Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Piesa de teatru „În cuvintele tale” aduce pe scenă perspectiva românilor despre multiculturalism

Piesa de teatru „În cuvintele tale” aduce pe scenă perspectiva românilor despre multiculturalism

Textul piesei de teatru „În cuvintele tale” este inspirat de poveștile despre minorități spuse de peste 900 de români și îi aparține unuia dintre cei mai talentați dramaturgi de azi în România, Peca Ștefan, în regia lui Radu Apostol.

Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, 2016, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema „România în cuvintele tale”. În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar, în schimb, au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei. Mama şi directoarea şcolii concep o nouă compunere pe care i-o dau Doiniţei să o înveţe ca să o poată prezenta la Oslo. Doiniţa reuşeşte prin această compunere să se împace cu ideea morţii surorii ei. Ficțiunea devine „compunerea” și recompunerea realității dureroase a pierderii afective, pe care o fetiță o modelează cu propria ei imaginație. Când „cuvintele ei” scotocesc printre amintiri dragi și leagă firele memoriei, lumea este mai suportabilă.

Distribuția spectacolului e compusă din două actrițe cunoscute iubitorilor de teatru românesc Mihaela Rădescu și Katia Pascariu, scenografia este semnată de arhitectul Gabi Albu, iar muzica, de Bobo Burlăcianu de la trupa Fără Zahăr, iar proiecțiile video de Elena Găgeanu.

Realizarea colecției de peste 900 de povești digitale spuse de români despre multiculturalism s-a datorat proiectului Agora Culturală @ Biblioteca Ta, inițiat de ANBPR și bibliotecile publice și susținut prin implicarea partenerilor Asociația Culturală REPLIKA și Jazzmontor AS Norvegia. Aceste povești, multe dintre ele cu un potențial dramatic deosebit, au devenit sursa de inspirație pentru realizarea unei piese de teatru originale, care surprinde cele mai relevante aspecte ale peisajului cultural românesc din perspectivă multietnică. Spectacolul va fi prezentat publicului sibian, vineri, 26 februarie, de la ora 18.30, la Teatrul Gong, iar intrarea este liberă și se face pe bază de rezervare. Este recomandat copiilor cu vârsta de peste 10 ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus