Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Secretul unei căsnicii fericite de 56 de ani

Secretul unei căsnicii fericite de 56 de ani

Iosif și Viorica Bârluțiu sunt căsătoriți de 56 de ani și încă își aduc aminte foarte bine clipa în care s-au cunoscut.

”În trenul spre Cluj, de la Aiud! Țin minte perfect!”, spune Iosif. ”Așa-i!”, confirmă doamna. Iosif zâmbește ștrengărește. ”M-au urcat cu un prieten în trenul de Cluj și ce-i zic: Hai, măi, să facem controlul trenului, să vedem ce fete sunt! Și imediat am găsit-o, într-un compartiment… ”Ce faci, mergi la Cluj?”, i-am zis”.

Se întâmpla în luna mai a anului 1960. În data de 15 august a aceluiași an Iosif și Viorica, ”fata din tren”, se căsătoreau. ”Ce crezi, că îmi trebuia să-i fac curte ani de zile și pe urmă s-o las?! Nuuu…”, spune Iosif. ”Și nici n-a trebuit s-o conving, s-a convins singură”. Această ultimă vorbă o face și pe doamna Bârluțiu să râdă. Râde din suflet, ochii ei trădând-o. Sau poate sunt doar amintirile.

Familia Bârluțiu este din Aiud și din 1999 locuiesc în Sibiu. S-au mutat aici și se simt excelent. Au un copil care este doctor de meserie, un nepot doctor și o noră doctoriță. ”Nepotul îmi mai zice că o să aibă grijă de mine la bătrânețe. Păi măi, eu vreau să ai grijă de mine ca bunic, nu ca doctor, că nu de doctori vreau să am parte”, glumește Iosif. Are 82 de ani și mai multă poftă de viață ca mine, în momentul respectiv.

Evident că i-am întrebat pe soții Bârluțiu care este secretul unei căsnicii atât de lungi. Din priviri s-au pus imediat de acord, dar tot Iosif a răspuns. ”Secretul este înțelegerea. Ca în orice familie, cum este și normal, mai apar certuri, probleme, nemulțumiri, dar trebuie să știi să mai lași de tine și să te înțelegi. E cea mai mare prostie să spui că nu te-ai certat niciodată cu nevasta sau cu bărbatul. Dar secretul e că cineva trebuie să lase de la el”, spune Iosif. Doamna de lângă el aprobă. Și continuă ideea. ”De cele mai multe ori certurile pornesc de la bani”.

I-am întâlnit pe Iosif și Viorica Bârluțiu la o masă, alături de alți pensionari din Sibiu, într-o sală de la Cercul Militar. Asociația Forumul Solidarității Sociale a Pensionarilor din Sibiu a organizat miercuri o petrecere cu ocazia Dragobetelui și a chemat la petrecere mai mulți pensionari.

bal carnaval pensionari (10) (Copy)

Cei mai mulți dintre ei au venit ca la bal mascat. Și-au luat sau au conceput chiar ei costume, unele mai amuzante ca altele: de la indieni până la asistenți medicali și arabi. Au mâncat, au băut, au dansat, s-au jucat și au glumit între ei.

bal carnaval pensionari (2) (Copy)

Doar Iosif și Viorica Bârluțiu au venit ca soț și soție. De 56 de ani.

foto Silvana Armat

bal carnaval pensionari (3) (Copy) bal carnaval pensionari (5) (Copy) bal carnaval pensionari (9) (Copy) bal carnaval pensionari (6) (Copy) bal carnaval pensionari (7) (Copy) bal carnaval pensionari (4) (Copy) bal carnaval pensionari (8) (Copy)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus