Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Licitația pentru marcajele rutiere din Sibiu - manipulată prin practici neconcurențiale

Licitația pentru marcajele rutiere din Sibiu - manipulată prin practici neconcurențiale

Judecătorii CNSC au anulat atribuirea contractului pentru refacerea marcajelor rutiere din Sibiu, acuzând DPC SA - societatea Consiliului local Sibiu – de practici neconcurențiale.

 În condițiile în care de mai bine de doi ani Sibiul nu a mai cunoscut o refacere integrală a marcajelor rutiere, procedura de atribuire a unui nou contract pentru aceste marcaje tocmai a fost anulată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Motivul: SC Drumuri și Prestări Construcții (DPC) SA a participat în calitate de subcontractant pentru două dintre firmele care au depus ofertă. Iar ambele oferte includ indicii care au determinat judecătorii CNSC să considere că este vorba de o încălcare a legilor referitoare la concurența între operatorii economici.

Vorbim de un contract cu o valoare estimată la 2,3 milioane de lei, pe care nici anul trecut Primăria Sibiu nu a fost în stare să îl atribuie.

 Greșeli identice, furnizori identici

 Pentru contractul de refacere a marcajelor rutiere din Sibiu licitat de administrația locală au depus oferte patru firme. Drumuri și Poduri SA (societatea Consiliului Județean Sibiu) și Terra Building SRL din Orlat au participat la licitație cu același subcontractant: SC DPC SA. În urma evaluării ofertelor, Primăria Sibiu a decis să acorde contractul firmei Drumuri și Poduri SA, pentru suma de 1,63 de mil. de lei (vorbim de sume fără TVA). Însă o societate din București care a participat la licitație - Teo Trans Consulting SRL – a contestat atribuirea invocând, printre altele, practici neconcurențiale. O parte din aceste practici au fost recunoscute ca atare și de judecătorii CNSC, care au descoperit că atât oferta celor de la Drumuri și Poduri, cât și cea întocmită de SC Terra Building SRL, conțin nu doar aceleași oferte de materiale, nu doar aceleași greșeli de redactare, ci și răspunsuri identice la solicitările de clarificare emise în cadrul procedurii. Practic, CNSC a ajuns la concluzia că – din cauza SC DPC SA – societățile Drumuri și Poduri SA și Terra Building SRL au colaborat și nu concurat în cadrul acestei proceduri. ”Aspectele manifestate în cazul ofertelor depuse de SC Drumuri și Poduri SA Sibiu și SC Terra Building SRL nu se puteau regăsi în cele două oferte decât ca rezultat al colaborării între cele două societăți, care pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție publică nu s-au manifestat independent, coordonându-și acțiunile, ceea ce a făcut ca respectivele oferte să nu reprezinte expresia manifestării unei concurențe reale, devenind astfel și mai evident faptul că utilizarea, de către ambele societăți, a SC DPC SA, în dublă calitate, de subcontractant și terț susținător, a fost efectuată în scopul manipulării rezultatului procedurii de atribuire”, se arată în decizia CNSC, emisă în cursul săptămânii trecute. Prin respectiva decizie, CNSC a anulat atribuirea contractului de realizare a marcajelor rutiere către SC Drumuri și Poduri SA și a dispus reevaluarea ofertelor. Asta în condițiile în care oferta bucureștenilor de la Teo Trans Consulting SRL s-a situat pe locul doi din punctul de vedere al prețului ofertat: 1,71 mil. de lei.

 Imposibilul contract

 ”Primăria Sibiu va ataca în instanță decizia CNSC”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții administrației locale. Procesul urmează a se judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.

Primăria locală se găsește într-o situație cel puțin delicată, având în vedere că nici anul trecut nu a reușit să semneze contractul pentru refacerea marcajelor. Prin licitația organizată în aprilie 2015, contractul a fost atribuit inițial unei firme din Capitală (Anduna Servimob SRL). Terra Building SRL a contestat atribuirea, CNSC a anulat rezultatul procedurii. În urma reevaluării, Primăria a atribuit contractul celor de la Terra Building (cu DPC subcontractant), dar a venit rândul celor de la Anduna să conteste. CNSC a anulat iarăși atribuirea, criticând reprezentanții Primăriei Sibiu pentru ”modul superficial, părtinitor și discreționar” în care au lucrat la evaluarea ofertelor. Pentru a nu veni iarna cu niciun marcaj refăcut în Sibiu, Primăria a anulat în cele din urmă licitația și a atribuit prin achiziție directă un contract de aproximativ 100.000 de euro unei firme din Reghin.

Lucrări ”foarte importante”

 Caietul de sarcini pentru contractul în discuție prevede realizarea a 163.000 metri pătrați de marcaje rutiere transversale și longitudinale, marcajele trecerilor de pietoni, cele pentru pistele destinate bicicletelor și cele de delimitare a spațiilor de parcare, a stațiilor de autobuz și a locurilor destinate autovehiculelor de taxi. ”Refacerile marcajelor rutiere sunt lucrări curente, însă foarte importante din punct de vedere al siguranței în trafic. Dorim să încheiem acest contract cât mai repede pentru ca în martie să înceapă deja lucrările efective”, declara Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului, în februarie anul acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ce dobitoci

Acum 7 ani

Ha,haaaa Bacila a copiat de la Munteanu sau viceversa ca sa câștige... DPC.Atat ii duce capul si probabil ca nu este un caz singular(la licitații ma refer, ca la jaf sunt experți fără nici un dubiu).Ce o fi primit ei la schimb poate vom afla.
Raspunde

John Doe

Acum 7 ani

Bravo pentru modul echidistant de relatare a unei realitati crunte... Inca exista specimene care vor sa fure pe fata, dar sunt prea prosti pentru asta. Pana la urma si furtul este o arta.
Raspunde

008

Acum 7 ani

Și ce ne spuneți voi aici, că primăria le servește lucrări celor de la DPC, unde Primăria este acționar unic:::)? Păi 15 ani nu a zis nimeni nimic ând păpau ăia de la DPC banii și executau lucrări mizerabile la suprapreț și acum ne scandalizăm. Citesc la fiecare articol cum se plânge lumea că vai ce jale, mai avem străzi de pământ. Luați fraților execuțiile bugetare din ultimi 10 ani și vedeți că a primit DPC-ul an de an 10 milioane de euro să cârpească străzi. Se asfaltau străzile de pământ de 2 ori cu banii ăia. Este incredibil cât de ușor pot fi manipulate masele! Acum sunt în cârdășie cu cei de la Drumuri Județene pentru că la Consiliul Județean încă mai funcționează sistemul care era la primărie cu DPC. Este atât de simplu modul de operare dar nimeni nu zice nimic pentru că se fac bani frumoși pentru toată lumea!
Raspunde

ra

Acum 7 ani

Comisioane.... Asa alegatori asa alesi. Toata lumea tace, iar daca tace înseamnă ca se multumeate cu ce are
Raspunde

un sibian

Acum 7 ani

sa vedeti ce ramane dupa astia cu marcajele...daca le ramane vopsea o arunca pe spatial verde!!! as se vedea strada Codru Dragusanu. marcata pe 21-22 aprilie 2016
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus