Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Sibiu și sibieni

Sunt convins că, la un moment dat, fiecare dintre noi s-a lăudat cuiva cu apartenența lui la burgul sibian. Că deh, nu suntem toți nativi pe malurile Cibinului, dar cumva ne-a prins mai pe toți mândria locală și puțini sunt cei care ezită, din prea multă modestie, să o afișeze. Să fim sinceri, suntem un pic ocoși cu Sibiul ăsta al nostru.

Câți dintre noi am făcut, însă, efectiv, ceva pentru Sibiul acesta? Câți dintre noi se pot lăuda că au pus și ei umărul și nu s-au mulțumit doar să culeagă niște lauri ce nu le aparțin? Prea puțini. Mult prea puțini. Mândria de sibian nu ar trebui să ți-o dea doar o adresă din buletin.

Semimaratonul organizat în fiecare an de Fundația Comunitară este, din punctul meu de vedere, cea mai expresivă mișcare a implicării locuitorilor în bunul mers al cetății. 1200 de alergători și 2000 de donatori la ediția de anul trecut. Peste 200.000 de lei adunați și investiți în proiecte mici și mijlocii dar absolut esențiale pentru fiecare dintre noi.

Anul acesta avem de ales între 21 de proiecte. Unul mai frumos decât celălalt. O stație de filtrare a apei în satul Cornățel, care în 2016 nu are apă potabilă la robinete. Loc de joacă ecologic pentru copiii din cartierul Gușterița. O pădure de foioase plantată pe o pășune din comuna Arpașu. Minunatul proiect de reabilitare a mocăniței ce lega Sibiul de Agnita - chiar am fost într-o tură cu mocănița, nici nu vă imaginați ce atmosferă plăcută poate fi în micuța gară din Cornățel și cu cât entuziasm urcă toți călătorii în vagoane. Achiziționarea unui ventilator neonatal modern pentru nou-născuți și copiii născuți prematur la Spitalul Clinic Județean. Sprijinirea celor 60 de tineri baschetbaliști ai CSU Sibiu, poate viitori titulari la echipa mare cu o pregătire corectă din tinerețe. Dotarea cabinetului veterinar al noului adăpost al Asociației Animal Life, un proiect imens pentru oraș.

1200 de alergători înseamnă sub 1% din populația Sibiului. Nu-i de musai să ieșim din casă, dar n-ar fi o treabă? Să ne aducem fiecare contribuția, cât de mică ar fi ea?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

8 comentarii

a

Acum 6 ani

Fiecare ajuta in felul lui, nu trebuie sa iesim toti la maraton, sa ne facem vazuti.
Raspunde

cetateanul

Acum 6 ani

Da, degetul pus pe rana! Am avut o " faleala" de sibieni afisata clar cu acel sticker lipit pe masina " I Love Sibiu". Nu am vazut ceva asemanator ptr. alte orase... Spiritul acela civic, de alaturare la activitatile cetatii, s-a tooot diluat. Nu stiu daca se rezolva ceva prin reprosuri...
Raspunde

rosu

Acum 6 ani

Dai, va rog, Cornatelului ce e al Cornatelului: NODUL DE CALE FERATA Cornatel!
Raspunde

ovidiu

Acum 6 ani

ONG-urile si munca de voluntariat aduc un aport de cateva procente in PIBul Germaniei. Este demonstrat prin cifre ca asemenea actiuni aduc valoare directa in comunitate. Hai sibieni ca se poate sa facem mai mult pentru urba noastra. Sambata 9 aprilie este organizata o actiune de ecologizare a Cibinului. Turnul Sfatului va rog scrieti cat mai curand un articol despre actiunea aceasta, sa ajunga la cat mai multa lume.
Raspunde

Georgiana

Acum 6 ani

actiuni de genul semimaratonului sunt bine venite in acest sens...cu cat mai multe si mai variate ca sa cuprinda mai multe categorii de sibieni, cu atat mai bine pentru toti, bine-nteles si pentru oras. Mult succes!
Raspunde

ong-ISTII, noii hipioti

Acum 6 ani

"Câți dintre noi am făcut, însă, efectiv, ceva pentru Sibiul acesta? Câți dintre noi se pot lăuda că au pus și ei umărul și nu s-au mulțumit doar să culeagă niște lauri ce nu le aparțin , cea mai expresivă mișcare a implicării locuitorilor în bunul mers al cetății" ? ? ? ? Paaaai, sau mai bine dupa asa o jignire, baaai, TOTI cei care platim constinciosi la buget taxe, terenuri si imobile (nu le cerem gratuit), ne facem treaba la locul de munca, apoi acasa si din cand in cand, cel putin sambata si imprejurul casei, blocului, casei de vacanta, etc. din Sibiu. Si cand aceasta treaba nu ne mananca tot timpul (intr-o gospodarie treaba nu se sfarseste niciodata) mai dam cate o mana de ajutor si celor din jur, dupa posibilitati. Aaa, ca unii au "joburi flexibile" sau n-au deloc, sau nu le place treaba pe acasa, sau s-au ABONAT la COfinantari din banii mei, este dreptul lor legal, dar sa nu-mi spuna mie ca daca nu alerg la maraton nu-s sibian. Nu de alta, dar poate am mai multe generatii de sibieni in spate si poate familia mea a platit taxe, a plantat pomi, a facut donatii si a maturat zapada in locul Primariilor din SIbiu cat n-ai apucat tu inca sa batatoresti cu skiurile.
Raspunde

Bogdan Brylynski

Acum 6 ani

Si atunci de ce te aprinzi asa daca nu intri in categoria celor de care vorbeam? Din moment ce ai platit mai multe taxe, ai plantat mai multi pomi, ai facut mai multe donatii si ai maturat mai multa zapada decat am batatorit eu cu schiurile tu esti un EXEMPLU pentru societate si ar fi teribil de bine daca multi ti-ar calca pe urme.
Raspunde

Rozi degeaba Stewarzi

Acum 6 ani

Esti si platit pentru astfel de scrijelituri? Sau o faci din plictiseala ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus