34 de lei, lunar, este suma pe care fiecare locuitor al orașului Ocna Sibiului o plătește pentru a avea angajați în primărie. Suma este dublă față de cât plătesc, de exemplu, locuitorii din Avrig pentru angajații din primăria lor și de șapte ori mai mare decât plătesc pentru același lucru locuitorii municipiului Sibiu.
Transparența cheltuirii banilor publici implementată de actualul Guvern scoate la iveală modul în care cei pe care i-au ales sibienii se îngrijesc de banii publici. Turnul Sfatului a analizat rapoartele de execuție bugetară depuse pentru luna februarie de primarii orașelor și municipiilor din județ (plus comuna Șelimbăr, din motive evidente), iar aceste date au fost comparate cu numărul de locuitori pe care (potrivit ultimului recensământ) îi are fiecare localitate. Așa am descoperit că cele mai mari cheltuieli publice pe cap de locuitor (188 de lei, în luna februarie) sunt realizate în orașul Miercurea Sibiului, asta în timp ce cea mai mare medie a veniturilor pe cap de locuitor este realizată de orașul Săliște (718 lei).
Topul celor mai scumpe primării
2,61 de milioane de lei este suma pe care, luna trecută, le-au plătit sibienii pentru salariile nete ale angajaților din cele două primării de municipiu (Sibiu și Mediaș), nouă primării de oraș (Agnita, Avrig, Cisnădie, Copșa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și a unei primării de comună, Șelimbărul, inclusă în această analiză din cauza impactului considerabil în economia județului. În bugetele administrate de aceleași 12 primării, luna trecută au intrat 114 milioane de lei, sumă din care au fost realizate cheltuieli de 38,4 milioane de lei.
Iar pentru a nu compara ”mere cu pere”, am decis să vedem cum se văd aceste venituri și cheltuieli în funcție de populația fiecărei localități în parte.
Primul clasament realizat este cel al costurilor pe cap de locuitor pe care le generează salariile din fiecare primărie. Locul întâi este ocupat, destul de departe de restul plutonului, de Ocna Sibiului, unde pentru fiecare locuitor al orașului sunt plătiți câte 34 de lei pentru salariile din Primărie. Cu 32 de lei pe cap de locuitor pentru salariile din Primărie, locul doi al clasamentului celor mai scumpe primării este ocupat de Copșa Mică. Podiumul este completat de orașul Săliște, a cărui salarii din primărie îl costă pe fiecare localnic câte 26 de lei, lunar.
La polul opus, cele mai mici cheltuieli cu salariile din primărie sunt realizate, evident, de municipii: locuitorii reședinței de județ plătesc câte cinci lei de fiecare, lunar, pentru salariile din Primărie, în timp ce la Mediaș această sumă este de 12 lei. Cei din Dumbrăveni plătesc câte 13 lei, lunar, pentru salariile și sporurile din Primărie, valoarea fiind egală cu cea plătită de locuitorii din Șelimbăr. Doar că această din urmă Primărie a avut luna trecută venituri totale de patru milioane de lei (față de 2,1 milioane în Dumbrăveni) și, respectiv, cheltuieli totale de 1,16 milioane de lei (față de 0,5 milioane de lei în Dumbrăveni).
Cine bate Șelimbărul la venituri?
Raportat la numărul de locuitori, cele mai mari venituri au fost realizate, luna trecută, în orașul Săliște. În bugetul localității au intrat câte 718 lei pentru fiecare locuitor, în timp ce la Șelimbăr (locul II), în bugetul public au intrat câte 569 de lei pentru fiecare locuitor. Pe locul trei este situat Mediașul (537), urmat de Sibiu (413 lei), Miercurea Sibiului (399 de lei), Cisnădia (393 de lei) și Tălmaciu (334 de lei).
La coada clasamentului în ceea ce privește veniturile pe cap de locuitor este Avrigul (214 lei), înaintea căruia sunt orașele Ocna Sibiului (284 de lei) și Dumbrăveniul (295 de lei).
Tot din zona ”veniturilor”, poate merită amintit faptul că, luna trecută, cei mai harnici la plata impozitelor pe clădiri și terenuri au fost locuitorii Cisnădiei, care au plătit la ghișeele Primăriei echivalentul a câte 110 lei pentru fiecare locuitor. În Șelimbăr au fost plătiți câte 59 de lei impozite pentru fiecare locuitor, în timp medieșenii au urcat orașul lor pe locul trei în acest clasament, cu câte 47 de lei plătiți drept impozit pe cap de locuitor. Cele mai mici încasări din impozitele pe clădiri și terenuri au fost plătite, luna trecută, de cei din Copșa Mică (19 lei de locuitor), Avrig (24 de lei de locuitor) și Dumbrăveni (zece lei pentru fiecare locuitor).
Dar cheltuielile?
În valori nete, în mod cu totul predictibil, cele mai mari cheltuieli au fost efectuate luna trecută de către Primăria Sibiu (22,4 milioane de lei), urmată la mare distanță de Mediaș (cinci milioane de lei), Cisnădie (2,6 milioane de lei) și de Avrig (1,3 milioane de lei).
Însă dacă raportăm cheltuielile totale din bugetul public la numărul de locuitori, acest clasament se modifică substanțial. Astfel, luna trecută, cele mai mari cheltuieli pe cap de locuitor au fost realizate la Miercurea Sibiului (188 de lei/locuitor), oraș urmat îndeaproape de Cisnădie (187 de lei/locuitor), Copșa Mică (186 de lei/locuitor) și de către Săliște (183 de lei/locuitor). Primăria Șelimbăr a efectuat plăți echivalente a 166 de lei pentru fiecare locuitor al său, în timp ce la Sibiu, această medie este de 152 de lei. La Ocna Sibiului s-au cheltuit câte 149 de lei pentru fiecare locuitor, la Agnita – 133 de lei, Tălmaciu – 125, Mediaș – 107 de lei, sumă egală cu cea cheltuită la Avrig pentru fiecare locuitor. Cele mai mici cheltuieli au fost realizate la Dumbrăveni – câte 69 de lei pentru fiecare locuitor.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Ocna Sibiului , Primăria Sibiu , Miercurea Sibiului , Copșa Mică , Turnul Sfatului , Primăria Șelimbăr , Mircea Baniciu , Ministerului Economiei , ancheta , Pentru Sibiu , Judecătoria Sălişte , În Șelimbăr , cheltuieli , La Ocna Sibiului , primarii
Vizualizari: 4171
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Mihai
Acum 14 ore
Aaa
Acum 15 ore
Till Eulenspiegel
Acum 15 ore
Titus
Acum 15 ore
Sibian