Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Crețu, AJOFM Sibiu: ”Ne confruntăm cu o lipsă acută de forță de muncă în Sibiu”

Crețu, AJOFM Sibiu: ”Ne confruntăm cu o lipsă acută de forță de muncă în Sibiu”

La începutul lunii aprilie în municipiul Sibiu se înregistrau în jur de 800 de șomeri, ceea ce reprezintă extrem de puțin raportat la populația orașului. În aceste condiții, firmele și companiile fac eforturi tot mai mari pentru a atrage forță de muncă din județele învecinate.

”În municipiul Sibiu avem aproximativ 800 de șomeri. Cred că am putea spune că ne aflăm în cea mai bună perioadă economică din istoria recentă a Sibiului, poate nu mai bună decât în 2007-2008”, spune Mircea Crețu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu.

Lipsa de forță de muncă din Sibiu face ca un număr tot mai mare de oameni să fie atrași de Sibiu și de companiile de la noi. ”Există o lipsă a forței de muncă destul de acută dacă ne referim strict la municipiul Sibiu. Tot mai multe societăți și-au deschis afaceri în Sibiu și avem un pic de noroc în județele limitrofe, de unde există un aflux de forță de muncă spre Sibiu. Chiar în zonele noi de locuințe din Sibiu putem observa că se mută foarte mulți oameni veniți din alte județe”, explică Mircea Crețu.

În opinia directorului AJOFM Sibiu, o soluție ar fi ca sibienii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă. Pentru asta însă, e nevoie de salarii mai mari. ”O măsură care poate ar duce la ocuparea locurilor de muncă existente pe piață și care ar aduce un număr suficient de lucrători în Sibiu ar fi o majorare a salariilor. În acel moment poate ar fi atractiv să se întoarcă acasă cetățenii Sibiului care au plecat în străinătate. Unii angajatori cu care am discutat mi-au spus că intenționează să crească salariile încă din acest an, iar alții caută să aducă alte beneficii, cum ar fi transportul gratuit pentru angajați până la și de la locul de muncă. Avantajul este de partea oamenilor, cei care trebuie să se adapteze la condițiile de pe piața muncii sunt angajatorii, lucrătorii au de unde alege, în acest moment”, crede Mircea Crețu.

Situația din municipiul Sibiu poate fi extrapolată la nivelul județului, unde șomajul nu diferă cu prea mult.  ”În tot județul Sibiu avem ca șomeri indemnizați, adică cei care cu siguranță au o calificare, undeva la 1400 de persoane, ceea ce e foarte puțin pentru un județ întreg. În total, persoane care primesc ajutor social sunt peste 5500 și mai au puțin până vor fi obligați să conștientizeze că ar trebui să-și găsească un loc de muncă pentru a nu avea pe urmă probleme la vârsta pensionării. Eu cred că dacă ai disponibilitatea de a munci și de a îți căuta un loc de muncă sigur găsești în Sibiu”, concluzionează Mircea Crețu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

alzara

Acum 7 ani

Sibienii de calitate sunt demult in Deutschland,Austria,Elvetia..in schimb se umple burgul tot mai mult cu olteni rupti de foame ...trist...
Raspunde

bai intelectualule

Acum 7 ani

Aaa, pe cale de consecinta, tu daca esti inca in Sibiu, nu esti de calitate...nu ti*e rusine sa jignesti asa
Raspunde

@bai intelectualule

Acum 7 ani

De unde stii ca sunt in Sibiu? Rusine sa-ti fie tie de te bagi in seama neaintrebat..sau te simti venetic(oltean)?:))))
Raspunde

@postacul Alzara

Acum 7 ani

N-ai nimerit-o Gheorghe. Sunt sibian, cel putin de la Mihai Viteazu incoace sigur.
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Prietene, de la Mihai Viteazu incoace, catre Vasile Aaron, toti sunt sibieni get-begeti. Asa ca nu prea ai cu ce te Lauda.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

postacul alzara nu este...AL ZA RA !
Raspunde

@Mircea Cretu

Acum 7 ani

Vai,saracii patroni!Le tremura izmenele de frica!Cand esti desantat politic intr-un post si nu ai nici o parghie sau interes ca sa modifici salariile nebugetarilor,oare de ce nu vorbesti mai bine despre fotbal?Pentru a ne aduce copii,fratii sau parintii in tara este o singura solutie:confiscarea averilor dobandite prin furt,arestarea tuturor politicienilor infractori si a hotilor si promovarea unei clase politice tinere(sub 40 de ani) necontaminata politic!
Raspunde

noi

Acum 7 ani

CRED CA SUNT MINCIUNI GOGONATE CU FORTA DE MUNCA , ma refer la cea mai intelectuala si ar fi normal sa se scrie corect ca se cauta numai MUNCITORI , eventual sezonieri ....pentru care firmele sa nu fie obligate la prea multe dari si amaratii de muncitori sa fie trasi in teapa pt somaj, etc probabil
Raspunde

Azazel

Acum 7 ani

Voi vreti ca sibienii ce au plecat in strainatate sa se intoarca? Voi realizati asa macar un pic, cu bucatica aia de creier ce v-a fost data, MOTIVUL pentru care ei au plecat in strainatate? Eu nu inteleg cum puteti fi atat de incapabili de a gandi. Nu inteleg cum nu uitati sa respirati.
Raspunde

dana

Acum 7 ani

Pai sa mai dea afara din angajatii AJOFM Sibiu,ca nu se mai justifica sa fie atat de multi !La 1400 de someri 46 de angajati cu declararii de avere pe site ! Plus cei care nu depun declaratii de avere : soferii,femeile de serviciu,secretara,etc.La salariul minim daca ai doi cel putin doi copii si esti parinte unic iesi in pierdere daca te angajezi ,va spun din proprie experienta :pentru 1000 lei munciti iti taie venituri/ajutoare de vreo 900 lei/luna pentru care stai acasa (bani de ajutor social,alocatie sustinere familie,subventie gaz,burse copii,rechizite scolare,tichet social de 50 lei pt. gradinita ,etc.)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus