Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-7°C

Cea mai interesantă consultare pentru strategia Sibiului. Despre tuneluri subterane, economie la iluminat și implicarea Primăriei în sport

Cea mai interesantă consultare pentru strategia Sibiului. Despre tuneluri subterane, economie la iluminat și implicarea Primăriei în sport

Doar aproximativ 50 de sibieni din Orașul de Sus, Orașul de Jos și cartierul Iosefin au răspuns la ora 18:00 invitației Primăriei Sibiu de a participa la ultima consultare publică pe tema Strategiei de dezvoltare a Sibiului 2015 – 2023. După o oră de la începutul discuțiilor, numărul participanților a început să crească ușor, pentru ca, la final, să fie contorizat cel mai mare număr de propuneri interesante pentru viitorul orașului.

Una din ideilei apreciate de reprezentanții Primăriei a fost aceea de a fi elaborat un studiu pe tema tunelurilor care se presupune că există pe sub centrul istoric. ”Cu bani europeni să fie puse în valoare. La fel și Bastionul Soldisch. Căci ne-o ia Alba Iulia înainte, unde se descoperă istoria, nu se acoperă, ca la noi”, a spus unul dintre participanți.

Propuneri interesante: reducerea iluminatului public, infrastructură sportivă

Un tânăr locuitor al bulevardului Victoriei a cerut Primăriei să se implice mai mult în zona sportului. ”Să fie înființată o asociație sportivă a primăriei care să revigoreze toate sporturile defuncte la Sibiu. De genul asociației de la Baia Mare. Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la primul meci de handbal din România, care a avut loc la Sibiu. Iar la Sibiu, acest sport este mort. Ar trebui și o sală polivalentă pe măsura orașului nostru. Sala Transilvania e un proiect de 30 de ani. Nu vorbim de sala din Cluj, despre ce ce aspect are și ce competiții găzduiește”, a cerut tânărul sibian. El a adus în discuție și ideea ca în cadrul Direcției Tehnice să fie înființate posturi de administratori de cartier. ”Care să bată în fiecare zi, pe jos, cartierul, să vadă unde trebuie un șurub strâns, un semafor defect”.

Același tânăr a mai propus, printre altele, ca la viitoarele dezbateri pentru planul de mobilitate urbană a Sibiului să fie stimulate și luate în calcul opiniile noii generații. ”Pentru completarea planului de mobilitate aș propune un concurs pentru studenți, care să vină ei cu idei. Concursul să aibă un premiu atractic, de exemplu 5.000 de euro, astfel încât să fie stimulați studenții să vină ei cu propuneri. S-ar putea să fie soluții interesante”.

DSC_2876 (Copy)La dezbatere a participat și Killian Dorr, prim-preotul Parohiei Evanghelice CA Sibiu. ”Aș avea o sugestie de a reduce iluminatul public la unele monumente din centrul istoric, de exemplu la Biserica Evanghelică din Piața Huet. De la miezul nopții sau unu noaptea până dimineața să fie oprit iluminatul monumentelor sau redus. Cam 70 de kW se consumă la fiecare 24 de ore numai la această clădire a bisericii. Am economisi o cantitate considerabilă de energie. Am urma exemplul orașelor europene. După ora unu numai cei mai în stare mai «veselă» se plimbă prin centru și nu cred că pentru a admira monumentele, iar odată redus iluminatul și locatarii, chiar și liliecii nu ar mai fi deranjați. Prim-preotul Parohiei Evanghelice a cerut și investiții în extinderea infrastructurii pentru biciclete. ”Sibiul este un oraș pentru pietoni. Copiilor le e frică să vină din Ștrand cu bicicleta. Și așa sunt aduși de tata cu «marele Jeep». Este nevoie de o infrastructură pentru biciclete mai sigură”.

Killian Dorr a atras atențșia și asupra modalității de plantare a noilor copaci din Sibiu. ”Se leagă acești puieți de doi-trei pari, iar după câteva săptămâni sunt rupți sau luați. Ar trebui găsită o altă metodă de a fi protejați. Noi, Parohia am intervenit de patru ori în Piața Huet pentru remedierea unor astfel de situații. Probabil sunt metode mai costisitoare de protejare a acestor noi copaci decât cele de acum, dar în cele din urmă, cred că s-ar dovedi mai eficiente și din punct de vedere economic. Căci dacă fiecare copac trebuie înlocuit de patru ori…”

Fără mașini și spargeri în Piața Huet

”Parcarea din Piața Huet este supraaglomerată, sunt prea multe permise de acces și au început și spargerile. Ar trebui extinsă zona pietonală în acea piață”, a mai propus Killian Dorr. Alături de el s-a ridicat și Don’ Titi, apreciat de toți sibienii care îi frecventează crama din apropierea Podului Minciunilor. ”Plătim mai mult parcarea, numai să fim siguri că nu ni se mai sparg mașinile”, a propus Don’ Titi.

”Clasice”

Multe dintre temele abordate de sibienii prezenți s-au încadrat în aria celor deja discutate și în celelalte nouă întâlniri publice organizate administrația locală a Sibiului începând cu luna februarie a acestui an (deșeuri, câini, sensurile unice de circulație). O abordare ușor diferită s-a dovedit a fi cea din chestiunea locurilor de parcare pentru riverani.

”Un loc de parcare este doi lei pe zi pentru pesoanele fizice, iar noi, persoanele juridice, plătim de «n» ori mai mult locuri de parcare. Dar nu sunt suficiente locuri de parcare libere, iar ca acestea să fie marcate pentru fiecare riveran în parte ni s-a spus că nu se poate. Atunci, de ce ne mai încasați banii, dacă nu ne puteți asigura locurile de parcare? Cătălin Botezatu a închiriat două zile parcările din zonă și noi nu am mai avut unde parca. De ce ne mai luați banii?”, a fost una din problemele ridicate de reprezentanta unei societăți comerciale. ”Este o întrebare legitimă. E o problemă dificilă. Dar în Sibiu nu sunt suficiente locuri de parcare pentru câte mașini există”, a răspuns Astrid Fodor.

Sibienii prezenți s-au plâns și de faptul că piațete ”cu farmec” din preajma centrului istoric nu sunt puse în valoare. Au fost date ca exemplu piațeta de la intersecția străzii Ion Rațiu cu Dealului (unde există fântâna arteziană cu statuie) și Piațeta Aurarilor.

De asemenea, a fost invocată situația străzilor cu sens unic George Coșbuc și Dealului. Un locuitor al străzii George Coșbuc a atras atenția asupra faptului că parcările amenajate pe ambele laturi ale străzii împiedică accesul fără incidente al autoutilitarelor Ambulanței și Pompierilor. Iar pentru strada Dealului a fost subliniată problema parcărilor trasate până ”în buza trecerilor de pietoni”. ”Eu am avut mâna ruptă pentru că am fost acroșată pe trecerea de pietoni și aruncată înapoi”, a povestit o sibiancă.

Aceeași chestiune a densității parcărilor trasate a fost invocată de un locuitor al străzii Zaharia Boiu, care a atras atenția asupra intersecței cu strada Justiției. ”Ar putea fi o viitoare problemă pentru Primăria Sibiu. E marcat un loc de parcare la doi metri de intersecție, care folosit obturează vizibilitatea. Cine are accident ar putea da în judecată Primărie, pentru că nu are vizibilitate. Iar acolo au loc foarte des accidente”.

DSC_2584 (Copy)

Leurdă și ciori și hoteluri și amenințări

Proiectele imobiliare de pe bulevardul Vasile Milea (un nou hotel și terenurile de fotbal) au constituit un subiect punctual aprig discutat cu cei din cadrul Primăriei Sibiu. Locuitorii de pe Milea s-au plâns de gălăgia și injuriile lansate ”de la firul ierbii” de către cei care vin să joace fotbal, dar și de faptul că investitorii de acolo ar transmite cătrei cei nemulțumiți inclusiv amenințări cu moartea prin intermediul polițiștilor locali. De lipsa ”bunei vecinități” s-a plâns și un locuitori al străzii 9 Mai, iritat de vecinii care au construit ilegal și au răspuns cu acte violente la sesizările care au fost transmise legat de aceste construcții.

Atmosfera a fost ”destinsă” de o fostă dăscăliță, care i-a înmânat o sită și un buchet de leurdă primarului interimar Astrid Fodor. Zâmbete împerecheate cu încruntări au generat și discuțiile despre ciorile din Sibiu. O parte din sibieni au cerut intervenția ”asiduă” a Primăriei pentru distrugerea cuiburilor de ciori din copacii parcului Sub Arini. ”În fiecare an sunt distruse cuiburile, dar iarăși sunt refăcute. Nu sunt soluții viabile”, a replicat Astrid Fodor.

Discuțiile din sala de festivități a Colegului Național ”Gheorghe Lazăr” s-au încheiat după două ore și jumătate, cu aplauze la adresa unui doctor pensionar care a recitat o poezie. La ieșire, doctorul a împărțit celor rămași fotocopiile unor poezii.

Primăria Sibiu a mai anunțat o rundă de consultări publice în viitorul apropiat, pe tema planului de mobilitate urbană a orașului, proiect pentru care au fost alocați 250.000 de euro. Suma a fost donată Sibiului de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

foto Silvana Armat

DSC_2521_site

DSC_2690 (Copy)

DSC_2541 (Copy) DSC_2736 (Copy) DSC_2652 (Copy) DSC_2679 (Copy) DSC_2667 (Copy) DSC_2548 (Copy) DSC_2597 (Copy) DSC_2647 (Copy) DSC_2528 (Copy) DSC_2694 (Copy) DSC_2621 (Copy) DSC_2687 (Copy) DSC_2661 (Copy) DSC_2699 (Copy)

DSC_2822 (Copy) DSC_2799 (Copy) DSC_2803 (Copy) DSC_2837 (Copy)

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Doc

Acum 5 ani

Se plâng și că nu au parcări, și că piațete nu sunt puse în valoare... Păi unul din motivele pentru care piațetele nu sunt puse în valoare este pentru că sunt transformate în parcări. Și Piața Mică, și Huet - ca să nu zic de intersecția Rațiu - Dealului. Aia nu mai e o piațetă, ci, în întregime, o parcare. Nu le putem avea pe amândouă.
Raspunde

roata

Acum 5 ani

a inceput campania. si nu imi place ca masina a devenit inamicul public. este pista in sub arini + altele
Raspunde

calin

Acum 5 ani

E nevoie de piste de biciclete pentru transport, nu pentru agrement. (Pista din subarini este pentru agrement. ) Tare mult as vrea sa pot sa ma duc cu baiatul meu la scoala cu bicicleta, dar imi e cam frica. Pista de bicicleta TREBUIE clar DELIMITATA de partea carosabila. Nu e suficient doar o culoare portocalie!!! Plus nici nu stiu cat e de legal sa merg cu copilul pe pista de bicicleta, pe langa partea carosabila. Rasteluri langa fiecare scoala.
Raspunde

Cristi

Acum 5 ani

Numai tineret!
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Pai numai, dovada ca politica actuala, cam peste tot in lume, este de mult ''fumata''/depasita. Sunt studii ce indica orasele-stat ca viitor, nu tarile. Privatul face mult mai mult ca publicul/administratia.
Raspunde

baba

Acum 5 ani

Multe persoane in loc sa mearga acasa la wc desi stau aproape isi fac treburile pe iarba la blocuri sau la gunoi unde vin gunoierii dupa gunoi . Si nu sunt persoane sarace din contra sunt domni , doamne cu copii . Si dansii dau vina pe stapanii cu caini . De asta trebuie fie puneti wc ecologice ,fie sa se de-a amenzi .Vara este groaznic .
Raspunde

...

Acum 5 ani

parcarile prea apropiate de treceri de pietoni/intersectii sunt o problema in tot orasul nu doar in zona centrala
Raspunde

Popescu M.

Acum 5 ani

O loalitate din Ungaria a scapat de ciori cu cateva perechi de ulii porumbari. Ce-ar fi daca primaria i-ar coopta pe studentii/profesorii de la Facultatea de stiinte din Sibiu pentru rezolvarea acestei probleme ? Orice problema are o solutie, trebuie doar gasita !
Raspunde

Bibi

Acum 5 ani

DORIM CONSULTARI SI DUPA ALEGERI !!! Ati fost viceprimari (Fodor, Popa) ani de zile si nu ati facut nicio consultare de acest tip. Concluzia logica e ca nu va interesat, nu ati avut initiativa, ati stat fain frumos pe un post caldut. Acum, cand postul nu mai e asa sigur, brusc va aduceti aminte ca Sibiul are si alte cartiere in afara zonei centrale, ca sibienii platesc impozite, ca exista strazi de pamant in orasul care are o asa zisa "alee a celebritatilor", ca sibianul are drept sa aiba si el idei, opinii etc. Sa nu fie numai praf in ochii alegatorilor ...ca praful de pe strazi.
Raspunde

Magda Titonia

Acum 5 ani

Pentru orice om normal, ce face Fodorita acum, e clar: CAMPANIE ELECTORALA; numai ca nu toti suntem atat de atenti sau inzestrati ca sa ne prindem, drept la vot, din pacate, are si cel care are 4 clase sau cel care poate fi cumparat cu-o pereche de cisme sau o galeata...si politicienii stiu asta foarte bine...
Raspunde

Unul

Acum 5 ani

Pereche de CIZME nu cisme. Apropo de 4 clase.
Raspunde

Cornelia

Acum 5 ani

Nu cred ca Astrid Fodor, la cei aproape 70 ani, mai are competente de Primar. Poate ar trebui lasati cei putin mai tineri sa faca lucrurile in administratie. Cei mai multi oameni de varsta ei se cam retrag cu ingrijirea nepoteilor. Declinul mental datorat varstei se instaleaza treptat, iar cel in cauza, bineanteles ca nu-l sesizeaza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus