Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Una din diferențe

Absolut întâmplător, descopăr undeva în planul secund al atenției mele o emisiune în care rulau ceva imagini cu petrecerile pe acoperișurile Londrei, devenite o modă printre tinerii metropolei. Nimic ieșit din comun, nici măcar muzica, fiecare cu preferințele lui. Sunetul avea să îmi intre în prim planul atenției atunci când tinerelul DJ cu față comună pune petrecerea pe jar cu unul din hiturile momentului. Iar versurile au fost cele care mi-au atras atenția. Nu le mai țin minte exact, dar mesajul acestora este despre Regatul Unit, despre patriotism, despre respectul față de țara unde trebuie păstrate valorile, despre faptul că ”facem ceea ce ne place” și iarăși despre Marea Britanie.

Pentru acei tineri britanici – potrivit mesajului piesei – este normal să îți iubești țara. Este normal să faci un hit despre acest lucru. Este normal să ai încredere în oamenii din jurul tău, în poporul tău, în țara unde te-ai născut. Evident, vorbim de Marea Britanie cu a sa istorie amplă, cu al său destin imperial, țara în care s-a născut Revoluția industrială. Și unde e un lucru comun să îți iubești țara. Să fii patriot.

Nu vreau să spun ”ca la noi la nimeni”. Pentru că nu cred că e așa. Dar cred – iar unele studii sociologice susțin acest lucru – că ne este din ce în ce mai străină (sau mai indiferentă) această țară. ”Copile, să înveți bine și să pleci cât vezi cu ochii din țara asta”. ”Aici nu e de trăit”. Câteva din sfaturile părinților către copii. De mass-media, nu mai are rost să pomenim atunci când vine vorba de registrul acesta de mesaje.

Nu are rost să cădem în păcatul reinventării istoriei doar de dragul impresiei că suntem poporul care a dat tonul acestei lumi. Dar nici nu suntem ultimii. Și nici nu cred că suntem de lepădat. Luați individual, nici mai buni, nici mai răi decât alții. Doar că ne iubim din ce în ce mai puțin țara și nu avem nicio remușcare în a alătura numele ei de cuvinte vulgare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1007

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

florin

Acum 6 ani

Nu vad niciun motiv pentru a iubi tara. M au crescut parintii mei, m au ajutat prietenii si alti oameni, pe care ii respect si carora le sunt recunoscator, dar nu datorez nimic tarii asteia. Tara asta nu ma iubeste pe mine si nu imi ofera nimic gratis, mai mult, statul roman ma f**e pe unde ma prinde si pentru tot ce mi a oferit tara platesc taxe
Raspunde

Jean

Acum 6 ani

Comentariul tau matinal dovedeste frustrare si/sau orizont limitat, prin confuzia intre tara- entitate teritoriala , culturala , istorica etc – si stat – suma de institutii mai mult sau mai putin temporare. Poti sa nu iubesti statul daca nu te reprezinta dar nu tara care ti-a dat dreptul gratuit de a apartine unei mosteniri culturale , istorice ,mai exact dreptul la a avea radacini. Evident ca ai libertatea de a fi in bataia vantului , in cautarea ofertelor gratuite , dar nu uita ca pentru a primi trebuie sa stii sa si oferi .
Raspunde

florin

Acum 6 ani

Ar trebui sa iti scoti comunismul din cap si sa accepti si parerile altora, indiferent cat de matinale sau cat de diferite sunt de a ta. o zi buna .
Raspunde

Jean

Acum 6 ani

Accept dreptul la parere dar nu ma simt obligat sa fiu de acord cu toate aberatiile pe care le aud , le vad sau le citesc. Motiv pentru care pun punct discutiei , cu regretul ca avem nivele diferite de intelegere si argumentare.
Raspunde

Rozi degeaba Stewarzi

Acum 6 ani

Asa te-a invatat mama pe tine, sa inveti bine si sa pleci din tara? Pai de ce nu ai plecat ? Nu ai invatat bine? La capsuni nu faci pe filosoful. Ce ai vrea sa "invete tineretul" de bine, din shimonoselile tale de gazetar?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus