Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Uitați de Înviere. Treziți-vă!

Într-o țară în care toată lumea se află într-o vrajbă permanentă, majoritatea covârșitoare se declară aparținătoare a unei mari familii care propovăduiește pacea, liniștea, smerenia, cumpătarea și credința că binele pe care-l faci semenului tău ți se va întoarce înzecit. Cel puțin. Mi se pare absurd. De dimineață până la somn, în fiecare zi ne încărcăm cu zeci de mesaje care ne îndeamnă la ură, la dușmănie. Suntem implicați în zeci de războaie care nici măcar nu sunt toate ale noastre. Funcționarii sunt hăituiți în ghișee de oameni care au pretenția că cei angajați la stat le sunt sclavi. Doctorii, dacă nu sunt căutați cu bani în plicuri, sunt pândiți cu reportofoane pentru a arăta lumii lăcomia lor. Polițiștii sunt acuzați că pândesc vitezomanii, lucru de neacceptat într-o societate civilizată. La rândul lor, funcționarii acuză sistemul și lipsa de personal. Polițiștii se plâng de mașinile din dotare, de salarii și de nesimțirea șoferilor. Doctorii caută o salvare onorabilă în Occident, pentru a scăpa de nebunia din țară. Unde e pacea, liniștea, smerenia? Instituția care are în fișa postului calmarea populației e și ea în plin război. ”Știți și voi cu cine”, spune ÎPS Laurențiu Streza, acuzând ONG-uri oculte plătite probabil de Necuratul să distrugă insula de stabilitate spirituală din acest capăt de lume. Biserica e în căutare de sfinți, uitând de milioanele de oi negre care îi alcătuiesc turma. O parte din vina pentru starea în care au ajuns românii o poartă inclusiv Biserica. Nu se poate baza la nesfârșit pe spălații pe creieri care amușină moaște și înconjoară biserici în genunchi. Nu se poate baza la nesfârșit pe boxe amplasate prin cartiere, pe procesiuni penibile și pe două sărbători acceptate de toată lumea. Crăciunul și Paștile. În primul rând, trebuie să primească două-trei palme, ca să se trezească. Și apoi să pornească la muncă, nu la impus impozite propriilor slujbași. De la cel mai înalt, la cel mai mic. Acesta ar trebui să fie mesajul de Paști. Uitați de Învierea de acum 2000 de ani! Altfel muriți acum, de-a binelea. Și voi, și moralitatea unui popor. Vorbesc de Biserică pentru că până și eu, un ateu convins, am ajuns la concluzia că e singura care mai poate disciplina o națiune tot mai incultă. Ne lipsesc de câteva zeci de ani buna educație învățată în casă, în familie, cea care poate da o generație care să poată ridica nația. Și apoi poate completa un sistem de educație bunicel. Statul e slab, instituțiile lui sunt la fel. Educația e praf. În familie se predică fuga după bani, șmecheria și prostul gust. Și atunci singura sperietoare care mai poate potoli 20 de milioane de oameni rămâne frica de Dumnezeu. Deci, în numele viitorului, fiți voi un exemplu bun. Fiți voi cei care dau nota cumpătării, liniștii, păcii, smereniei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3247

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Dumitru Popa

Acum 7 ani

Ca biserica, este o institutie cu probleme e adevarat. Ca nu plateste impozite este adevarat, dar nu e singura tara europeana unde se intampla acest lucru. Nu sustin ca este un lucru bun, din contra. Insa sa spui ca milioane de credinciosi sunt cu creiere spalate mi se pare jignitor. Numai in insa Romania, politicii ii insulta pe cei le care citesc parerile/articolele sau ce-or fi, iar la radio comentatorii, sau cum s-or fi numind cei gen Mircea Badea care-i face prosti pe ascultatorii care nu sunt de aceeasi opinie cu el. Pai onorabile politic ca veni vorba de educatie, si ca merge prost treaba pe acolo, se vede fara sa scrii prea multe randuri. Si ca politic poate revii cu o scuza si o rectificare. Ca un om educat, sper.
Raspunde

LaFlemme

Acum 7 ani

Problema e că astfel de "atei" nu au citit niciodata Biblia și iau de bună doar chestii ce vad și ei prin filme și mai citest "pă net". Dacă întrebi un ateu o să-ți zică cu tărie că în Biblie scrie fraza: "Crede și nu cerceta!". Dacă ar fi citit Biblia ar ști că nu scrie nicăieri așa ceva, ci poate "Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide." (Matei, 7:7). Deci, până la urmă, cine-s cei spălați pe creier? Și apropo, chiar aș vrea un exemplu concret cu ce ne spală pe creier Biserica.
Raspunde

Alin Bratu

Acum 7 ani

N-aș vrea să încep cu nu ați înțeles mare lucru, dar din păcate tind să cred că așa e. Ca să fiu mai explicit, mesajele mele transmise aici sunt următoarele: 1. Biserica trebuie să-și îndrepte mesajele și faptele mai mult către cei mulți, către cei care caută, nu către cei care deja au găsit; 2. Într-o societate bulversată de războaie, Biserica ar trebui să îndemne la cumpătare, nu la un alt război. (puterea exemplului) 3. Din punctul meu de vedere, morala socială, buna conviețuire le înveți în familie, nu la școală. Dar când nici părinții nu au aceste cunoștințe, atunci ce faci? Străbunica mea avea o moralitate extraordinară dobândită din credința ei în Dumnezeu, nu dintr-o școală de bune maniere. Asta cred că poate face Biserica pentru o normalizare a societății. Eu nu cred, dar sunt alții care au credință și care chiar se pot schimba urmând exemplul promovat de preot. Dar și când el o ia pe ulei… 4. Consider spălat pe creier o persoană care crede că un femur îi poate aduce un copil, îl poate scăpa de-o boală sau îi poate ”lega cununiile”. Chiar cred asta. 5. Biserica înțelege să beneficieze de succesul tehnologiei, dar până la un punct. Înțelege că e mai bine să mergi cu Mercedesul, decât cu măgarul, dar nu pricepe că societatea s-a schimbat de asemenea în ultimii 2000 de ani. Nu cer aplicații pe Android, le zic doar că s-ar putea să-și schimbe puțin mesajul. Părintele Necula e un exemplu. Poate din acest motiv, tinerii umplu sălile pe unde merge el. Mesajul lui e același cu al Mitropolitului Streza, dar el le vorbește pe limba lor. Înțelege să fie ”cool” și le spune oamenilor exact ce vor ei să audă. De asta am spus ”uitați de Înviere”, pentru că eu zic că e vremea ca Biserica să se întoarcă în prezent. Să-și ajute contemporanii să înțeleagă pacea, liniștea, smerenia, decența, cumpătarea. Mai ales cumpătarea. 6. Le mulțumesc drept-credincioșilor care m-au înjurat aici sau pe facebook. E cea mai bună demonstrație despre fățărnicia voastră. Pozați în credincioși vă pozați în biserici, luați lumină cât să aprindeți orașul, dar la primul semnal când unul gândește altfel, îl luați cu pietre. Vedeți că n-ați priceput nimic? Mersi fain
Raspunde

adam

Acum 7 ani

foarte adevarat articol, dar ce naiv suna. biserica o duce foarte bine, poporul cu cat e mai sarac si slab educat cu atat e mai inclinat catre povesti cu serpi vorbitori, asa ca banu sa iasa!
Raspunde

Adrian Mihai

Acum 7 ani

Felicitări. Bine spus.
Raspunde

Emi

Acum 7 ani

Nimic surprinzator ca in familiile care nu au ca stalp central pe Dumnezeu, sa se predice fuga dupa bani si valorile false ale lumii, valori care mor odata cu noi. Vrei pace dar fugi de cel care a creat pacea. Vrei educatie dar negi si intorci spatele celui care da intelepciune pricepere si ne descopera crampeie din știință. Ai pretentii de peste tot dar nu te uiti cat de trecator este tot. Atei convinsi. Inca o lupta castigata de "Necuratul" inca o sansa enorma de a avea in continuare familii cu aceleasi predici ..fuga dupa bani, razvratire, vieti scurte fara rost, fara tel fara speranta fara nimic. Gol peste tot, bate vantul.
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 7 ani

Zi zău? Cu limba scoasă! Fără stâlp nu se poate?
Raspunde

Viorel

Acum 7 ani

Deviza mea este : Fara Dumnezeu nimic nu e ! Ganditi-va ce s-ar intampla daca romanii nu ar avea frica de Dumnezeu in sufletele lor . Deasemenea pot spune ca datorita comportamentului asa zisilor slujitori ai bisericii ortodoxe romane , fac deosebirea intre crediinta in Dumnezeu si faptul cum cauta sa ne indobitoceasca acesti asa zisi slujitori ai bisericii ortodoxe romane .
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Asta cu frica de Dumnezeu ii falimentara de mult timp. Tocmai aici ii greseala Bisericii pentru ca nu se implica in educarea enoriasilor. De exemplu nu am auzit un popa sa spuna dupa slujba, dragii mei nu mai aruncati gunoaie pe oriunde calcati ca e pacat si va bate cel de sus. La bunicamea la tara toti sunt cu frica de Dumnezeu si se roaga pentru sanatate, pentru ploaie, pentru soare, pentru orice. Dar cand vine vorba de a aplica concret aceasta frica de pedeapsa uita, iar garla din spatele gradinilor ii plina de gunoaie. Cand o plouat mai zdravan iar garla le-o iesit in gradini si curti or zis ca Dumnezeu i-o pedepsit ca sunt pacatosi. Dar gunoaiele tot in garla ajung... Biserica Ortodoxa isi educa enoriasii la nivelul Evului Mediu, rugaciuni pe genunchi si coate si cotizatii ca cel de sus sa primeasca. Atat.
Raspunde

...

Acum 7 ani

"O natiune tot mai inculta"? Inca astept niste explicatii despre "traditionalul mars al Invierii" dupa care mai vorbim despre cultura.
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

Dupa ce ani de zile perioada in care o parte din presa a a criticat biserica, acum venim sa cerem ajutorul, ajutorul se cere tot timpul nu numai cand ajungi in prapastieeste ca si sistemul din presa cand de 20 de anii citim si vedem la televizor 90% din programe si publicatii numai violuri, furturi, hotii din bani publici .O societate se educa asa cum bine este mentionat in articol , acasa, la biserica , la scoala si presa, care trebuie sa fie echilibrata , adica sa fie ochiul de veghe al societatii pentru faprtele rele dar sa evidentieze si caractere bune, faptele bune si sa scoata in relief modele de persoane, activitati din toate domeniile, daca cei care acum ii indemnam sa frecventeze biserica nu le aratam pentru ce si care este efectul bunului simt, culturii religioase si profesionalismul cetatenilor cinstiti atunci degeaba in indemnam sa invete sau sa strige doamna ajutane. E bine ca mai traim inca o generatie ,doua care ne aducem aminte ca lucrurile de baza le invatam in familie si la biserica dar iata ca rezultatul sistemului de invatamant corupt si cu majaoritatea cadrelor suplinitori care la exemaenele de titularizare obtin note de 1-4 , note mai mici si in procent mai mare de promovabilitate decat elevii la examenele de capacitate sau bacalaureat, predau in scolii si chiar daca copii au invatat lucuri bune acasa si la biserica paian la varsta de 7-10 ani in sistemul de invatamant se deprind cu indeletnicirile sistemului corupt, neprofesionist si cu mentalitati de smecheri, Poate in ultimul ceas ne trezim ca avem o tara care se numeste Romania, mai avem pamant nevandut la straini, avem parinti si copii care trebuiesc ingrijiti in familie nu in centre sociale si mai avem tineri care trebuie sa devina modele bune pentru urmasi, altfel dipar toate valorile enunatate mai sus si peste ani din ceruri vom plange pentru ce se intampla cu locuitorii acetor meleaguri si degeaba striga Doamne ajutane sau unde sti tu Tepes Doamne.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus