Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Rezistența la transparență

Sunt 15 ani de când în țara aceasta avem o lege aproape clară a accesului la documentele cu care lucrează instituțiile acestui stat. Repet, documente. Nu povești, declarații, istorisiri.

Doar că onor funcționarii județului Sibiu afișează o rezistență cruntă atunci când vine vorba de arătat documente. Și dau dovadă de mult talent și pricepere în a interpreta legea astfel încât să nu ai acces la aceste documente, plus că dovedesc dezinteres și nepricepere totală în a căuta rezolvarea problemei transparenței.

Repet, este vorba în special de județul Sibiu. Începând de la Tribunalul Sibiu și terminând cu ultima primărie din județ (ultima în sensul de ”cea mai mică”), accesul la documente este o iluzie pentru sibianul de rând. Un pic mai bine (nu mult, dar vorbim totuși de o diferență sesizabilă) stau lucrurile în județe învecinate și în Capitală. Probabil că la această impresie contribuie și instituția Curții de Apel Alba Iulia, unde departamentul de comunicare ar trebui dat ca exemplu în ceea ce privește transparența pentru toate instituțiile din țara asta: cei de acolo răspund rapid și întotdeauna – dar întotdeauna – oferă copii după documente. Iar dacă există opreliști clare în legislație pentru accesul la anumite documente, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia chiar muncește (în cel mai serios mod cu putință) la a te ajuta, totuși, cu maximul pe care îl poate oferi Legea 544 din 2001 (coroborat cu normativele CSM, în cazul sistemului judecătoresc).

Rezistența la transparență a funcționarilor din județul Sibiu este o urmare a lipsei de interes pe care chiar societatea civilă (în frunte cu presa locală) o manifestă în a urmări modul în care se iau deciziile de către instituțiile publice locale. Spre exemplu, la Primăria Sibiu, pe tot parcursul lui 2015 au fost depuse doar 44 de solicitări scrise, iar în 2014 – 27 (după cum rezultă din rapoartele referitoare la accesul sibienilor la informațiile publice).

Rezistența la transparență este alimentată de dezinteresul nostru, al tuturora.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

...

Acum 7 ani

E posibil ca aceasta rezistenta sa nu fie chiar intamplatoare. Este bine ca cel putin ziaristii ii mai intreaba de sanatate pentru ca sibianul de rand este obisnuit sa nu fie primit in audiente, sa dea cu masina in gropi si sa isi plateasca service-ul, sa nu aibe locuri de joaca pt copii etc...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus