Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Singurul câine din România care poate depista cadavre sub apă, angajat la IPJ Sibiu FOTO/VIDEO

Singurul câine din România care poate depista cadavre sub apă, angajat la IPJ Sibiu FOTO/VIDEO

Nom, cel mai performant câine al trupelor de intervenție din România, este acum angajat la IPJ Sibiu. Ciobănescul german și instructorul său, Alin Pascu, au semnat actele de angajare în urmă cu o lună și deja au participat la mai multe misiuni.

Până în februarie, echipa Alin Pascu-Nom era nagajată a Centrului Chinologic și solicitată pentru intervenții de diferite unități de poliție din țară. Acum, însă, cei doi muncesc cu acte în regulă la Poliția din Sibiu.

ziua politiei (104)

Cei doi au făcut o demonstrație unică în România, în Muzeul Astra, de Ziua Poliției. Nom, singurul câine din țară specializat în găsirea de cadavre sub apă, a participat la un exercițiu pe lacul din Dumbrava. A fost cel mai aplaudat moment de la manifestările organizate de polițiștii sibieni. În momentul în care Nom simte emanația moleculelor din cadavrele aflate sub apă, indică locul respectiv prin lătrat, iar instructorul știe unde trebuie să caute.

"Câinele poate determina prezența mirosului, ajungându-se la performanțe, la nivel mondial, și la 100-150 de metri adâncime"

Nom este un ciobănesc german, are 5 ani și este un câine folosit de Poliția Română în misiunile care presupun detectare de cadavre, în depistarea urmelor de sânge și de material seminal. În urmă cu trei ani, Nom și instructorul său au participat la o sesiune de formare în Germania. Echipajul a devenit singurul din țară specializat pe detectarea de cadavre sub apă. "Fie că este un înecat, să spun așa sau este un cadavru care a fost aruncat ulterior, practic câinele poate determina prezența mirosului, ajungându-se la performanțe, la nivel mondial, și la 100-150 de metri adâncime. Deci câinele poate. Într-o anumită fază gazoasă, câinele poate detecta și semnala prezența de cadavru în apă", spune instructorul lui Nom, Alin Pascu.

ziua politiei (116)

Explicația pentru care câinii sunt capabili să detecteze mirosul de cadavre ține de mirosul lor extrem de bine dezvoltat. "Principiul se bazează pe diferența de greutate moleculară între moleculele de gaz de la nivelul luciului de apă și greutatea apei, a moleculelor de apă, care, prin diferențiere, fac ca molecula de gaz să rămână, un timp mai îndelungat, la suprafața luciului de apă", mai spune instructorul.

"Nom e parte din mine"

ziua politiei (99)

Echipajul format din instructor și câine este, acum, angajat la Poliția din Sibiu, însă toți câinii polițiști din țară sunt formați la Centrul Chinologic din oraș. "Tot ce am învățat acolo unde am întrenat câinele până acum, la nivelul Centrului Chinologic Sibiu, practic se finalizează într-o situație operativă, acolo unde, până la urmă, este beneficiarul de fapt al acestei pregătiri - Poliția Română, care trebuie să beneficieze și să aibă un astfel de câine ca și mijloc de detectare. Un mijloc poliținiesc", mai spune Alin Pascu.

Singurul moment în care instructorul se pierde cu firea este atunci când este întrebat ce înseamnă Nom pentru el. "Este parte din mine", spune Alin Pascu, fără să mai simtă nevoia să mai adauge ceva.

foto Silvana Armat

ziua politiei (1)

ziua politiei (122) ziua politiei (121) ziua politiei (119) ziua politiei (117) ziua politiei (116) ziua politiei (115) ziua politiei (114) ziua politiei (113) ziua politiei (108) ziua politiei (107) ziua politiei (106) ziua politiei (105) ziua politiei (103) ziua politiei (102) ziua politiei (100) ziua politiei (97) ziua politiei (95)

ziua politiei (98)

ziua politiei (89) ziua politiei (3)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus