Marius Lunca, directorul Grădinii Zoologice Sibiu, spune că mănâncă întotdeauna cu plăcere o ciorbă de perişoare, mai ales, că îi aduce aminte de copilărie.
„Când mergeam la bunici mă aşteptau întotdeauna cu ciorbă de perişoare acră, cum se face în sudul ţării. O mănânc întotdeauna cu plăcere”, spune Marius Lunca.
Ciorbă de perişoare
Ingrediente:
- 600 g carne măcinată
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 1 ardei
- Un fir de păstârnac
- O ţelină mică
- O rădăcină de pătrunjel
- O gulie mică
- O roşie mare
- 6 linguri de orez
- 2 ouă
- O linguriţă de paprica dulce
- 200 g de smântână
- Verdeaţă: pătrunjel, mărar, leuştean
- Sare, piper, oţet, zeamă de lămâie sau borş
Mod de preparare:
Morcovii, ardeiul, păstârnacul, gulia, pătrunjelul, ceapa se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe mici. Se pun legumele într-o oală, se toarnă 4 l de apă şi se dau la fiert.
Separat, se pun la fiert 500 ml de apă. Când apa clocoteşte, se adaugă 3 linguri de orez şi se opăresc două minute. Se scurge orezul şi se clăteşte sub jet de apă rece.
Carnea măcinată, orezul prefiert, cele două albuşuri de ou, a doua ceapă tocată foarte mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat foarte fin, o linguriţă de paprica dulce, sare şi piper se adaugă şi se frământă pentru a obţine compoziţia pentru perişoare. Se formează perişoarele, de preferinţă cât mai mici.
Când apa şi legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, după care se pun perişoarele. Se potriveşte gustul cu sare. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, după care se pune şi roşia decojită şi tăiată cuburi foarte mici.
Se mai dă în clocot câteva minute, după care se opreşte focul şi se adaugă verdeaţa. Se acoperă cu capacul. După ce s-a mai răcit, se adaugă smântâna, amestecată cu cele două gălbenuşuri rămase şi două linguri de apă rece. La final, se potriveşte gustul cu sare şi piper.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3635
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sparrow
Acum 5 ore
Adina
Acum 5 ore
HellTown
Acum 5 ore
Ionica vecinu
Acum 5 ore
Casian