Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

”Invităm orice sibian să ne semnaleze fapte de corupție”

”Invităm orice sibian să ne semnaleze fapte de corupție”

Originar din comuna Apoldu de Jos, procurorul Olivian Oană a fost delegat de curând la conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Vine de la Alba-Iulia, unde a lucrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Iar mai înainte a lucrat, ca prim procuror, la Aiud. Acum îi place atât de mult la Sibiu că se gândește serios să rămână aici.

Reporter: Sunteți venit de relativ puțin timp la conducerea Parchetului Sibiu. Ce ați găsit aici?

O. O.: Într-adevăr, mă aflu în această funcție de puțin timp, dar în sistem sunt de mai bine de 20 de ani. Cred că aproximativ 18 ani am lucrat numai în funcții de conducere, dar nu neapărat funcția de conducere este importantă ci faptul că ești profesionist. Problematica Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu îmi este cunoscută prin prisma faptului că se află pe raza Parchetului Curții de Apel Alba-Iulia, unde eu îndeplinesc funcția de procuror titular. La Sibiu sunt delegat pe o perioadă de șase luni, sigur cu posibilitatea de a participa ulterior la concurs. Spre deosebire de locurile unde am lucrat până acum la Sibiu este un mediu universitar mai bogat, o populație mai activă, o activitate economică mai importantă, orașul în sine este mult mai dezvoltat.

Rep.: Sunteți interesat să rămâneți la Sibiu după ce trec cele șase luni?

O. O.: Iau în calcul această posibilitate. Până la urmă județul Sibiu este o zonă din care eu provin, sunt născut în acest județ, undeva spre granița cu județul Alba.

oana prim procuror (1) (Copy)

Rep.: Concret, în ceea ce privește munca procurorilor de la Sibiu, care este situația? Aveți dotări, e încărcare mare pe fiecare procuror în parte, sunt posturi neocupate?

O. O.: Activitatea noastră constă, în principal, în urmărirea infracțiunilor contra vieții, combaterea evaziunii fiscale, infracțiuni de spălare de bani și infracțiuni de mică corupție. Ca personal, avem zic eu, un număr suficient de procurori, avem 15 procuror în schemă, bineînțeles cu funcțiile de conducere. În momentul de față sunt ocupate 13, procurorii șefi de secție urmează a se titulariza și atunci vor fi ocupate și cele două posturi libere. În general, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a fost într-o situație destul de avantajată, în sensul că procurorii au fost stabili în aceste funcții.

Rep.: Ați urmărit prezentarea raportului de activitate al doamnei Kovesi?

O. O.: Nu. Am fost ocupat.

Rep.: Am amintit de dânsa pentru că procurorii DNA se bucură acum de o mare simpatie în rândul populației. Simțiți aceeași simpatie și dumneavoastră, la Sibiu?

O. O.: Dacă vreți, este un deziderat al nostru. Apreciez foarte mult modul în care DNA-ul și-a câștigat respectul cetățeanului luptând împotriva corupției. Corupția este un fenomen național, pe care nu-l putem ignora, nu-l putem nega, și care implică foarte mulți cetățeni.

Rep.: Aceasta este situația și la Sibiu?

O. O.: Sigur că da, Sibiul nu face excepție. Însă, în acest moment, încrederea în parchetele de pe lângă tribunale nu este aceeași ca în DNA. Cetățeanul trebuie să aibă încredere în noi și apoi va veni și cu denunțurile. Inclusiv presa ne poate ajuta, din acest punct de vedere, prin aducerea la cunoștință a unor fapte de corupție. Indiferent de cât de multă disponibilitate ar avea procurorul să ancheteze o faptă el n-o va putea face dacă nu o cunoaște. Faptele de corupție sunt cunoscute, evident, de cei implicați, interesați, este un cerc vicios.

oana prim procuror (7) (Copy)

Rep.: Se mai întâmplă să porniți vreun dosar după un articol din presă?

O. O.: Dacă doriți, este una din atribuțiunile purtătorului de cuvânt. Dacă în presă se semnalează fapte de corupție, sigur, cu argumente solide, atunci da, ne putem sesiza din oficiu. Purtătorul de cuvânt la parchetului nostru are și calitatea de procuror, ba chiar este vorba despre prim procurorul adjunct. Noi avem toată disponibilitatea, de asta pot să vă asigur. În același timp încurajăm și invităm orice cetățean să apeleze cu încredere la noi, să semnaleze orice faptă de corupție. Și nu doar fapte de corupție. Recent am dovedit că sibienii pot avea încredere în noi, știți foarte bine că de curând s-a organizat un flagrant și un medic, chiar șef de secție, a fost surprins primind mită.

Rep.: Încurajați pe oricine să vină cu o sesizare dacă i se cere mită?

O. O.: Absolut. Nu doar că încurajăm, chiar ne-am bucura. Atenție, asemenea denunțuri nu pot fi făcute anonim, prin telefon. Legea este clară, denunțurile anonime se clasează.

Rep.: Câte denunțuri aveți pe lună, în medie.

O. O.: Anul acesta am avut doar unul, cel de la spital, care s-a și concretizat.

Rep.: Audiențe țineți?

O. O.: Da.

Rep.: Vin oameni de obicei? Cu ce probleme?

O. O.: Audiențe am în fiecare zi de luni, de la ora 10:00 la ora 14:00. De regulă oamenii vin cu probleme care nu sunt de competența procurorului, adică nemulțumiri în legătură cu litigii civile soluționate într-un anume fel sau doresc să sondeze terenul în legătură cu o anumită problemă personală, dacă este de natură penală sau civilă. Procurorul nu este abilitat să acorde consultanță juridică. Noi îi îndrumăm spre un avocat sau o instituție competentă.

Rep.: Cât de atent sunteți la ce se întâmplă în parchetele din județ? Mă refer aici la Avrig, Mediaș…

O. O.: Din punct de vedere administrativ bineînțeles că se ivește câte o problemă și am grijă să se rezolve imediat. Am o manieră de lucru operativă.

Rep.: Referitor la operativitate, vă pot da eu exemplul unui dosar la Avrig cu un braconier prins asupra faptei de Asociația Pescarilor împreună cu organele de lege, acum aproape nouă luni. Dosarul este în continuare în cercetare, sub supravegherea Parchetului de la Avrig. E normal să dureze atât de mult, așa sunt procedurile sau este un caz aparte?

O. O.: Una din strategiile parchetului, în general, este de a monitoriza modul de soluționare și mai ales celeritatea în dosare mai vechi de un an. Se fac asemenea verificări, sunt anumite programe de activitate elaborate de parchetele ierarhic superioare și se stabilesc obiective de acest gen. Sigur, un control, dacă se face, nu poate afecta independența procurorului de caz. Depinde și de cât de multe dosare sunt pe rol la parchet, cât de multe dosare are procurorul și, mai ales, cât de complex este dosarul. Noi încercăm să soluționăm dosare în mod ritmic, în funcție de vechimea lor, de importanța lor. Fără discuție, depinde foarte mult și de cât de organizat este procurorul. Din punct de vedere al Codului de Procedură Penală un dosar se tergiversează dacă a trecut un an de la data urmăririi penale. Acel dosar, dacă depășește un an, intră sub incidența controlului ierarhic.

oana prim procuror (8) (Copy)

Rep.: Ca să tragem o concluzie, aveți la Sibiu un număr suficient de procurori pentru a face treabă, vă gândiți să rămâneți aici, urmăriți în principal faptele de corupție și evaziunea fiscală…

O. O.: … și infracțiunile de mare violență. Sunt probleme cu care ne-am confruntat în acest an, într-o proporție destul de ridicată. De la începutul anului am înregistrat, pe rol, deci nu neapărat fapte comise începând cu întâi ianuarie, patru dosare de omor dintre care trei au fost arestați. Mai avem zece dosare cu tentativă de omor, dintre care doi arestați. Aceste infracțiuni de violență au o pondere consistentă. Și aș vrea să închei prin a face un apel la cetățeni să apeleze cu încredere la noi de fiecare dată când au cunoștință de o faptă de corupție, pentru că iată, avem deja un precedent pentru acest an, soldat cu un flagrant și constatarea faptei.

Rep.: Nici nu știu cum e mai bine, să vă urez la mai multe multe sau mai puține.

O. O.: Eu zic să ne urați…

Rep.: Sănătate!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

dan prodescu

Acum 6 ani

Nu va lăsați d-le procuror ,terminat ii pe corupți -ca si aici sunt destui !
Raspunde

parere

Acum 6 ani

Stimate dle PROCUROR , energia si seriozitatea de care dati dv dovada NU NE ESTE DE AJUNS.Cetateanul de rand si-a pierdut increderea in politie si procuratura, desi cu aprecieri pentru ceea ce face DNA , nu este de ajuns ...pentru ca ROMANIA ESTE CA MAREA NEAGRA CU FOARTE MULTI PESTISORI SI PESTI OTRAVITI DE CORUPTIE. Cred ca sunt foarte multe de facut, iar cateva persoane alaturi de care dv lucrati NU CRED CA SUNT SUFICIENTE !!la cate probleme s-au generat in tara. Va propun sa proiectati un Registru de RISCURI Nationale , ce poate fi consultat electronic ,cu toate sesizarile facute de catre cetateni /pentru care nu s-au gasit rezolvari si solutii /fara a scrie numele , poate prinde putin curaj fiecare on nemultumit de viata din Romania. speram ca lumina de la capatul tunelului sa fie vazuta, dar cei care sunt inca prezenti printre elitele si/in institutiile tarii, noi cei care de departe va urmarim activitatea si schimbarea la fata a tarii . Din pacate , cei care au dat tare din coate sa adune mult cat pentru 10 vieti, acum stau fericiti si isi traiesc viata sanatosi fara griji sau din pacate inca sunt in structuri ce pot avea RISC MAJOR DE FRAUDA SAU DE INSTIGARE IN INSTITUTIILE STATULUI. .......si deci de aici vine neincrederea de a spune sau lamuri ceva in/PENTRU societate , deoarece vezi cum primari si gasti sunt bine organizate , apoi in institutii se merge ca in comunism ........REZULTAND INSATISFACTIE , iar uneori si teama daca spui ceva PENTRU CARE TU POTI PLATI!!!!!ca nevnovat si ca martor......... Din pacate , suntem destul de multi care avem studii juridice si experienta acumulata in sectoare importante ale economiei, dar care nu avem acces la functii in multe structuri ale statului ...deoarece acea ciudata experienta invocata este rastalmacita la concursuri pe post , astfel ca a trebuit sa ne instrainam DEPARTE ,dar ALATURI DE TARA . ROMANIA , CRED CA NU FUNCTIONEAZA INCA , avem multe gauri si cu ajutorul grupurilor organizate ...probabil se va accentua situatia. Va urez ENERGIE MAXIMA POZITIVA IN TOT CEEA CE FACETI dv si intreaga echipa de salariati cinstiti pe care ii aveti alaturi .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus