Vineri,
03.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Polițiștii șpăgari, condamnați la închisoare. Împreună au aproape 150 de infracțiuni la dosar

Polițiștii șpăgari, condamnați la închisoare. Împreună au aproape 150 de infracțiuni la dosar

Cei trei polițiști de la Rutieră acuzați că luau șpagă în mod frecvent de la șoferii opriți în trafic au fost condamnați la închisoare de Tribunalul Sibiu. În dosarul întocmit de procurori apar aproape 150 de infracțiuni de abuz în serviciu, cu referire la sumele primite de agenți de la șoferi cu titlu de mită.

Judecătorii Tribunalului Sibiu a decis săptămâna trecută că toți cei trei polițiști sunt pasibili de închisoare. Ioan Marius Datcu este acuzat de 74 de infracțiuni de abuz în serviciu, pe care instanța le-a contopit într-o singură faptă, comisă în formă continuată. Agentul a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare. Pe numele lui Gheorghe Radu Ban, procurorii au întocmit o listă cu 70 de infracțiuni de abuz în serviciu, pentru care, de asemenea, instanța a dispus contopirea lor într-o singură infracțiune, comisă în formă continuată. Tot 4 ani de închisoare a primit agentul. Colegul celor doi, Romulus Horațiu Mârza, are doar 4 infracțiuni la dosar și a fost condamnat la 2 ani de închisoare.

Un singur șofer s-a constituit parte civilă în dosar, iar instanța a decis că primii doi agenți, care lucrau în echipă, trebuie să-i returneze suma de 300 de euro, cerută ca șpagă. În solidar cu agenții este obligat la plată și Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu. În plus, instanța a decis ca sumele găsite asupra polițiștilor să fie confiscate. Este vorba despre 4.645 lei, 2.385 euro şi 50 coroane cehe, bani confiscați de la Marius Datcu, alți 4.395 lei, 2.385 euro şi 50 coroane cehe de la Radu Ban și 250 de lei de la Horațiu Mârza.

Decizia nu este definitivă, iar cei trei agenți o pot contesta la Curtea de Apel de la Iulia.

Polițiștii sunt în continuare angajați ai Inspectoratului Județean de Poliție. Potrivit Statutului Polițistului, agenții nu pot fi dați afară până când hotărârea judecătorească nu rămâne definitivă. Cei trei agenți nu mai lucrează, însă, la Serviciul Rutier, ci au fost puși la dispoziția șefului Inspectoratului, așa cum cere legea.

Citește din arhivă: Politisti spagari. Luau mita de la soferi, pana la 300 de euro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

doru

Acum 6 ani

rusine politia sibiana toata conducerea ar trebui destituita ati reusit sa pangariti notiunea de politist
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus