Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Dumnezeu a plecat din Biserica din Dobârca. Au venit vacile

Dumnezeu a plecat din Biserica din Dobârca. Au venit vacile

În ultimii zece ani biserica fortificată din satul sibian Dobârca a fost vandalizată complet. Zidurile sunt acum sparte, clopotul a fost furat, tuburile de la orgă au fost topite pentru metal iar localnicii și-au adus vacile să se adăpostească în altar. O inițiativă privată reaprinde acum speranța că lucrurile s-ar putea îndrepta.

”Acum trei sau patru ani făceam un control la un centru de primire fier vechi și apare un individ cu o dubă mare. Vrea să descarce fier vechi și când ne vede se sperie și încearcă să plece. Ne-am dus repede la el, l-am oprit și în dubă, printre alte zeci de kilograme de fier găsim un clopot. Un clopot mare, din alamă, la peste un metru înălțime, frumos inscripționat în limba germană, dacă nu mă înșel scria și anul 1926. Aveam un clopot și nicio reclamație că s-ar fi furat. Am mers Consistoriul Evanghelic, fiind inscripția în germană bănuiam că e dintr-o biserică evanghelică și după ce am consultat evidențele împreună cu reprezentanții Consistoriului am ajuns la concluzia că era de la Dobârca. Era furat de multă vreme și nimeni nu știa. Au sunat pe cineva să verifice și la telefon i-a confirmat că nu mai era clopotul”.

Declarațiile îi aparțin subcomisarului Radu Părean, din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Sibiu, și ele dezvăluie realitatea în care se află biserica din

Dobârca. Ceva mai recent, adică astă toamnă, în Târgul Obor s-au găsit mai multe cărți bisericești datate acum 150 de ani, scrise în limba germană şi cu ştampila bisericii din Dobârca. Biserica Evanghelică C. A. are câteva sute de biserici fortificate și grijă și în multe cazuri este depășită de situație, în localități precum Dobârca comunitatea săsească și evanghelică dispărând aproape complet.

biserica dobarca 1 (3)

Aici intervine însă Alexander Kloos, cetățean german cu origini sibiene, pasionat de frumusețea bisericilor fortificate și îndrăgostit de Transilvania. Într-una din excursiile sale în zona noastră a descoperit starea extrem de gravă în care se află biserica din Dobârca și și-a propus să facă ceva.

Kloos este acum președintele Asociației ”Moștenirea Bisericilor Fortificate”, înființată anul trecut și are în desfășurare o mai multe proiecte mici care țin de conservarea bisericilor fortificate din Transilvania. Pentru partea tehnică sau istorică el colaborează cu Asociația ARCUS din Tg. Mureș și Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia. Împreună cu partenerii și voluntari au făcut reparații mici la acoperișul bisericii din Dobârca, reparații extrem de necesare altfel există riscul să se prăbușească apa infiltrându-se în pereți. De asemenea, la intrări au pus niște gratii pentru a bloca accesul celor au furat și distrus biserica. Au fost sprijiniți de restauratorul Lorand Kiss și împreună cu profesoara de istoria artei medievale, Ileana Burnichioiu, de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia au venit cu studenți și au curățat curtea bisericii.

”Noi avem multe idei dar ne trebuie fonduri. Esențial în momentul de față este să găsim un inginer de structură și rezistență care să facă o expertiză temeinică și în baza căreia să putem dezvolta proiectele viitoare. În plus, orice proiect facem noi pentru obținerea fondurilor de restaurare, fie cu finanțare de la statul român, fie cu bani UE, are nevoie la bază de o astfel de expertiză. Încercăm împreună cu reprezentanții Bisericii Evanghelice să găsim un inginer care să ne ajute”, a declarat pentru Turnul Sfatului Alexander Kloos.

biserica dobarca 1 (2)

Alexander Kloos lansează un apel către sibienii care vor să ajute la restaurarea Bisericii Fortificate din Dobârca, fie cu donații, fie prin voluntariat, să consulte site-ul proiectului. Tot aici Alexander poate fi contactat pentru mai multe detalii.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

adi

Acum 7 ani

pai cum altfel sa ajunga, satul este dominat in proportie de 99% de tigani, mai sunt 2 familii de romani. Ti-e si frica sa treci prin sat, sunt animale, arunca cu pietre, urla si fac numai nebunii. nici cu masina nu scapi daca esti in trecere, te vor sicana si iti vor taia calea. presupunem ca vor renova biserica, insa fara paza va ajunge clar prada usoara.
Raspunde

George

Acum 7 ani

Am trecut cu masina de mai multe ori prin Dobarca - de loc fiind din Poiana, dar niciodata n-am fost ätacat "de nimeni. Sunt mai multe familii de romani, nu numai 2.
Raspunde

Radu Luis

Acum 7 ani

O va rezolva primarul din Mieecurea Sibiului,un primar foarte competent cu foarte multe proiecte de viitor!:))..traiasca ajutorul social tiganilor
Raspunde

ina

Acum 7 ani

Nu sunt 2 familii de romani
Raspunde

dana

Acum 7 ani

Suntem mai multe familii de romani, insa tiganii distrug tot, ca termitele. Autoritatile nu fac nimic, primarul le da ajutoare sociale si primeste voturi.Tipul cu duba care a dus clopotul a stat mult si bine liber, a fost arestat pentru alte magarii, oare cum de l-au lasat liber atata timp??
Raspunde

Leo

Acum 7 ani

Mamaligarii le-au furat pe sasii (prosti) de acum le fura tiganii pe mamaligarii, asta ii viata, in citeva ani vin si muselmani care ii fura pe tigani.....dupa ce au fugit mamaligari si tiganii din Ro vine Arici Pogonici si vinde toata tara pentru trei lei unui Evreu din New-York care face o fabrica de conserve cu mancare de praz .....si alta cu mamaliga la conserva
Raspunde

mioara

Acum 7 ani

La miercure sib (dobirca) NU ESTE POLITIE este doar primar (FOARTE COMPETENT CU INITIATIVE bazate pe spaga
Raspunde

RODICA W

Acum 7 ani

NU DUMNEZEU A PLECAT DIN CASA SA CI OAMENII SURZI SI ORBI LA INVATATURA CRESTINA SI AU FACUT DIN CASA DOMNULUI STAUL IAR PE DINSUL INGRIJITOR DE ANIMALE - LA FEL CA IN ZORII COMUNISMULUI CIND DIN BISERICI SE FACEAU DEPOZITE,
Raspunde

Adrian

Acum 6 ani

Salut sunt din Gorj puteti sa ma ma ajutati cu o informatie legata de un samsar de vitei din Dobârca cu o masina Sb 10 JCZ ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus