Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

ACTUALIZARE Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim. Mitropolia Ardealului o va prelua de la aeroport

ACTUALIZARE Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim. Mitropolia Ardealului o va prelua de la aeroport

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă, sâmbătă, cu un avion special, de o delegație a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul.

"Lumina pe care am adus-o de la Ierusalim ne amintește că trebuie să umblăm ca niște fii ai Luminii, să părăsim faptele Întunericului și să îl urmăm pe Dumnezeu. Este lumina faptelor bune, lumina pe care cei cu frică de Dumnezeu au agonisit-o în acest răstimp al păresimilor rugându-se mai mult, făcând fapte bune, plângându-și păcatele și iubindu-l pe Dumnezeu. Cei care sunt fii ai Luminii au astfel de fapte, care îi pregătesc pentru întâmpinarea acestei mari sărbători. (...) Să iertăm toate pentru Înviere. Hristos a Înviat!", a spus arhiepiscopul, care a precizat că Lumina de la Sfântul Mormânt este adusă pentru al 8-lea an consecutiv în România.
El a menționat că delegația Patriarhiei Române a fost primită vineri de patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și al întregii Palestine, care a transmis un mesaj irenic patriarhului Daniel și poporului român.

Știre inițială:

Patriarhia Română anunţă că o delegaţie a instituţiei va aduce, sâmbătă seară, pe Aeroportul Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim, după care va fi dusă cu trei avioane de mici dimensiuni de pe Otopeni la Sibiu, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Timişoara, Bacău şi Suceava.

Potrivit unui comunicat, delegaţia Patriarhiei Române, condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va ajunge pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, cu Lumina Sfântă, sâmbătă în jurul orei 18.30, cu un avion închiriat de instituţie. Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel, clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române din sudul ţării vor trimite delegaţi la Aeroportul Otopeni (salonul oficial) pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi apoi preoţilor şi credincioşilor.

Totodată, de pe Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania, Banat, Moldova şi Bucovina cu trei avioane de mici dimensiuni, se mai spune în comunicatul Patriarhiei Române.

"De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi dusă în Transilvania şi Banat cu două avioane de mici dimensiuni la Satu-Mare (cu escală la Sibiu şi Cluj-Napoca) şi Timişoara pentru clerul şi credincioşii ortodocşi, iar un alt avion va duce Lumina Sfântă la Bacău şi Suceava, pentru Moldova şi Bucovina.", se mai spune în comunicat.
Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF Daniel.

Foto: Andreea Balaurea / Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

27 comentarii

alex

Acum 7 ani

Si daca se stinge faclia pe drum ce face Daniel amana Pastile? Sa inteleg ca pana in 2009 ne multumeam si cu o simpla lumanare sau bricheta.
Raspunde

vlad

Acum 7 ani

Daca lumea de astazi ne-o permite, de ce sa nu folosim aceasta bucurie, de a avea Sfanta Lumina, care vine in mod minunat din cer (si nu aprinsa de la chibrit/bricheta)?
Raspunde

hai-hui

Acum 7 ani

Mai bine foloseau banii pe inchiriat avioane pe proiecte sociale. Dar deh, fanfaronada ca la noi... Ne permitem, ca de aia suntem biserica subventionata de la buget...
Raspunde

Agentul 009

Acum 7 ani

Bag de sama ca pochii vor avea o zi-noapte de-a dreptul infernala!PS:Lumina de pina-n 2009 era Made in China sau era Zippo sfintit autohton?
Raspunde

Agentul 009

Acum 7 ani

Sunt curios de unde stie Lumina Sfinta calendarul Pastelui Ortodox si al celui Iudaic?In fiecare an se aprinde la micu' fix. Luati de aici(http://ziarulunirea.ro/cand-pica-pastele-ortodox-si-cel-catolic-in-anul-2016-304917/):''Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.'' Nicula,Streza,Daniel,aveti un raspus ori doar cel standard: Nestiute sunt caile Domnului! si Fericiti cei saraci cu duhul!
Raspunde

vlad

Acum 7 ani

Tu nu pricepi minunea! Si n-o pricepi pentru ca n-o intelegi. Punct!
Raspunde

Fat-Frumos

Acum 7 ani

Bravooo !
Raspunde

alex

Acum 7 ani

Pe cand un serviciu de "luminat rapid" al BOR care sa iti aduca 'lumina'' direct acasa contra a 50 lei. Tot ce a fost frumos la sarbatorile crestine a devenit un iarmaroc organizat de BOR.
Raspunde

pfff

Acum 7 ani

BOR urca tot mai sus pe culmile ridicolului...
Raspunde

Pagan

Acum 7 ani

o tara de pupatori
Raspunde

CINE INTREABA...

Acum 7 ani

IPOCRIZIE....INCULTURA....PREISTORICO...FALSETATE...& MULTA,MULTA PROSTIE...
Raspunde

vlad

Acum 7 ani

Lipsa intelegerii adevaratului sens al vietii, al sufletului, al mortii (al mortii invinse)... esti doar un sclav tehnic (a se citi Virgil Gheorghiu). Iar acum esti programat sa spui nu, nu , nu, toti crestinii astia sunt nebuni
Raspunde

Jane

Acum 7 ani

Bai ia liniste! Pai acum fac eu lagatura....de asta avea nevoie jigodia de mitropulitul Daniel de mertan de zeci de mii de euro, la asta se referea cand spunea ca trebuie sa aiba o masina care sa i ofere siguranta! Pai voi va dati seama...saracu....daca mergea cu loganu sa Lumina Sfanta de la aeroport, la cum trage curentul pe la chedere, stingea Flacara. Avea dreptate PreaImputitul, sa nu mai vad comentarii despre asta!
Raspunde

ghita

Acum 7 ani

tu ce ai alege intre cele doua?
Raspunde

glykos

Acum 7 ani

În copilăria mea crâsnicul ( zis gojman la țară ) aprindea cu un chibrit fabricat in industria dejistă după care bunicul meu împărțea lumina și începea slujba învierii înainte de ovirea zorilor ; fără mofturi cu superstiții deautoignifugare pluz aviație utilitară ! Cu toateastea , Hristos a înviat !
Raspunde

vlad

Acum 7 ani

Daca lumea de astazi ne-o permite, de ce sa nu folosim aceasta bucurie, de a avea Sfanta Lumina, care vine in mod minunat din cer (si nu aprinsa de la chibrit/bricheta)?
Raspunde

Pilula

Acum 7 ani

O tara de doi lei, ne meritam soarta. Daca nu am mai cauta Biserica, ea ar disparea. Cat timp traiesc parintii nostrii, e greu sa la explici ca Biserica e apanajul inculturii, ca e pe asfintit...Am vazut cum gandeste strada si am speranta. Distanta intre Romania si Occident se pastreaza: 50 - 60 ani...
Raspunde

vlad

Acum 7 ani

Si iti place unde a ajuns Occidentul? a se vedea barnevernet si dezorientarea tinerilor, robotizarea oamenilor si apogeul depresiei, orbecairea si sclavia consumista. Intr-un hostel, in urma cu cativa ani, in Anglia, am intalnit un francez... mi-a spus: esti din Romania?! Voi veti salva lumea! (Iar in momentul ala credeam ca vorbesc cu un scurt-circuitat - evident, am facut ochii mari). Voi aveti inima!, mi-a spus. Da... inima, inimos, marinimie... voi unde mai gasiti astfel de valori generalizate in Occident?
Raspunde

Ghita

Acum 7 ani

Nu e vorba de doctrina, ci de crez, ma Tibi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus