Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

"Usturoiul" sibienilor, la Cinema Arta

Primul film independent turnat în Transilvania după 1989 este produs de doi sibieni! Comedia ”Usturoi” (”cel mai neromânesc film românesc”) este totodată și primul film din țară care s-a lansat simultan în cinema și pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru românii din diaspora, în 17 decembrie. De asemenea, filmul a reușit să adune mai mulți spectatori la cinema Florin Piersic din Cluj decât pelicula americană cu cele mai multe nominalizări la premiile Oscar de anul acesta, The Revenant. În data de 4 martie, la ora 20:30, filmul va avea parte de o proiecție de gală, în prezența echipei, la cinema Arta din Sibiu, apoi va intra în programul de cinematograf de la ora 14 până în 10 martie – urmînd ca, dacă există cerere, să poată fi reprogramat la ore mai accesibile.

Comedia ”Usturoi” este producția regizorului Lucian Alexandrescu, stabilit în Miami (SUA) din 1996, și a scenaristului și producătorului Radu Băzăvan, mai cunoscut după blogul său www.groparu.ro. Ambii cineaști s-au născut și au trăit până după împlinirea vârstei de 20 de ani în cartierul sibian Vasile Aaron. Mai mult, idea de a produce un film le-a venit chiar în Sibiu, în timpul unei revederi. Filmul Usturoi se adresează tuturor categoriilor de vârstă și descrie prietenia dintre doi copii nevoiași (unul de etnie romă) și călătoria acestora dintr-un sat din Sălaj către Cluj-Napoca, unde visează, cu inocența copilăriei, să-și îndeplinească visul de a deveni actori și de a scăpa, astfel, de sărăcie. ”Usturoi” se dorește un film care nu are nimic în comun cu cinematografia românească tradițională, stilul abordat, replicile, tehnica inovatoare și mesajul de toleranță aducîndu-i titulatura de ”cel mai neromânesc film românesc”. Filmul nu conține violență, nuditate, înjurături sau obișnuitele scene lungi la masă din cinematografia contemporană. Filmat în numai 16 zile în Sălaj și Cluj-Napoca, cu un microbuget acoperit în exclusivitate din fonduri proprii, filmul Usturoi a umplut sălile la festivalurile de film, proiecțiile sale reprezentînd cele mai disputate momente de la: - TIFF Cluj 2014 - Comedy Cluj 2014 (2 proiecții cu casa plină, cea de la cinema Florin Piersic reprezentînd record absolut de audiență în ultimii 25 de ani – peste 1000 de oameni) - TIFF Sibiu 2014 - Tenaris CineLatino Zalău 2014 (două proiecții, record absolut de audiență) - KINOdiseea București (casa închisă de două ori) - cinema Mărăști și cinema Victoria Cluj (3 proiecții cu casa plină la lansarea în cinematografe, pe 17 decembrie 2015) - din nou cinema Florin Piersic, în ianuarie 2016, în perioada imediat următoare reușind să depășească la încasări The Revenant cu mai mult de 300 de spectatori la același număr de proiecții. La ora actuală, filmul se află pe locuri de frunte în box office-ul românesc. În străinătate, filmul a fost difuzat și la - New York Independent Film Festival (SUA) - Boston Kids International Film Festival (SUA), - Nomad Norvegia - Chemnitz și Freiburg, Germania + mai multe cinematografe private din Germania, Austria și Elveția. Din distribuția filmului fac parte actori profesioniști (Elena Ivanca, Ileana Negru – de la Teatrul Național Cluj-Napoca, și Ioan Selesi, tatăl cunoscutei vedete TV Cosmin Selesi), doi copii extraordinar de talentați (Darius Stoica și Sebastian Topan, eroii principali ai filmului), vedeta Masterchef Adrian Hădean, cunoscutul bucătar Mircea groza, bloggeri (TVDeCe.ro, Gaben.ro), precum și actori amatori (Nicu Varga – personajul Ceapă, Tibi Covaci – ”Usturoi”, Istvan Kanalas – ”Manelistul” etc.).

Povestea filmului este una simplă dar extrem de atractivă: Eremia (un copil rom) și Nicușor doresc să-și depășească condiţia lor limitată de copii săraci și fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

m

Acum 5 ani

Terminati cu -napoca ala ca nu suntem in monitorul oficial (nu, nu sunt razvan pop :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus