va sta acasa !
Raspunde

Brrrrrrrrrrr-La Camorra selimbareana:))

Acum 6 ani

De unde stii asa sigur,faci parte din clica lor mafiota?..oricum in Iad veti putrezi toti,maricuta si cu toti infractorii de teapa lui !!..doamne ajuta !
Raspunde

traian

Acum 6 ani

Asta se poate denumi terorism. Ar trebui sá li se dea mult mai multá inchisoare ca la o persoaná de rînd.interesant dacá sar judeca repede si li s-ar da închisori exemplare. Sa nu le iese rentabil.
Raspunde

anonim

Acum 6 ani

Ar trebui redeschise toate dosarele legate de vanzarea terenurilor la Selimbar pentru ca Maricuta nu a actionat singur cu gasca lui. Este clar ca au avut sustinere din partea Judecatoriei, Prefecturii, Cadastrului si a unor persoane influente din Sibiu.Sa le fie rusine.Corect ar fi sa li se confiste tot, indiferent pe numele carui membru din familie sunt proprietatile. Sa ramana cu ce au avut atunci cand s-au instalat la "imparatie".Cum sa furi de la bietii batrani sau oameni sarmani si sa-ti rasfeti copiii cu masini scumpe si femei usoare. Dumnezeu nu doarme.
Raspunde

iulius

Acum 6 ani

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, şi secretara primăriei Elena Scumpu, acuzaţi de constituire de grup infracţional şi luare de mită, rămân în arest la domiciliu, decizia Tribunalului Alba nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore și este definitivă. Tribunalul Alba a admis, luni, propunerea formulată de procurorii DNA și prelungit măsura arestului la domiciliu pentru primarul din Șelimbăr, Daniel Maricuța și pentru secretara primăriei Elena Scumpu, pe o perioadă de 30 de zile, până în 24 martie inclusiv. Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost reţinut, în 25 noiembrie, de DNA, fiind acuzat de constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi spălare de bani, după ce ar fi constituit o grupare ce avea ca scop dobândirea de terenuri prin falsificarea de procese-verbale şi vânzarea acestora ”peste preţul pieţei”. Tot atunci, a fost reţinută şi secretara primăriei, Elena Scumpu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată şi luare de mită. Procurorii DNA au arătat că, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi alte două persoane o grupare infracţională ”ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare”, situate în localitate, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane. http://ziarulunirea.ro/tribunalul-alba-primarul-din-selimbar-acuzat-de-constituire-de-grup-infractional-ramane-in-arest-la-domiciliu-362779/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus