Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Sibiul vrea să fie Regiune Gastronomică Europeană în 2019

Sibiul vrea să fie Regiune Gastronomică Europeană în 2019

După ce a fost capitală culturală europeană în 2007, Sibiul își dorește să obțină și statutul de de Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. În acest sens, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ, format din Astrid Fodor, Ioan Bondrea, rectorul ULBS, Ilie Rotariu profesor universitar, Cristian Radu profesor universitar, Eugen Iordănescu director general al Camerei de Comerț și Industrie Sibiu, Alin Chipăilă președintele Asociației Județene de Turism Sibiu și Stela Matioc șeful serviciului Cultură, Sport, Turism din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană.

Primarul interimar Astrid Fodor a prezentat demersurile Primăriei Sibiu din punct de vedere financiar, strategic și organizatoric pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani.

„Regiunea are nevoie de un nou program care să unească eforturile tuturor actorilor locali - autorități și operatori, mediul de afaceri și cetățeni. Sibiul a dovedit că poate gestiona proiecte de anvergură europeană, cu rezultate bune pentru comunitate. Dacă va fi implementat cu succes, programul va aduce beneficii economice, sociale și de imagine Sibiului și întregii regiuni”, spune Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate pe scurt scopul, zonele de interes și indicatorii care trebuie avuți în vedere în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Informațiile au fost prezentate în contextul în care un grup de lucru restrâns lucrează în prezent la propunerea de program a Sibiului, dosarul de candidatură urmând să fie depus până la sfârșitul acestui an la organismul administrativ al platformei Regiune Gastronomică Europeană.

„Scopul general al proiectului Regiune Gastronomică Europeană este acela de a utiliza particularitățile și atuurile regiunilor Europei cu scopul de a le oferi posibilitatea să gestioneze hrana într-un mod mai durabil, să păstreze cultura locală în acest domeniu, să contribuie la coeziunea socială și să sprijine dezvoltarea economiei locale”, afirmă Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Încurajarea creativității culinare în regiunea Sibiu Inițiatorii mai precizează că regiunile care participă în program trebuie să se angajeze moral că vor asigura hrană de o mai bună calitate și că vor sprijini cultura și tradițiile locale.

„Printre scopurile particulare ale acestui program se numără și scoaterea în evidență a particularităților gastronomiei regiunii Sibiu, incluzând hrana, producția de vin și feluri de mâncare locale prin proiecte de marketing, menite să le promoveze. Un scop foarte important pe care Regiunea Sibiu îl urmărește în acest program este acela de a încuraja creativitatea în acest domeniu culinar, sprijinind în același timp afacerile locale”, mai adaugă Mirela Gligore.

În următoarea perioadă se vor face demersurile pentru înființarea Asociației care va implementa programul în regiunea Sibiu. Platforma Regiuni Gastronomice Europene a fost inițiată de Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism. Sibiul este una dintre cele zece regiuni fondatoare ale rețelei Regiuni Gastronomice Europene, alături de Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei - Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta.

Această reţea a creat titlul onorific de REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ, statut ce va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local. Pentru Sibiu, un asemenea titul ar sublinia diversitatea culinară și ar deveni parte a itinerariilor culinare europene, creând astfel noi legături între comunitățile europene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Ilie Rotariu

Acum 8 ani

PRECIZARE la articolul ”Sibiul vrea să fie Regiune Gastronomică Europeană în 2019” din 5 aprilie 2016 În primăvara anului 2014, un grup de inițiativă sibian a început demersurile pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană. În vara anului 2014, cu sprijinul decisiv al Domnului Klaus Johannis, primar la Sibiului, s-a reușit admiterea candidaturii Regiunii Sibiu. Privind comunicatul din ziarul Tribuna din 5 aprilie 2016, precizez că m-am aflat la întâlnirea din 1 aprilie numai ca să informez privind încetarea activității mele în cadrul grupului informal care a adus regiunea Sibiu la etapa finală, evaluarea dosarului fiind programată la Sibiu, pentru septembrie 2016. Ilie Rotariu
Raspunde

cetateanul

Acum 8 ani

Mult succes!!!
Raspunde

domnul

Acum 8 ani

domnule Rotariu, lasând deoparte faptul că, în limba română, se scrie ”Domnul” cu majusculă DOAR numele Domnului nostru Iisus Hristos, (deci nu al Domnului Klaus Johannis), toți sibienii v-ar rămâne recuoscunători dacă ne-ați lămuri care a fost ”sprijinul decisiv” al domnului Iohannis și mai ales cum ”s-a reușit” - impersonal (sic!) admiterea candidaturii Sibiului...etc. Și nu înțeleg ce treabă avea primarul cu regiunea? CJ n-a făcut nimic? Rușinică!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus