Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Exemplu că se poate și la stat. Fetiță de doar 4 ani și 12 kg operată cu succes de două chisturi la Spitalul Județean

Exemplu că se poate și la stat. Fetiță de doar 4 ani și 12 kg operată cu succes de două chisturi la Spitalul Județean

Prof. univ. dr. Dan Sabău, medicul şef al Secţiei Clinice Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a efectuat joi o nouă intervenţie chirurgicală laparoscopică, cu un grad mare de complexitate, extirpând două chisturi hidatice de 8 și 4 centimetri de la o fetiță în vârstă de 4 ani și numai 12 kilograme.

Este cea de-a treia intervenție chirurgicală de acest tip realizată de profesorul Sabău în ultimele patru luni, după ce în februarie un alt copil de patru ani a fost operat pentru aceeași afecțiune iar în martie un copil de 11 ani a fost operat de chist splenic.

Intervenția a durat circa două ore şi s-a realizat în baza unui protocol scris de colaborare în chirurgia infantilă încheiat între Secţia Clinică Chirurgie II a SCJU Sibiu şi Clinica de Chirurgie Pediatrică, care face posibil ca și copiii să poată beneficia de multiplele avantaje ale laparoscopiei.

“În continuare încercăm să ne facem datoria și să implementăm cu fermitate intervenția laparoscopică la copii, considerând, așa cum mai spus-o și cum o spun permanent la toate congresele de profil la care particip, că intervenția miniinvazivă are indicație principală la copil, dat fiind că acest tip de intervenție înseamnă, ca să mă exprim plastic <punct ochit punct lovit> și nu <aruncatul cu grenada>, pentru că una e să reconstruiești după o grenadă e una și să reconstruiești după o înțepătură, crescând astfel foarte mult nivelul de eficiență, atât din perspectiva operației propriu zise cât și postoperatoriu, din perspectiva refacerii, care este extrem de importantă la copii”, a explicat dr. Dan Sabău.
Intervenţia chirurgicală a avut loc în cadrul Clinicii de Chirurgie Pediatrică a Spitalului de Pediatrie din Sibiu,  fiind realizată de o de o echipă mixtă, coordonată de Prof. univ. dr. Dan Sabău, din care au făcut parte: Șef lucrări Dr. Berghea Neamţu Cristian Ştefan, medic specialist chirurgie pediatrică, Dr. Manea Alina Ştefania, medic specialist chirurgie pediatrică și Dr. Giurca Dorica, medic specialist A.T.I. în cadrul Spitalului de Pediatrie. Echipa mixtă a mai fost completată cu Dr. Noor Hassan, medic rezident chirurgie în cadrul Secției Clinice Chirurgie II a SCJU Sibiu, Paraschiva Iliuț, asistent în cadrul Blocului operator al SCJU Sibiu și Vîrciu Cristiana, asistent în cadrul Blocului operator al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu.

Fetița operată este din județul Sibiu și mai are o soră geamănă. Din nefericire, fetița a fost diagnosticată cu chist hidatic multiplu, fapt care i-a schimbat viața. După primirea diagnosticului, ea a urmat timp de circa o lună un tratament specific pentru chistul hidatic – o parazitoză digestivă care necesită în mod normal și tratament medicamentos prealabil. Părinții fetei au aflat despre posibilitatea realizării unei intervenții chirurgicale laparoscopice pentru îndepărtarea chisturilor și au discutat în acest sens cu dr. Sabău în urmă cu o lună. După ce s-a urmat tratamentul medicamentos s-a trecut și la cel chirurgical, fiind aleasă soluția miniinvazivității astfel încât micuța pacientă să sufere cât mai puțin.

Fetița a fost internată  în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, alături fiindu-i mama dar și sora sa sănătoasă, fapt care i-au făcut mai ușoară perioada internării dar și acceptarea ideii că va fi operată, lucru complicat de explicat unei copil de această vârstă. Practic, aceasta a fost argumentul care a motivat intervenția într-un spital cu specific pediatric.

Referitor la modul cum a decurs intervenţia, dr. Sabău a precizat:

“Față de cazul din februarie, cel de acum a fost ușor distinct: dacă primul copil a avut 17 kilograme, acum copilul a avut doar 12 kilograme, ceea ce însemnă, din punct de vedere somatic, un spațiu ceva mai restrâns pentru intervenția chirurgicală, dar operația s-a desfășurat fără probleme. Cel de-al doilea chist hidatic avea o localizare particulară, chiar păcătoasă, în segmentul șapte al ficatului care este cel mai greu accesibil chirurgical dar am găsit soluția optimă cu o serie de artificii de montaj al telescopului pentru a plasa laparoscopul acolo unde trebuie. De altfel, treptat eliminăm toate barierele conceptuale care au tot întârziat introducerea chirurgiei laparoscopice la copii și insist că intervenția miniinvazivă la copii este soluția <de aur> pe care o avem la dispoziție pentru a trata optimal micuții pacienți”.
Evoluția fetiței după operație este una bună, aceasta urmând să mai rămână câteva zile sub supraveghere și tratament de specialitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Banciu Teodor Dumitru -saliste

Acum 7 ani

Felicitari Domnule profesor si echipei dumneavostra , felicitari si autorului articolului, sunt si lucruri bune in medicina de stat dar nu nut promovate ideile si mai mult nu sunt promovati specialistii in detrimentul exceptiilor rele unele intamplate pentru ca numai cine nu munceste nu greseste, altele create pentru anumite interese, fapt pentru care trebuie facuta diferenta si acolo unde nu este intentie trebuie aparat specialistul in detrimentul demagogilor si sarlatanilor. Inca o data felicitari
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus