Joi,
26.11.2020
Ceata
Acum
-4°C

Ariton, în fața judecătorilor: Boc a cerut bani pentru Gala Bute

23 Martie 2016 14:16

Ariton, în fața judecătorilor: Boc a cerut bani pentru Gala Bute

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a declarat astăzi că fostul prim-ministru Emil Boc le-a solicitat membrilor Cabinetului, în anul 2011, să sponsorizeze evenimentul Gala Bute prin intermediul companiilor de stat din subordine. Declarația fostului ministru a fost făcută la Înalta Curte de Casație și Justiție, în timpul audierii sale în dosarul "Gala Bute". În acest dosar, Ariton este judecat alături de Elena Udrea, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu — administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, Ștefan Lungu — fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia — fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Ana Maria Topoliceanu — fost director al Companiei Naționale de Investiții.

Ion Ariton susține că premierul de atunci, Emil Boc, le-a cerut miniștrilor să sponsorizeze Gala Bute prin companiile pe care le au în subordine. "În ianuarie 2011, am auzit prima oară discutându-se în Guvern despre Gala Bute. Atunci a fost promovat proiectul de hotărâre de guvern de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului de promovare a brandului de țară, inclusiv în cadrul galei de box «Campion pentru România». Proiectul a fost adoptat la finalul ședinței de Guvern din 5 ianuarie 2011. Înainte de Paștele din anul 2011, am avut o discuție informală cu colegii din Guvern și premier. Ni s-a cerut de către premierul de atunci Emil Boc celor care au în subordine companii care pot sponsoriza evenimentul Gala Bute să facă acest lucru, bineînțeles într-un cadru legal. În aceeași zi sau a doua zi, când am ajuns la minister, am discutat cu directorul de cabinet și cu directorul economic să ia legătura cu directorii de companii din subordinea Ministerului Economiei, dacă pot face sponsorizări către Federația Română de Box, într-un cadru legal, așa cum am discutat la Guvern", a declarat Ariton, în sala de judecată, citat de Agerpres.

El a precizat că nu a mai urmărit apoi acest subiect și a aflat abia când a fost chemat la DNA ce companii au sponsorizat Gala Bute și despre ce sume este vorba.

Ariton a adăugat că, în mai 2011, a avut loc o ședință la sediul Ministerului Economiei, unde au fost convocați reprezentanți ai companiilor din subordine, însă el nu a participat la întâlnire și "a stat liniștit" în biroul lui, deoarece era convins că legalitatea demersului era verificată de fiecare companie în parte. Fostul ministru a mai susținut că, la acea vreme, știa că Federația Română de Box este organizatorul galei și nu o firmă a lui Rudel Obreja, pe care de altfel nici nu îl cunoștea. "Și acum dacă eram ministru, aș fi sponsorizat echipa de handbal a României. Gala Bute a fost singurul eveniment, când colegii mei i-au chemat la minister pe directorii din companiile din subordine, deoarece era un eveniment de anvergură și fusese asumat de către Guvern. La minister veneau zilnic 20-30 de cereri de sponsorizare, dar aceste sponsorizări nu le făcea ministerul, ci companiile din subordine. Sunt convins că și acum este la fel. Nu am avut niciun dubiu că Federația Română de Box este organizatorul galei, având în vedere ce se hotărâse în Guvern și discuțiile cu prim-ministrul", a mai spus Ariton.

La acest termen de judecată, Elena Udrea a anunțat că dorește să le pună întrebări inculpaților care și-au recunoscut vinovăția, însă doar Ștefan Lungu a fost de acord, în timp ce Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia și Dragoș Marius Botoroagă au refuzat.

Elena Udrea, Rudel Obreja, Ion Ariton și Tudor Breazu au solicitat totodată judecătorilor să le fie revocată măsura controlului judiciar. Udrea a declarat că, prin menținerea controlului judiciar, i se încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului, dreptul la libera circulație, deoarece nu are voie să plece în străinătate.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus