Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Primele efecte ale legii antifumat în localurile din Sibiu

Primele efecte ale legii antifumat în localurile din Sibiu

Legea antifumat, intrată de o săptămână în vigoare, produce primele efecte în rândul cafenelelor și restaurantelor din Sibiu. În timp ce în unele cafenele numărul de clienți nu a scăzut, în altele, la ora prânzului, bate vântul. Patronii nu se arată  foarte afectați și cred că terasele vor salva situația.

În unele cafenele s-a schimbat doar atmosfera: este mai puțin fum, mai puțină mizerie , dar mai multe drumuri afară-înăuntru. Lumea bea la fel de multă cafea. Numărul clienților nu a scăzut simțitor, dar legea, cred patronii de cafenele, o să îi afecteze mai târziu.

„La noi deocamdată nu se simte. Nu a scăzut numărul de clienți mai deloc, poate e încă foarte devreme. E ok, se fumează mai puțin, cum e frig nu prea poți să ieși afară. Mai încolo dacă nu o să schimbe ceva, sigur o să ne afecteze. Clientii, mai ales seara, își iau băutura, ies afară 5-10 minute și se întorc”, spune Daniel, reprezentat al unei cafenele din Sibiu.
La o altă cafenea profitul a scăzut, dar nu foarte mult. Iar pe de altă parte au crescut vânzările la cafelele “to go”. Cei care lucrează în domeniu încep să se obișnuiască cu ideea și consideră că într-un fel este mai bine  și pentru ei și pentru cei din jur.
„Da, au scăzut vânzările, dar nu este o diferență foarte mare. În prima zi în care s-a dat legea erau 20 de oameni afară, în picioare, fumau și doar 5 persoane erau în interiorul cafenelei. Sunt oameni care deși fumează s-au obișnuit cu ideea că este mai ok așa. Este mai bine și pentru noi care lucră în domeniu, dar și pentru ceilalți din jurul nostru. La un moment dat, țin minte că era atât de mult fum încât nu puteam respira. Nu cred că o să ne afecteze foarte mult afacerea, mai ales că o să iasă terasele și o să stea lumea afară și o să se poată fuma”, povestește Mihaela.
Restaurantele par cele mai afectate de lege. Oamenii nu mai vin să ia masa de prânz, iar vânzările au scăzut la jumătate.
„Înainte era mai multă lume la prânz, acum mai nimeni. Am avut și cazuri în care plecau oameni pentru că erau deranjați de fum. Într-un fel, pentru restaurante este mai bine. Noi o să facem un sondaj printre clienți să vedem care sunt mai mulți, fumătorii sau nefumătorii. Și dacă se va modifica legea noi ne vom orienta, spune Adrian Baciu”, manager restaurant.
Aproximativ cinci milioane de români fumează. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

@@@

Acum 6 ani

Ce articol de manipulare:))) Mergeti Sambata seara in baruri, in majoritatea cazurilor e ca Martea sau Miercurea. Care sunt alea 17 care interzic total fumatul? Ia vezi ca in 15 din alea 17 exista si localuri pt. fumatori, ex. Germania - localuri mici. Austria si Ungaria nici nu au o astfel de lege nazista.
Raspunde

...

Acum 6 ani

Imi e mila de de cei care gandesc ca tine. Viciul a pus stapanire atat de mult pe unii dintre voi incat nu mai puteti judeca limpede, va simtiti victime insa nu reusiti sa vedeti ale cui victime sunteti...
Raspunde

tarkus

Acum 6 ani

Cam tras de par articolu'. Ia pune niste poze cu patronii de cafenele la care "nu se simte" si localurile lor pline. Aseara am luat 3 cluburi la rand, hotarat sa fac un sacrificiu pt. prieteni; erau cate 3-4 oameni si nici un fun. Asa ca ne-am dus tot la un bar illegal. Restaurantele tre-aca mearga, in multe oricum nu se fuma, da' barurile de ce nu pot fi de fumatori sau nefumatori, sau cu spatii de fumatori, ca in majoritatea landuri-lor din Germania si Austria? Sau Cigar Club-uri, in Elvetia la 2 baruri e un cigar club.
Raspunde

tigari

Acum 6 ani

Pana la urma, nimeni nu va tine de cont de legea antifumat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus