După ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins definitiv, zilele trecute, contestațiile depuse împotriva atribuirii contractului pentru concesiunea stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și Cisnădie, autoritățile județene se pregătesc să semneze primul contract din cadrul sistemului de management integrat al deșeurilor. ”Contractul pentru operarea acestor stații va fi semnat marți, 17 mai”, anunță Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu, pentru Turnul Sfatului.
Un an plin…
A fost nevoie de aproape un an pentru a se ajunge la semnarea acestui contract: prima procedură pentru delegarea prin concesiune a activității de operare a stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică (finalizate anul trecut) și a celei de sortare de la Cisnădie (funcțională de mai mulți ani) a fost lansată pe 13 mai 2015. Valoarea estimată a acestui contract de concesiune a fost de 100 de milioane de lei, fără TVA, dar la prima procedură nu au fost depuse cele minim trei oferte necesare.
Prin urmare, procedura a fost reluată pe 24 septembrie 2015, iar comisia de analiză a ofertelor a stabilit un câștigător în cea de-a doua zi a lunii februarie din acest an. Este vorba de asocierea celor două firme de salubritate din Sibiu, Schuster & Co Ecologic SRL și Brantner Environment SRL, care au cerut pentru operarea celor trei stații 74,4 milioane de lei, fără TVA, pentru perioada contractuală de zece ani.
Însă împotriva acestei atribuiri a fost depusă contestație de către companiile din cadrul grupului bucureștean Iridex. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor le-a respins contestația, iar cei de la Iridex au apelat și la ultimă cale de contestare, Curtea de Apel. În ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, plângerile depuse în cadrul procesului de la Alba Iulia au fost respinse definitiv.
ADI Eco Sibiu este asociația de dezvoltare intercomunitară, la care au aderat localitățile județului Sibiu, în vederea implementării proiectului de management integrat al deșeurilor. Practic, este vorba de proiectul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Sibiu.… și povestea continuă
Acest sistem de management integrat al deșeurilor implică o schimbare profundă a colectării deșeurilor în întreg județul: acestea vor trebui grupate pe categorii de către sibieni, firmele de transport le vor ridica și transporta separat, vor fi mai apoi selectate și suspuse procesului de compostare, iar numai cele care trec de toate aceste ”filtre” vor ajunge în groapa de gunoi de la Cristian. Iar taxele colectare și transport vor fi colectate de către primării. Până ca acest sistem să funcționeze, însă, mai trebuie semnate două contracte: cel pentru operarea stației de compost de la Târnava și – cel mai mare ca valoare – cel de colectare și transport al deșeurilor din Sibiu și alte 21 de localități învecinate.
Contractul pentru operarea stației de la Târnava (finalizată tot anul trecut) trece printr-o adevărată epopee: este pentru a patra oară când autoritățile județene licitează acest contract, după ce la primele trei proceduri nu a fost depusă nicio ofertă. Unul din motive: operatorii nu sunt convinși că la Târnava vor fi aduse cantități suficiente de deșeuri astfel încât această stație să fie una rentabilă.
Însă cea mai mare bătălie este pentru contractul de colectare și transport a deșeurilor. Tot pe 13 iunie 2015 a fost lansată procedura de atribuire a acestui contract, a cărui valoare este estimată la aproximativ 192 de milioane de lei, pentru o perioadă de opt ani. Inițial, contractul a fost atribuit pentru suma de 163 de milioane de lei grupului de firme Iridex. Atribuirea a fost contestată la CNSC și, mai apoi, la Curtea de Apel Alba Iulia. În urma deciziei de la Alba Iulia (care a atras și atenția procurilor în ceea ce privește documentele depuse de Iridex), comisia de licitație a decis să atribuie contractul societății Soma SRL, din Bacău. Însă și această decizie este, acum, contestată la CNSC, urmând – destul de probabil – să ajungă din nou la Curtea de Apel Alba Iulia.
Ce presupune contractul care urmează a fi semnat
Pentru contractul de operare a stațiilor de la Șura Mică și Cisnădie, însă, lucrurile sunt clare de acum. Stația de sortare Șura Mică are o capacitate de 20.000 tone/an și va asigura sortarea deșeurilor de hârtie și a deșeurilor de plastic și metal colectate separat din zona 1 Sibiu (municipiul Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr) și zona 2 Avrig (Avrig, Turnu Roșu, Racovița, Porumbacu de Jos, Cârța și Cârțișoara). Reziduurile rezultate în urma activității de sortare sunt transportate la depozitul conform de la Cristian, aflat în imediata apropiere a stațiilor de la Șura Mică.
”În stația de sortare de la Șura Mică se realizează sortarea manuală a deșeurilor colectate separat (materiale plastice, hârtie/carton şi metal ). Sortarea se efectuează utilizând două linii de sortare. Pregătirea pentru livrare a deșeurilor sortare se realizează pe două linii de balotare, câte una pentru fiecare linie de sortare”, documentația de atribuire a contractuluiÎn stația de compostare, în schimb, vor fi compostate deșeurile biodegradabile municipale colectate separat în Municipiul Sibiu, precum și deșeurile biodegradabile municipale colectate separat din restul zonei de colectare 1 Sibiu.
Populația deservită de stația de sortare Șura Mică este de circa 236.763 locuitori, cei mai mulți provenind din mediul urban (peste 170.500). Stația va funcționa 312 zile pe an, cu câte două schimburi de câte opt ore pe zi. Se aproximează că, anual, aici vor intra 9.000 de tone de hârtie și carton pe an, 11.000 de tone de plastic și metal pe an și circa 3.500 de tone de deșeuri de sticlă, doar că acestea nu vor fi supuse procesului de sortare. Pentru stația de compost este estimată o cantitate de 18.600 de tone de material intrat în fiecare an.
Fiecare primărie va fi facturată. Mai puțin ceea ce se valorifică
Atât deșeurile reciclabile balotate, cât și compostul vor fi valorificate de către societățile care au câștigat operarea stațiilor. Ceea ce nu este reciclabil sau compostabil va trebui transportat la Cristian. Potrivit modelului de contract, firmele care vor gestiona stațiile de la Șura Mică și Cisnădie vor emite lunar facturi către primăriile pe care le deservesc. Facturile vor ține cont de cantitățile tratate, iar din valoarea totală vor fi scăzute veniturile obținute din vânzarea compostului și a materialelor reciclabile rezultate în urma sortării. ”Repartizarea veniturilor realizate se va face prin raportare procentuală la cantităţile de deşeuri reciclabile provenite de la fiecare UAT din Aria de delegare”, se mai arată în modelul de contract. Redevența anuală pentru stațiile de la Șura Mică și Cisnădie este de 200.000 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , Șura Mare , Turnu Roșu , Alba Iulia , Ocna Sibiului , Gura Râului , sura mica , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Consiliul Național , Claudia Iordănescu , Municipiul Sibiu , Co Ecologic , Adi Eco Sibiu , Brantner Environment
Vizualizari: 1775
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Unul
Acum 23 ore
Tulnicul de mucava
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Canaris
Acum 23 ore
Olingpia Gafosdea