Joi,
04.03.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Familia Iohannis. Ultima săptămână de proprietate a casei ”de făcut bani”

Familia Iohannis. Ultima săptămână de proprietate a casei ”de făcut bani”

O săptămână. Atât mai durează până numele familiei Iohannis va fi radiat din cartea funciară a imobilului situat în centrul Sibiului, pe Nicolae Bălcescu la numărul 29. Apartament din care, potrivit unor calcule, familia președintelui a încasat în ultimii 15 ani aproximativ 320.000 de euro. De mai bine de 17 ani, două familii din Sibiu s-au luptat pentru acest moment. Iar procesele lor încă nu s-au terminat.

În prima zi a săptămânii viitoare, reprezentanții Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu ar urma să elibereze un nou certificat de informare, potrivit căruia imobilul situat în centrul Sibiului, pe str. Nicolae Bălcescu nr. 29, este în proprietatea Statului Român și nu a soților Klaus și Carmen Iohannis și a numitei Rodica Baștea. ”În prezent, cererea de rectificare se află în lucru la OCPI cu termen de soluționare 18.04.2016. Facem precizarea că OCPI Sibiu a solicitat Administrației Finanțelor Publice Sibiu o serie de documente necesare înscrierii, în conformitate cu prevederile legale”, se arată într-un răspuns semnat de conducerea Cadastrului sibian. Cererea la care fac referire vine ca urmare a sentinței definitive și irevocabile din noiembrie 2015, prin care Curtea de Apel Brașov a anulat dreptul de proprietate al familiei Iohannis și a asociatului său (Baștea) asupra imobilului din centrul orașului. Apartamentul în discuție reprezintă cea mai valoroasă proprietate deținută de familia prezidențială, care închiriată unei bănci a generat în ultimii 15 ani chirii în sumă de aproximativ 320.000 de euro, potrivit calculelor făcute de jurnaliștii de la Rise Project.

casa Iohannis balcescu (1) (Copy)

Procesele

În 1999, când familia Iohannis a moștenit o jumătate și a cumpărat în aceeași zi cealaltă jumătate din apartamentul de 166 de mp aflat la parterul imobilului din centrul Sibiului, două familii care locuiau în aceeași clădire aveau să înceapă un șir de procese care nu s-au încheiat nici azi. Foști chiriași la stat, iar apoi cumpărători a locuințelor aflate deasupra apartamentului ”moștenit” de Iohannis, familiile Antonescu și Oargă au pierdut dreptul de proprietate în 2002. ”În acel an, contractele noastre de proprietate au fost anulate. Apartamentele în care locuim noi au fost desprinse din cartea funciară principală, e o încurcătură și o bulibășeală de genul varză a la Cluj. Această ultimă sentință (cea din noiembrie 2015 – n.r.) ar trebui să ne ajute pe noi în cererea de revizuire, în care arătăm că cei care ne-au contestat calitatea de proprietari ai apartamentelor nu sunt ceea ce au pretins a fi. Adică moștenitori”, explică Adrian Eugen Antonescu. Apartamentul în care locuiește are tavanul crăpat și multe din instalații au probleme: nemaifiind proprietar, nu a mai investit în locuința din care putea fi evacuat oricând. Bărbatul din familia Oargă a decedat acum mai mulți ani, iar în proces au rămas soția și moștenitorii săi.

”Momente de deznădejde au fost, bineînțeles. Închipuiți-vă cât de greu poate fi să duci o serie de procese timp de 17 ani. Cât am cheltuit? Asta nu mai știu”, Adrian Antonescu, printre cei care au anulat în instanță moștenirea lui Iohannis
Începuturile

Pe 1 iunie 1999, notarul public Radu Bucșă, din Sibiu, întocmea certificatul de moștenitor nr. 90, prin care descrie cum valorosul imobil a aparținut soților Eliseu și Maria Ghenea (născută Baștea). Femeia a murit în 1962, iar soțul său – cinci ani mai târziu. Cum nu au avut copii, prin certificatul de moștenitor întocmit de notarul sibian în 1999, averea soților Ghenea revenea unui nepot (după frate), pe nume Nicolae Baștea. Prin testament, acesta din urmă și-a împărțit toată averea în trei: nepotului Ioan Baștea i-a lăsat jumătate din avere, iar Georgetei Lăzurca și lui Carmen Georgeta Iohannis (soacra, respectiv soția președintelui României) câte un sfert din avere. În aceeași zi în care Bucșă întocmea acest certificat, nepotul Ioan Baștea și-a vândut jumătatea sa de proprietate familiei Iohannis pentru suma de 50 de milioane de lei vechi. În prezent, atât certificatul de moștenitor, cât și contractul de vânzare au fost anulate de instanțe. De precizat că același certificat de moștenitor includea și proprietatea unui alt imobil din centrul orașului (str. Magheru nr. 35), pe care familia Iohannis l-a pierdut în 2005.

Certificatul

Certificatul de moștenitor în temeiul căruia soția președintelui Iohannis și-a înscris drepturile succesorale a fost declarat nul absolut în 2005, tot de Tribunalul Brașov. Motivele: era de competența unui notar din județul Brașov, și nu din Sibiu, să întocmească un astfel de act. Mai grav, adeverințele care au stat la baza emiterii certificatului nu corespund realității. În paralel, procurorii și polițiștii sibieni au deschis un dosar penal referitor la eliberarea acestui certificat. Așa s-a ajuns la Liviu Munteanu, fostul secretar al primăriei din Porumbacu de Sus (unde au trăit soții Ghenea). Acesta a eliberat mai multe adeverințe, potrivit cărora Baștea Nicolae ar fi fost nepotul lui Eliseu Ghenea (cel care a decedat ultimul). ”De fapt, Baștea era doar nepotul Mariei Ghenea, adică al soției care a decedat prima. În cadrul audierilor, secretarul Munteanu a declarat că adeverința a fost eliberată ca urmare a declarațiilor luate de la doi oameni din sat. Am audiat și noi acești oameni, care și nouă ne-au declarat același lucru. Că ei știau că Baștea e nepotul lui Eliseu, și nu al Mariei”, arată surse judiciare care au lucrat la acest caz. Dosarul a fost închis cu NUP, doar secretarul fiind amendat pentru neglijență în serviciu.

853 de mp

De săptămâna viitoare, familia prezidențială va mai avea în proprietate casa în care locuiește din 1992 (str. Bâlea - 377 mp). La o stradă mai în spate, aceeași familie se va bucura în continuare de proprietatea a două case mai mici (64 și 76 de mp), aflate ”pe aceeași curte”, dar la numere diferite (Măgura 9 și 11), case cumpărate cu aproximativ 16.000 de euro fiecare în 2007. De asemenea, mai rămâne apartamentul de 84 de mp de pe str. Pedagogilor (unde a copilărit Iohannis) și care a fost cumpărat în baza legii care permitea chiriașilor să-și cumpere de la stat locuințele. Cel de-al doilea apartament al familiei prezidențiale rămâne cel de pe str. Someșului, de 253 de mp, închiriat de asemenea.

Atacul

Imediat după pronunțarea sentinței din noiembrie 2015, Carmen și Klaus Iohannis au apelat la o cale extraordinară de atac - contestația în anulare - împotriva deciziei magistraților brașoveni. Înainte de judecarea acesteia, însă, președintele României a solicitat, prin avocați, strămutarea procesului, invocând inclusiv faptul că presiunile mediatice ar putea afecta imparțialitatea magistraților. Săptămâna trecută, Înalta Curte a admis ca judecarea contestației în anulare să aibă loc la Curtea de Apel Pitești.

Colegii

La nici 200 de metri de casa pierdută de familia prezidențială, copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au fost solicitați să comenteze situația în care se află Iohannis, cel pe care l-au susținut pentru funcția de președinte. ”Eu ştiu că este un caz aflat încă în instanţă”, s-a ”ascuns” Blaga după calea extraordinară de atac. Gorghiu, pe de altă parte, s-a arătat mai categorică. ”Eu am încredere că nu a fost nimic ilegal în această procedură şi că lucrurile vor fi lămurite mai devreme sau mai târziu”.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Imobiliare

Acum 4 ani

Acest articol frumos este versiunea lui Iohannis prin care incearca sa-si scape pielea. Certificatul declarat nul de instanta a fost un fals care nu a fost scris de Ghenea dupa cum au aratat expertizele grafologice. Sper sa se recupereze si chiria pe cele doua imobile, care practic nu i-au apartinut niciodata, plus dobinda. Prin mutarea procesului ma tem c-o sa mai dureze vreo 10 ani pina cind om avea din nou un verdict definitiv.
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Acum ceva ani, doamna avocat Elena Teodorescu, foarte cunoscuta in Sibiu pentru caracterul ireprosabil si profesionalismul ei, a castigat un proces impotriva lui Johannis, probabil in aceeasi cauza. Atunci mi-a povestit cat de pervers este acest om.
Raspunde

@Deleanu

Acum 4 ani

Sponsorizarea pentru acest articol a fost in regula domnule Traian ?
Raspunde

dt1961

Acum 4 ani

@Imobiliare „...ma tem c-o sa mai dureze vreo 10 ani pina cind om avea din nou un verdict definitiv.” Da! Da! Problema este daca acesti frustrati ca tine vor mai trai atatia ani cu cosmarul ca asemenea oameni ca Johanis au facut milioane de euroi din vreun apartament de....166MP (furat, dobandit miseleste, mosteni,nemostenit,etc,etc.). Ce ar fi lumea fara prosti? Apoi mai grav sa mai fi si cu sufletul otravit. Medicamente! Medicamente!
Raspunde

@dt 1961

Acum 4 ani

Pune mana pe gramatica amice pupincurist al mutului sas!nu mai manca litera"i"!!!
Raspunde

retrocedari, hotie

Acum 4 ani

La fel se pare ca vrea sa puna vina pe decedatul Bastea c-ar fi umblat cu acte false. Nu am de ce sa fiu frustat...ma frusteaza doar faptul ca acest "domn" numit presedinte a-si bate joc de tara, de alegatori de justitie. Nu admit ca cineva sa se imbogateasca fara munca, prin jaf, minciuna cum a facut aceasta familie. Sunt de asemenea aproape convins ca justitia din Pitesti o sa-i dea dreptate, si o se ne rida in nas, iar sectia sa de PR o sa-l scoata basma curata in continuare.
Raspunde

cetateanul

Acum 4 ani

In sfarsit o radiografie" la rece" din care fiecare poate sa inteleaga ce doreste sau ce are interesul sa o faca... O mentiune totusi: daca cineva nu era Mafalda, nu avea de unde sa stie in 1999 cat de " valoros" era acel imobil.
Raspunde

Calu

Acum 4 ani

"case cumpărate cu aproximativ 16.000 de euro fiecare în 2007" ??? Pai asa, vreau si eu. Sa fie 4. Sumele vehiculate nu par de loc reale....
Raspunde

robert neacsu

Acum 3 ani

nu va mai ajuta nici daca ar ploua creier
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus