Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
1°C

Interviu cu CEO-ul uneia dintre cele mai vechi companii de IT din Sibiu: În 2016 preconizăm o creștere de 25% și deschidem punct de lucru la București

Interviu cu CEO-ul uneia dintre cele mai vechi companii de IT din Sibiu: În 2016 preconizăm o creștere de 25% și deschidem punct de lucru la București

Compania Ropardo este singura din Sibiu care a fost prezentă săptămâna aceasta la Mobile World Congress, de la Barcelona, cel mai mare eveniment din lume dedicat tehnologiei mobile. În spatele companiei sibiene stă Ciprian Cândea, cel care a văzut Ropardo crescând și dezvoltându-se încă din 1994. Cât de mult va crește și în anul acesta, dar și cât de importantă este tehnologia în viețile sibienilor, l-am întrebat chiar pe el.

Rep.: Cât de mult contează experiența și informația pe care o obțineți la MWC, dar și la alte evenimente similare din lume?

C. C.: Evenimente de top precum MWC sunt un context real în care confruntăm produsele marca Ropardo cu cele ale concurenței. Astfel, îi inspirăm pe alții, ne inspirăm la rândul nostru și ne adaptăm strategia de business inclusiv în funcție de cererea pieței și a clienților.

Rep.: Marea majoritate a sibienilor folosesc zi de zi aplicații pe telefoane, tablete etc., dar puțină lume știe că și în orașul lor se lucrează la așa ceva. Ce proiecte aveți în curs, la ce lucrați acum și pentru ce clienți?

C. C.: Produsele și serviciile de dezvoltare software aduc plus valoare multor companii inovative din Sibiu care activează în diverse industrii: Sănătate, Transporturi, Producție, Distribuție și Retail. De peste zece ani inovațiile noastre sunt folosite de companii precum TransAgape, Boema, Carmolimp sau Compa pentru creșterea eficienței.

Sistemul iFinance este o platforma ERP, fiabilă și solidă, potrivită pentru optimizarea și simplificarea procesele interne de business prin gestionarea resurselor companiilor, indiferent de dimensiunea acestora. iFinance aduce în permanență inovație utilizatorilor săi, de exemplu accesul securizat de pe dispozitive mobile la procese și date operaționale, de analiză și raportare, oferind un suport de decizie performant.

Modelul IoT (Internet of Things) revoluționează sistemele ERP prin capacitatea de a conecta oameni, procese, date și dispozitive într-un mod inteligent care facilitează noi modele de business și procese decizionale eficiente.

Cockpit este cel mai nou modul din suita iFinance care se bazeaza pe IoT, integrand date de la diverși senzori, spre exemplu sonzori de temperatură, cu scopul de a identifica modurile de optimizare și monitorizare a proceselor: producție, selectare și depozitare, încărcare și ambalare. Aplicația răspunde cerințelor existente în întregul ciclu de producție: planificare, producție, ambalare, depozitare, selectare și încărcare.

2016-mobile-world-congress-edition

Rep.: Ce vom putea face cu ajutorul telefoanelor și a tabletelor peste cinci ani? Până unde se poate merge?

C. C.: În viitor, aplicațiile mobile vor integra capabilitățile sistemelor IoT (Internet-of-Things) și Big Data de a eficientiza practicile medicale, de a implica și responsabiliza pacienții și de a susține prevenția prin obiceiuri de viață sănătoase și fitness. Ropardo, prin Centrul de Cercetare-Inovație dezvoltă platforma complexa ZivaCare care cuprinde aplicații mobile, web integrate și IoT cu sisteme de monitorizare a parametrilor biometrici, exploatând senzori din dispozitive smart, precum articole de îmbrăcăminte, ceasuri, brățări. Aplicațiile mobile monitorizează și colectează informații medicale cu ajutorul cărora bolnavii cronici își pot gestiona mai bine afecțiuni medicale precum diabet, boli de inimă și astm. Totodată, aceste aplicații vor ajuta la crearea unor modele de comportament și motivații prin care se previn, împiedică sau atenuează diversele afecțiuni.

Rep.: Mai este Sibiul, în prezent, un centru IT de importanța națională? Cât de greu găsiți IT-iști buni în Sibiu?

C. C.: Din anul 1994 Ropardo a format sute de specialiști IT care au contribuit, alături de alte instituții, precum Universitatea „Lucian Blaga”, la creșterea vizibilității orașului Sibiu pe harta IT din România. Ropardo realizează proiecte variate și dinamice accesând o plajă largă de tehnologii -Java, .NET, PHP, Web, Mobile, SAP, ORACLE, DevOps.

Implicarea membrilor echipei la nivel de co-antreprenor, atmosfera relaxată în care colegii se simt confortabil și echilibrarea timpului petrecut pentru sarcinile de lucru cu timpul alocat nevoilor vieții personale reprezintă diferențiatorii companiei noastre ca angajator și ne asigură candidați de calitate. Din poziția de vicepreședinte pentru relații internaționale al ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii), promovez comunitatea IT din Sibiu a cărei excelență în dezvoltarea de software reprezintă o capabilitate economică strategica pentru Sibiu.

Rep.: Câtă atenție acordați studenților din Sibiu în vederea colaborării viitoare?

C. C.: ROPARDO ACADEMY a pregătit peste 30 de tineri ingineri, studenți sau tineri absolvenți, în ultimii șase ani printr-un program de training orientat spre dobândirea unei experiențe practice prin implicarea în proiecte reale de dezvoltare software. Începând din 1997, Ropardo organizează anual, împreună cu Liceul Tehnologic “Avram Iancu”, concursul județean de informatică ”Infoliceanul” adresat tuturor elevilor pasionați de dezvoltarea de programe informatice, dezvoltare web și materiale vizuale creative. Ediția din 2015 a reunit 74 de participant din 11 licee ale județului.

Rep. Toată lumea spune că anul 2016 este unul al dezvoltării și creșterii economice. Ropardo prognozează un an bun economic?

C. C.: Pe baza proiectelor în derulare și a discuțiilor avansate cu partenerii noștri, preconizăm o creștere de 25%. Pentru abordarea unor piețe noi, în curând vom deschide un punct de lucru în București, a cărui activitate se concentrează pe dezvoltarea de aplicații web și CMS.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus